Steenbergen: ‘Ik zie dit als een hele grote kans’

1 september 2016
Kampend met een fikse jetlag arriveerde Joey Steenbergen (22) zondag in Nederland, voor de maandagse testwedstrijd tegen Jong RKC Waalwijk. Drie dagen later is hij daadwerkelijk speler van de Veenendaalse tweededivisionist.
 
Een week geleden kreeg Joey Steenbergen een belletje vanuit Veenendaal. Of hij oren had naar een overstap naar G.V.V.V.? Een dilemma. De vleugelaanvaller zit midden in de competitie met het Australische Rydalmere Lions FC, hij heeft er een basisplaats en doet ook nog mee om de topplaatsen in de derde competitie van Australië. Maar tegelijkertijd denkt hij ook stiekem aan een terugkeer naar Nederland. Hij kiest – na wat gesprekken via zijn vader – voor het laatste. En dus boekt hij in allerijl een vlucht, terug naar het kikkerlandje.
 
‘De technische mensen wilden me nog aan het werk zien tijdens de oefenwedstrijd tegen Jong RKC. Ze wisten natuurlijk dat het moeilijk ging worden om nog op tijd aanwezig te zijn. Uiteindelijk landde ik een dag voor de wedstrijd in Nederland. Of ik vermoeid was bij aankomst? Best wel. Ik had door de nodige vertraging en problemen een vlucht van dertig uur achter de rug. Na dertig minuten voelde ik dat ook wel in de wedstrijd. Het was wel wennen, ja’, erkent Steenbergen, die alleen in de eerste helft in actie kwam. Ondanks de onwennigheid tekent hij twee dagen later een eenjarig contract bij G.V.V.V. en zet hij definitief een streep onder het Australische avontuur.
 
In het shirt van Go Ahead Eagles. Foto: goaheadeagles.nl
 
Australisch avontuur
Via zijn Australische zaakwaarnemer kwam Steenbergen in februari - na een korte periode bij DETO Twenterand - bij Rydalmere Lions FC terecht. ‘De club had ambities om zo snel mogelijk te promoveren en stelde een sterk team samen. Dat was voor mij uiteindelijk te reden om naar Australië te gaan’, verduidelijkt Steenbergen, die alleen met zijn vriendin naar de andere kant van de wereld verhuisde. ‘Ik liet in principe alles achter, om mijn droom te verwezenlijken. Dat was wel een hele stap. Gelukkig ben ik niet een persoon die snel heimwee heeft. Dat hielp wel. Ik heb nu geen spijt van de stap naar Australië. Ik ben een betere voetballer geworden, ben een ervaring rijker en heb nieuwe speelstijl onder de knie. Dus het is het uiteindelijk allemaal waard geweest.”
 
Oude bekenden
Sommige spelers van G.V.V.V. zijn voor Steenbergen geen onbekenden. In de jeugd van Vitesse speelde hij tegen Laurens van der Voort (FC Utrecht) en Caifano Latupeirissa (NEC). Laatstgenoemde is nu een concurrent op de flanken. ‘We hebben al even contact gehad. De strijd wordt mooi. Ik wil het team versterken en veel minuten maken. Na het eerste contact heb ik G.V.V.V. goed gevolgd, en ik moet zeggen dat er goed voetbal gespeeld wordt. Aanvallend voetbal, en daar houd ik wel van. Ik zie dit als een hele grote kans’
 
Spelend bij Vitesse. Foto: Wikipedia
 
Of Steenbergen al inzetbaar is voor de competitiewedstrijd tegen De Treffers, is allerminst zeker. Hij wacht nog op groen licht van de KNVB. ‘Omdat ik uit het buitenland kom, kan het een week duren, maar het is ook mogelijk dat ik vandaag al een bericht krijg. Ik hoop dat ik inzetbaar ben voor de wedstrijd tegen De Treffers, maar dat heb ik zelf niet in de hand.”
 
Tekst: Jeroen van Barneveld