Van Meegdenburg is gewoon een van de jongens

26 januari 2016
Dennis van Meegdenburg (41) keerde november vorig jaar terug in de A-selectie van G.V.V.V. De Veenendaler moest voor de broodnodige doelpunten zorgen, in de hoop aan het einde van de rit met de Veenendaalse topklasser de nieuw te vormen Tweede Divisie te bereiken. Hij en zijn ploeg zijn uitstekend op weg, met de felbegeerde zevende plaats al op zak. ,,Ik zie mezelf niet als de mentor van de groep.”
 
“Dit is echt de laatste keer.” Halverwege het gesprek in de kantine van G.V.V.V. wil Dennis van Meegdenburg er geen gras over laten groeien. Dit kunstje wil hij niet voor de derde keer herhalen. Hij traint volgend seizoen ook niet meer mee met de A-selectie, om bij zijn gezin te zijn én om de schijn te voorkomen dat hij wederom wordt teruggevraagd. ,,Dan is het mooi geweest”, voegt de in april 42 jaar wordende Van Meegdenburg eraan toe. Hij wil dan zijn trainerscarrière oppakken.
 
Aanpoten
Dat is pas over pakweg vier maanden. Het gaat hem nu goed af, met afgelopen zaterdag een doelpunt tegen hekkensluiter SteDoCo. Fysiek was het even wennen voor Van Meegdenburg. ,,Jan van Pommeren (de verzorger, red.) is na iedere training druk met mijn kuiten”, lacht de spits. ,,Nee, in het begin moest ik wel even aanpoten. Het was natuurlijk een tijd geleden dat ik wedstrijdminuten had gemaakt. Mijn leeftijd helpt ook niet mee. Ik ben voorzichtig met mijn lichaam, merk ook wel dat ik fysiek al wat ouder ben dan vorig jaar. Soms moet ik in de wedstrijd door de pijn heen bijten. Na verloop van tijd zeg ik tegen de trainer dat ik er doorheen zit en hij me moet wisselen. Ik weet tenslotte het beste hoe ik me voel.”
 
Van Meegdenburg: 'In het begin moest ik wel even aanpoten'. 
 
Leidersrol
Trainer John de Wolf haalde Van Meegdenburg ook bij de groep om de jongere spelers wat te leren. Een leidersrol wil de spits het niet noemen. ,,Ik zie mezelf niet als de mentor van de groep. Ik snap dat mensen zo denken vanwege mijn leeftijd, maar ik ben gewoon een van de jongens. Natuurlijk kan ik spelers als Olivier Pilon doceren met mijn ervaring. Tijdens de warming-up wisselen we wat woorden, tijdens de wedstrijd probeer ik het voortouw te nemen met mijn werklust. Maar bijvoorbeeld Roy Terschegget en Wilco den Hartog hoef ik niet uit te leggen hoe het zit. Die zijn gelouterd genoeg om te weten wat ze doen.”
 
Bliksemafleider
Hij kan leven met een rol als ‘bliksemafleider’ op het veld. ,,Ik ben de laatste jaren meer een aanspeelpunt geworden. Voorheen liep Sherwin Grot (nu Kozakken Boys, red.) of Simon Brouwer over me heen, nu doet Olivier Pilon dat. Dat zien de mensen misschien niet, die rekenen me vooral af op doelpunten. Maar ik denk dat ik zo een meerwaarde heb, voel me ook goed in deze rol.”
 
'Tegen HHC Hardenberg hebben we laten zien dat we tot veel in staat zijn. Het maakt nu niet uit wie er op Panhuis komt.'
 
Rustiger
Van Meegdenburg heeft de groep hechter zien worden de laatste tijd. Een goed trainingskamp heeft daaraan bijgedragen, maar ook de rol van trainer De Wolf wil de spits niet onbesproken laten. ,,John luistert naar de groep en heeft zijn manier van werken ook een klein beetje aangepast. In het begin waren we vooral met het conditionele aspect bezig, opdrukken. Dat is helemaal niet mijn ding, ga liever met de bal aan de slag, al begrijp ik ook dat hij zijn voorbereiding midden in het seizoen moest afwerken. Nu zijn we vooral bezig met de pass- en trapoefeningen, met als doel de bal zo snel mogelijk te kunnen rondspelen tegen tegenstanders die heel behoudend spelen. Dat hebben we vooral nodig als we niet lekker in de wedstrijd zitten en we daardoor onnodig gaan forceren. Daar werken we de tegenstander mee in de hand, kunnen zij uit de counter toeslaan. Dat hebben we rechtgezet. We zijn een stuk rustiger aan de bal geworden.”
 
Niet bang
G.V.V.V. kan volgens Van Meegdenburg doorstoten naar een plaats bij de beste zeven teams van de zaterdagtopklasse, waardoor de club volgend seizoen in de nieuw te vormen Tweede Divisie speelt. ,,Tegen HHC Hardenberg hebben we laten zien dat we tot veel in staat zijn. Het maakt nu niet uit wie er op Panhuis komt. We hoeven niet bang te zijn voor welke tegenstander dan ook”, besluit de spits.
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen