Een ‘prima weekje’ voor Johan Jansen

19 augustus 2016
Doelman Johan Jansen (27) heeft voorlopig de strijd onder de lat gewonnen van concullega Kevin Rijnvis. Met opgeteld een gestopte strafschop tegen HHC steekt de Barnevelder goed in zijn vel.
 
‘Een prima weekje’, lacht Jansen, als hem gevraagd wordt naar wat er schuil gaat achter die grote glimlach op een doordeweekse avond in de kantine. Hij doelt natuurlijk op die tweede strafschop tegen HHC, van aanvaller Rob van der Leij, bij een 1-2 stand, die hij uit zijn rechterhoek ranselde. Mede daardoor, of misschien wel juist daardoor, trokken de Veenendalers een 1-2 zege in Hardenberg over de streep.
 
,,Daar sta je voor als keeper. Nee, het is natuurlijk altijd lekker om belangrijk te zijn. Ik werd zelfs gefeliciteerd door wat supporters, na de wedstrijd”, aldus Jansen, die ook beseft dat hij trainer John de Wolf sterkte in zijn keuze om hem onder de lat te zetten. ,,Dat de keuze op mij viel gaf me een lekker gevoel. Het bracht vooraf ook wat zenuwen met zich mee, omdat het tóch nog de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen was. Maar het was ook weer niet zo dat ik onder 230 volt spanning stond. Als ik eenmaal aan de warming-up begin, verdwijnt die spanning langzamerhand.”
 
Krediet
‘Ik weet wat ik aan Johan heb’, onderbouwde De Wolf na de zege op HHC zijn keuze voor Jansen. De doelman beschouwt dat als een compliment. ,,John kent mijn sterke punten en dat heeft denk ik de doorslag gegeven in zijn keuze. Een soort testperiode heeft hij mij niet genoemd. Dat zal de tijd moeten leren.”
 
 
Jansen staat voor het zesde seizoen op rij als eerste keeper onder de lat bij de blauwhemden. Van een daardoor zekere vorm van krediet wil Jansen niet spreken. ,,Wat is krediet? Als ik er straks een paar keer naast zit, is het krediet dat je in die zes jaar tijd hier hebt opgebouwd zo verdwenen. Een club van het statuur van G.V.V.V. moet altijd twee sterke keepers onder de lat hebben staan, dus de keuze voor Kevin snap ik om die reden wel.”
 
Het krediet zal na de gestopte strafschop tegen HHC louter toegenomen zijn. Morgen (zaterdag) is Barendrecht de volgende opponent. Dat G.V.V.V. wat goed te maken heeft na de winnende Barendrechtgoal (3-2, red.) in de slotseconden van de uitwedstrijd vorig seizoen, speelt volgens Jansen niet mee om voor een goed resultaat te gaan op Panhuis.
 
,,Die drang heb ik van binnen niet, omdat ik niet wil terugkijken naar het verleden. We hebben een goed strijdplan uitgedokterd om Barendrecht zaterdag te kunnen bestrijden. We hoeven daarom niet bang voor ze te zijn.”
 
Tekst: Jeroen van Barneveld
Fotografie: Dick Gijsbertsen