Bonke: ‘Opwachting had natuurlijk leuker gekund’

27 april 2017
Na vijf wedstrijden zonder minuten op rij maakte Wouter Bonke afgelopen zaterdag tegen de beloften van AZ zijn opwachting in de basiself van trainer John de Wolf. De verdediger plaatst zijn voetbalbestaan als wisselspeler in perspectief.
 
„Het was lekker om weer te spelen. De opwachting had natuurlijk leuker gekund”, zei Bonke met gevoel voor understatement na de afsluitende training op woensdagavond. Hij speelde als rechtsback tegenover Muamer Tankovic, de Zweed die voor enkele tonnen op de loonlijst van de Alkmaarders staat. „Het was continu schuiven en na tachtig minuten voelde ik dat de pijp leeg begon te geraken. Niet gek, aangezien ik wel wat wedstrijdritme miste.”
 
De Utrechter was tot eind januari onafgebroken basisspeler, stond daarna zijn plek in het centrum af aan Wilco den Hartog en moest het sindsdien doen met invalbeurten. Bonke kwam echter steeds minder aan zijn voetbaltrekken, voor het duel met Jong AZ kwam hij zelfs vijf wedstrijden op rij helemaal niet meer in actie. „De beleving is voor mij natuurlijk anders. Niet dat ik nu met tegenzin naar de club reis, laat daar geen onduidelijkheid over bestaan. De groep maakt het nog altijd leuk om hier te spelen. Maar ik snapte dat de trainer begon te schuiven na die mindere reeks voor en na de winterstop.”
 
„Aan het einde van dit jaar word ik alweer 33 jaar, dus het wordt minder, ook al probeer je dat moment zo lang mogelijk uit te stellen."
 
Realistisch
„Ik moet ook realistisch zijn”, vervolgt Bonke, die wel zijn contract met één jaar verlengde. „Aan het einde van dit jaar word ik alweer 33 jaar, dus het wordt minder, ook al probeer je dat moment zo lang mogelijk uit te stellen. Het enige wat ik kan doen, is mijn beste beentje voorzetten op de trainingen. Ik zal nooit de kont tegen de krib gooien.”
 
Voor Bonke lonkt een basisplaats tegen T.E.C. Tiel, nu Rodny Hofman lange tijd uit de roulatie is met een knieblessure en Danny de Leeuw een vraagteken is. De verdediger verwacht een zware partij. „T.E.C. heeft zich fantastisch versterkt in de winterstop en daarmee degradatie afgewend. We kunnen dus een sterk T.E.C. verwachten, en dat maakt de uitdaging alleen maar mooier.”
 
Wouter Bonke in duel met Ruben de Jager, de spits van Jong FC Twente.
 
Ondanks dat het gat met nummer twee Kozakken Boys vier punten is, wil Bonke de hoop op de titel best of the rest nog niet opgeven. „We willen nog altijd voor de tweede plaats gaan. Waarom niet? Op deze competitie valt geen enkele pijl te trekken, dus ik sluit het niet. We zijn bovendien aan het trouwe publiek verplicht om de laatste wedstrijden mooi voetbal te laten. Dat ze nog altijd een reden zien om te komen, ondanks dat we niet meer voor een echte prijs spelen.”
 
Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld
Fotografie: Orange Pictures