Talsma zet opnieuw stap terug

20 april 2016

Arnhemmer (21) investeert ook buiten het veld in zichzelf en loopt stage op een basisschool.

Wederom lonkt een nieuw avontuur voor voetballer Roy Talsma. De 21-jarige Arnhemmer kreeg in januari te horen dat zijn contract bij topklasser G.V.V.V. niet wordt verlengd. Volgend seizoen is de voormalige Vitessenaar speler van Duno in Doorwerth, kersvers kampioen van de tweede klasse G in het zaterdagvoetbal.

"Het kwam voor mij wel als een kleine verrassing dat ze bij G.V.V.V. niet met me door wilden", begint de spits, vorig seizoen nog speler van eerstedivisionist Telstar. "In de maanden daarvoor kwam ik onder de nieuwe trainer John de Wolf juist weer aan spelen toe en liep het lekker. Ik begon het seizoen niet goed, zo eerlijk was ik daar zelf ook over. Maar net toen het beter ging, zei het bestuur me dat ze niet met me door wilden. Maar dat ik er echt van baalde? Natuurlijk is het jammer, maar ik heb er niet wakker van gelegen."

Het is al voor het derde opeenvolgende jaar dat Talsma moet verkassen. "Ook bij Telstar wilden ze niet met me door, dat klopt. Maar ik blijf erbij dat ik daar nooit een eerlijke kans heb gehad. Op voetbalgebied was dat geen leuk jaar, maar als mens ben ik er enorm gegroeid, ook doordat ik er voor het eerst op mezelf woonde. Ik wilde na Vitesse nog eens mijn kans pakken in het betaalde voetbal. Dat is helaas toen niet gelukt."

Van de eerste divisie stapte hij over naar de topklasser uit Veenendaal. En komend seizoen zet hij opnieuw een stap terug, naar (dan) zaterdageersteklasser Duno. "Ik ben het voetbal in de regio altijd blijven volgen. Maar inderdaad, het is de afgelopen jaren een consequente lijn omlaag." 

Daar heeft de jonge Arnhemmer wel een verklaring voor. "Na Vitesse wilde ik er nog één keer voor gaan in het betaalde voetbal, zoals ik al zei. Bij Telstar speelde ik maar dertien wedstrijden, veelal invalbeurtjes, dus ging ik daarna naar G.V.V.V. om weer aan spelen toe te komen. En komend seizoen wil ik, wat dichter bij huis, weer plezier krijgen in het voetbal, bij Duno. Ik wist van de ambities en de mogelijkheden daar. Ik kende hun keeper Ruben te Witt omdat die in mijn Vitesse-tijd daar wel eens meetrainde dus heb ik hem gevraagd naar de mogelijkheden. Zo is het gaan lopen. Dus ja, het zijn stappen omlaag. Maar wel logische stappen."

Toch zet Talsma niet alles meer op het voetbal. Ook buiten het veld investeert hij in zichzelf. "Na mijn overstap naar G.V.V.V. ben ik direct terug naar school gegaan. Dat is goed te combineren, dus waarom niet? Ik doe nu versneld de opleiding voor onderwijsassistent niveau 4. Ik loop stage op de John F. Kennedyschool in Arnhem en voor de klas staan vind ik ontzettend leuk. Groep 3 en 4 dus het zijn 31 kids van 6, 7 en 8 jaar oud. Ik heb de omgang met kinderen altijd leuk gevonden dus dit is geweldig. Ik vind het belangrijk om nog een papiertje te hebben."

De mix van school en voetbal bevalt Talsma prima. Hij kijkt dan ook geen moment weemoedig achterom. Ook niet nu hij leeftijdsgenoten ziet doorbreken in de eredivisie, zoals oud-Vitessenaar Brahim Darri bij Heracles, met wie hij nog geen drie jaar geleden bij Oranje onder 19 zat. "Bijna iedereen met wie ik heb gespeeld heeft het betaalde voetbal gehaald. Maar ik denk niet 'had ik daar maar gestaan', of zo. Ik vind het vooral heel leuk om ze daar te zien."

Door: Bram van Zundert
Foto: Marc Pluim