Dit is de p/d-regeling van de Tweede Divisie

5 juli 2016
Tijdens de aftrapbijeenkomst van de Tweede en Derde Divisie is de nieuwe promotie/degradatieregeling (weliswaar een concept) voor de Tweede Divisie gepresenteerd. Een overzicht.
 
Voor het eerst sinds mensenheugenis is er sprake van een open doorstroming in het Nederlandse voetballandschap. Dat betekent dat aan het einde van het seizoen de kampioen van de nieuwe Tweede Divisie een plaats in de Eerste Divisie verovert. De hekkensluiter van de Eerste Divisie degradeert op zijn beurt rechtsreeks naar de Tweede Divisie en neemt tijdelijk afscheid van het podium dat betaald voetbal heet.
 
In de Tweede Divisie blijft het niet bij één degradant. Naast de nummer achttien, degradeert ook de nummer zeventien rechtstreeks naar de Derde Divisie. De nummer vijftien en zestien spelen samen met de zes periodekampioenen van de Derde Divisie (zaterdag en zondag) om twee plaatsen in de Tweede Divisie. De kampioenen van de Derde Divisie promoveren rechtstreeks.
 
In het nieuwe voetballandschap wordt bovendien afscheid genomen van de traditioneel drukbezochte beslissingswedstrijden aan het einde van het seizoen. Het doelsaldo is vanaf nu doorslaggevend, zoals ook in de Eredivisie en de Eerste Divisie het geval is. Ook gaat het kaartensysteem op de schop. Een speler is pas na vijf, zeven, negen of elf gele kaarten uitgesloten. Vanaf de elfde gele kaart geldt bij iedere gele kaart een wedstrijd schorsing. In het verleden was een speler vanaf de vierde gele kaart bij iedere prent voor één wedstrijd niet inzetbaar.
 
In het clubblad dat volgende maand verschijnt leest u meer over de veranderingen die sinds de invoering van de Tweede Divisie zijn doorgevoerd door de KNVB.