Voorbeschouwing G.V.V.V. – RVVH

7 oktober 2015

We kunnen er natuurlijk niet omheen, G.V.V.V. kent een dramatische start in dit topklasse seizoen. Met zes punten uit zeven duels verkeren de blauwen van sportpark Panhuis op de onderste treden van de competitieladder. De slechtste start ooit sinds de ploeg van, ondertussen ex-trainer Erik Assink, zich in 2011 plaatste voor deze eliteklasse van het zaterdag amateurvoetbal.
Enig lichtpuntje en beetje houvast is voorlopig gelegen in het feit dat captain Roy Terschegget c.s. er tot nu toe in slaagden om in eigen huis nog niet te verliezen. Eenmaal winst en tweemaal een puntendeling zorgden voor het leeuwendeel van het totaal aantal punten. Daarom is het zaak om die trend tegen nieuwkomer RVVH in ieder geval voort te zetten om daarmee verder afglijden te voorkomen.


Bijna eeuweling
Over een kleine 3 jaar wordt RVVH 100-jaar oud. Op 10 augustus 1918 werd door 19 voetballiefhebbers uit Ridderkerk de voetbalvereniging Excelsior opgericht. Na enige dagen werd de naam al gewijzigd in Hercules. Het tenue bestond direct al uit een blauw-wit gestreept shirt en een blauwe broek. Na de overstap in 1936 van de Dordtse Voetbal Bond naar de Rotterdamse Voetbal Bond werd de naam opnieuw gewijzigd. Er was reeds een andere vereniging met die naam. De nieuwe naam werd RVVH waarbij de letters staan voor Ridderkerkse Voetbal Vereniging Hercules en onder die naam deelt deze voetbalclub al bijna een eeuw lang lief en leed en is men ook een bekend onder de zaterdagvoetbal liefhebbers.

Op en af
In de laatste vier decennia van de vorige eeuw was het op en af met Hercules. De ene keer langere tijd op het hoogste niveau spelend, dan weer een aantal jaargangen één, en zelfs soms twee, treden lager acterend. Maar het hoogtepunt uit die periode dateert uit 1967, toen RVVH de amateur landstitel greep.
In deze eeuw duurde het tot 2009 voordat de hoofdklasse werd bereikt. Dat geschiedde via de nacompetitie ten koste van FC Rijnvogels, Xerxes/DZB en SHO. Als debutant in die klasse handhaafde de blauw-wit gestreepte formatie zich via een 11de plek en mocht er ook niet worden verwacht dat de stap naar de toen nieuw ingestelde topklasse zou worden gemaakt. Toch was dat wel de intentie en ambitie voor in de toekomst.

Stap omhoog via driemaal is scheepsrecht
Dat ingezette traject strandde in 2012 en 2014. Beide keren werd de eerste periode titel veroverd en zou via de nacompetitie de gewenste stap omhoog moeten worden gemaakt. Maar eerst bleek Kozakken Boys de sterkste in het drieluik om de klasse periode titel, ASWH was de andere deeltitel winnaar. Over de rug van Harkemase Boys en Ter Leede stoomden de Werkendammers toen door na de topklasse. Een voorbeeld om te volgen voor de Ridderkerkers. Maar twee seizoenen later mislukte die missie opnieuw. Nu waren opnieuw ASWH, en SteDoCo de opponenten. Onze voorgaande tegenstander in de thuiswedstrijd won toen de klasse periodetitel, maar moest uiteindelijk in de finale haar meerdere erkennen in Ajax. Vorig seizoen maakten de Hoornaarse voetballers die omissie goed door een kampioenschap en dus promotie.
Een kampioenschap was niet weggelegd voor RVVH, want Katwijk liet er geen enkele twijfel over bestaan dat de degradatie uit de topklasse een eenmalig slippertje was. De huidige koploper bij de crème de la crème van het zaterdagvoetbal werd met overmacht kampioen en liet de herkansingen over aan plaatsgenoot Quick Boys, Spijkenisse en onze gasten.
Met de ervaring op zak van twee eerdere mislukte pogingen en indachtig het spreekwoord driemaal is scheepsrecht slaagde RVVH uiteindelijk glorieus voor dit examen. Een draw tegen Quick Boys (2-2) en een 3-0 winst op Spijkenisse waren genoeg voor de klasse periode titel. Daarna volgde de tweestrijd tegen ACV wat in beide partijen winst opleverde. De eenmalige finale in Veen bij Achilles op 6 juni jl. tegen HSV Hoek werd een groot feest voor blauw-witte zebra’s en haar aanhang. Want de toenmalig topklasser werd op alle fronten afgetroefd. Na een 3-0 voorsprong voor RVVH kwamen de Zeeuwen nog terug tot 3-1, maar dat werd ook de eindstand. En daarmee verschafte de ploeg van ex-speler en huidig succescoach Giovanni Franken zich een plaats in deze elite klasse en werden de ambities waar gemaakt.

Frank(en) vrij
Omtrent het trainerschap van Franken – voormalig Antilliaans internationaal en bondscoach van Aruba - ontstond aan het begin van dit seizoen een relletje. Het bestuur van de Ridderkerkers was van mening, dat nu Giovanni de cursus Trainer Coach 1 volgde, hij automatisch dispensatie zou krijgen, en dus gerechtigd was om als hoofdtrainer voor de groep te staan. De belangen vereniging van oefenmeesters (VVON) was het daarmee niet eens en deed aangifte bij de KNVB. Die leek daar in eerste instantie op in gaan, maar na een dreiging van een kort geding dat de bobo’s uit Zeist daarmee hun eigen regels zouden gaan overtreden, werd de ‘keutel’ weer ingetrokken. En dus staat of zit de oud-speler van o.a. Feyenoord, RKC Waalwijk, DOTO, Barendrecht en RVVH frank en vrij op het trainingsveld en/of dug-out om zijn ploeg te leiden.

Quotes
Door voornoemde resultaten bewees Franken al zijn kennis en kunde, maar ook is hij niet op z’n mondje gevallen. Want voordat dit topklasse seizoen startte liet hij al de volgende quote optekenen. “Van de circa 935 zaterdagclubs in Nederland zitten wij bij de beste zestien. Daar zijn wij bij RVVH bijzonder trots op en wij gaan

Gezien de broek van Obelix heeft Franken ook nog eens een extra punt.

komend seizoen zonder angst tegemoet. Laat ons als David maar stenen gooien naar Goliath en dan kijken we wel hoe vaak we raak gooien".
Na de 0-1 winst in en bij ONS Sneek die door heel hard werken werd verkregen vergeleek hij zijn team met Asterix en Obelix.
“Hard werken dat doen Asterix en Obelix altijd. Wij moeten het ook hebben van onze strijdlust en onze saamhorigheid. Wij willen onze huid als promovendus iedere week zo duur mogelijk verkopen. Wij weten onze kwaliteiten en één daarvan is dat we mentaal bereid zijn om keihard voor elkaar te vechten. En daarnaast kunnen we ook nog goed voetballen”.

Niet bleu
Hoewel de ploeg uit Ridderkerk dus dit seizoen haar debuut maakte in de topklasse, gedragen zij zich absoluut niet als een bedeesde nieuwkomer, dit wellicht mede ingegeven door bovenstaande uitspraken van de kapitein op het schip. In haar allereerste wedstrijd op dit niveau maakte RVVH al korte metten met de kampioen van vorig seizoen Kozakken Boys, wat met 2-0 klop kreeg. En afgelopen zaterdag moest ook HHC Hardenberg, wat al sinds de geboorte van de topklasse daar deel van uitmaakt en bijna altijd in het linkerrijtje eindigt, met 3-2 het hoofd buigen. Met die prachtige resultaten, de winst tegen ONS Sneek en een draw bij FC Lisse, heeft RVVH zich keurig met tien punten in de middenmoot genesteld en lijken de Herculanen op voorhand een blijvertje.

Schokeffect
De magere start is dus afgelopen dagen succescoach Erik Assink fataal geworden, want na ‘crisis’ overleg tussen spelersraad, bestuur van de club en de businessclub Vallei & Rijn, werd zoals gebruikelijk in de voetbalwereld, de trainer als zondebok aangewezen en kreeg die zijn congé. En even gebruikelijk in ditzelfde wereldje, valt zo’n besluit te verdedigen, of onbegrijpelijk te vinden, een tussenweg is er meestentijds niet.
Iedereen die de club lief heeft zal daar ongetwijfeld een (gefundeerde?) mening over hebben, maar het feit ligt er, G.V.V.V. en coach Erik Assink zijn geen twee-eenheid meer.
En toeval of niet, vorige week maakten we in de voorbeschouwing op de uitwedstrijd tegen Excelsior Maassluis er al gewag van, wat het zogenaamde schokeffect van een trainerswissel teweeg brengt, of zou kunnen brengen, op korte of langere termijn. Omdat dit nu voor alle blauwe aanhangers actueel is, kan het geen kwaad om de artikelen die daar over verschenen (nog) eens aandachtig te bestuderen om daarna wellicht uw mening bij te stellen of bevestigd te zien.

Het schokeffect van de trainerswissel
Na het ontslag van een trainer komt het schokeffect toch niet
Het effect van een trainerswissel op de resultaten  

Spiegeltje, spiegeltje …
Zonder te willen oor- ver- of vooroordelen lijkt het ons toch wel een goed advies aan de gehele selectie om n.a.v. het genomen besluit eens voor de spiegel te gaan staan en dan eens een kritische blik te werpen naar hetgeen men ziet en als het nodig is daar naar te handelen. Want het kan toch niet zo zijn dat een succesvolle ploeg, die zichzelf meermaals als een vriendenteam afficheerde, door een aantal mindere resultaten zich van de wijs laat brengen door tweespalt, individualisme en/of onderling onbegrip.
Dat ons geliefde spelletje een teamsport is, is een open deur intrappen, maar daar zal iedereen dan ook wel van overtuigd moeten zijn, of worden. Er zal met z’n allen geknokt moeten worden om de prachtige prestaties, die in de vorige vijf seizoenen zijn geleverd, met nieuw elan op te pakken. Het motto daarvoor is een strofe uit ons clublied: “Geloof in eigen kunnen moet het doen”. Vooraf gegaan door: Gezamenlijk
 

Interim
Zoals de zaken op het moment van schrijven er voor staan zal assistent Jan Diepeveen komende zaterdag de honneurs gaan waarnemen als interim trainer. Want op deze korte termijn zullen onze bestuurders nog geen opvolger hebben kunnen vinden voor Erik Assink.
Voor Jan Diepeveen c.s. wordt het dus zaak om de opmars van RVVH te stuiten, maar dan zal het wel de vorm terug moeten vinden zoals ze die toonden in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels van enkele weken geleden. Gebeurt dat niet, dan krijgt de thuisploeg een uiterst zware dobber om voor een ommekeer te kunnen zorgen.
Alleen bij winst kan G.V.V.V. heel, heel, heel voorzichtig omhoog gaan kijken en zou de albumtitel Crisis? What Crisis? van Supertramp toepasselijk zijn.

G.V.V.V. – RVVH begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. D. Serik (Deventer) die zal worden geassisteerd door Dhr. C.M.P. van Ostaijen en Dhr. M. van Essen. Vierde official is Dhr. R. Wijma.

PS.
Wilt u alvast opgewarmd worden voor dit duel zorg dan dat u om 11.45 uur aanwezig bent, want dan staat een echte blauwe Veense derby op het programma, namelijk G.V.V.V. 2 versus De Merino’s 2. De reservespelers van onze zustervereniging van sportpark De Groene Velden, leverden vorig seizoen een meer dan uitstekende prestatie door te promoveren naar de reserve hoofdklasse, het hoogst mogelijke landelijke niveau voor B-selecties. En dat debuut gaat ook voortvarend want onze ‘blauwe voetbalbroeders’ staan op plek zeven met 8 punten uit 5 duels.
Datzelfde kan trouwens worden gezegd voor de pupillen van debuterend trainer van de B-selectie van G.V.V.V., Dick van de Steeg. De spelers van de oud-spits van G.V.V.V. 1 nemen momenteel de koppositie in, in deze klasse, waar ze al jarenlang deel van uit maken, en vaak een rol van betekenis spelen. Vier van de vijf wedstrijden werden in winst omgezet, waaronder uitwedstrijden tegen Spakenburg en IJsselmeervogels 2. Met 12 punten voert G.V.V.V. 2 de ranglijst aan
. En misschien geven ze met een winstpartij op onze plaatsgenoten wel een mooi voorbeeld voor de A-selectie.