'Straf voor goed gedrag'

22 maart 2017

KNVB | Nieuwe licentievoorwaarden

Nieuwe voorwaarden voor de tweede en derde divisie voetbal: hoe beter de jeugdopleiding, hoe minder het benodigde aantal contracten. Clubs sputteren tegen.


NIJMEGEN - De KNVB vergadert over de nieuwe licentievoorwaarden van de tweede en derde divisie. De voetbalbond wil de clubs tegemoetkomen door het aantal contractspelers af te laten hangen van de status van de jeugdopleiding: hoe beter die is, hoe minder contracten een club hoeft af te sluiten.

Ook ligt er een voorstel om het minimaal aantal uren in een contract te beperken. Bij tweededivisionisten van twaalf naar tien uur en derdedivisionisten van twaalf naar acht uur. Volgens de regels die sinds de invoering van de voetbalpiramide afgelopen zomer van kracht zijn, moeten clubs in de tweede divisie over acht contractspelers beschikken en clubs in de derde divisie over drie contractspelers. Dit stuit meerdere clubs (zie onder) tegen de borst.

De KNVB hoopt met dit voorstel de ontwikkeling van het jeugdvoetbal te bevorderen. De bond wil ook praten over de instroom van beloftenteams van profclubs. Zo moeten tweede elftallen vanaf het seizoen 2018/19 aan de bovenkant van de voetbalpiramide kunnen worden toegevoegd. Onder welke voorwaarden dit gebeurt en in welke competities de beloftenteams worden ingedeeld, moet nog verder worden uitgewerkt.

De Gelderlander polste de mening bij de regionale clubs in de tweede en derde divisie over de voorstellen.

G.V.V.V. (tweede divisie)
Voorzitter Theo Leushuis: ,,G.V.V.V. is het volstrekt niet eens met de KNVB om tijdens het spel de regels te veranderen. De bad guys worden met de aanpassingen op het gebied van het voorgeschreven aantal contractspelers beloond, terwijl de good guys zoals G.V.V.V. de dupe worden. Wij hebben ons keurig gehouden aan de oorspronkelijke licentievoorwaarden. Nu worden we voor ons goede gedrag gestraft. Dat contracten afhangen van de status van de jeugdopleiding is een ruil die niets te maken heeft met de oorspronkelijke voorwaarden. Het is gewoon een tegemoetkoming naar een aantal clubs die de KNVB te vriend wil houden. Toch proberen we onze opleiding naar de lokale status te verhogen. Overigens snapt G.V.V.V. wel dat beloftenteams niet willen instromen in de vierde of vijfde klasse."

Juliana'31 (derde divisie)
Bestuurslid Loek Heijnen: ,,De nieuwe ideeën zijn een stap in de goede richting, maar nog niet naar onze tevredenheid. Er is nog altijd een verplichting voor contractspelers. Daar zijn wij op tegen. Die eis kost ons een hoop geld. Hoewel onze jeugdopleiding er goed opstaat, zijn we nog niet gecertificeerd bij de KNVB. Dat zou wel moeten als we die in de toekomst mee willen laten tellen om zo minder spelers contracten te geven. Het is maar de vraag of we beoordeeld willen worden. Dat is afhankelijk of het voorstel ook wordt aangenomen. Anders levert het alleen een keurmerkje op. De beloftenteams voegen niet veel toe en werken competitievervalsing in de hand."


De teams van thuisploeg G.V.V.V. en tegenstander AFC komen op in een professionele entourage.

JVC Cuijk (derde divisie)

,,De licentievoorwaarden en het compromisvoorstel leiden tot een substantiële kostenstijging in een tijd dat het voor amateurclubs al moeilijk genoeg is om het hoofd boven water te houden. Daarbij is het aantal contractspelers de zwaarst wegende verplichting. De gecertificeerde jeugdopleiding als alternatief is geen escape, ook al voldoen wij gedeeltelijk aan de voorwaarden van de KNVB om gecertificeerd te worden. Ook die eis brengt extra kosten met zich mee, omdat de juiste trainers moeten worden gezocht en gecontracteerd. Als amateurclub zitten we niet op te wachten op de beloftenteams van profclubs, omdat dat een evenredige en eerlijke opbouw van de piramide vervuilt. Er is niet goed nagedacht bij de invoering van het piramidesysteem."

FC Lienden (tweede divisie)
Bestuurslid Nico Wagenvoort: ,,Het is voor ons geen enkel probleem om te voldoen aan het aantal vastgestelde contracten in de huidige situatie, maar Lienden is een klein dorp. Dan is het niet realistisch om te verwachten dat wij een fantastische jeugdopleiding hebben. Het brengt veel meer kosten met zich mee. Het is een illusie dat Lienden even twintig spelers opleidt die in het eerste gaan voetballen. Ook over de eventuele toevoeging van meer beloftenteams in de competitie zijn wij duidelijk: dat willen wij niet.''

TEC (tweede divisie)
Voorzitter Pieter van den Burg: ,,We moeten alle zeilen bijzetten om tweede divisie te spelen. Dat kost al geld zat. We willen echt wel aanwas vanuit onze eigen jeugd bij het eerste elftal, maar dan moeten we daar wel de middelen voor hebben. De KNVB moet verder het plan omtrent beloftenelftallen eerst finetunen. Zo kan iemand die bij het grote Vitesse een rode kaart krijgt in hetzelfde weekend gewoon meespelen bij Jong Vitesse. Het is op deze manier geen flikker meer aan. Dan wordt het echt een verschrikkelijke competitie.''

De Treffers (tweede divisie)
Voorzitter Bert Janssen: ,,Wij voldoen momenteel al aan alle regels die bij de tweede divisie behoren. We hebben al jarenlang onze spelers onder contract staan. Wij ondersteunen het voorstel om het aantal contracten af te langen hangen van de jeugdopleiding. Die opleiding is voor ons van groot belang. Wij investeren al veel in de jeugd. Onze opleiding heeft een regionale status. We begrijpen dat ook andere profclubs met hun beloftenteams in de top van de voetbalpiramide willen instromen, maar we kijken ook naar ons eigen belang. Het is dan wel een verrijking voor het niveau, maar de beleving van clubs en toeschouwers telt ook mee. In onze ogen mag de eerste, tweede en derde divisie maximaal voor 20 procent uit beloftenteams bestaan. Daarnaast zouden wij in de toekomst ook met ons tweede elftal willen instromen in de piramide.'


Mindering punten nog niet zeker
 

ZEIST - Het is allerminst zeker of de veertien clubs uit de tweede en derde divisie die dit seizoen niet aan de licentievoorwaarden voldoen ook daadwerkelijk punten in mindering krijgen.
De KNVB liet al eerder weten dat de beroepscommissie de buitengewone bondsvergadering van de KNVB van vanavond afwacht voordat ze met een uitspraak komt.
De licentiecommissie oordeelde twee maanden geleden dat die verenigingen, waar de Maldense derdedivisionist Juliana'31 er een van is, moeten worden beboet, omdat ze niet genoeg spelers onder contract hebben staan.
Tegen de straf van drie punten in mindering gingen alle clubs in beroeps.
,,De beroepscommissie oordeelt naar de voorwaarden die gelden'', geeft woordvoerder Bram Groot van de KNVB aan. ,,Het is moeilijk te zeggen wat er tijdens de bondsvergadering gaat gebeuren. Het zou goed kunnen dat de licentie-eisen per direct worden aangepast, maar het is ook mogelijk dat de huidige voorwaarden niet veranderen of dat de nieuwe regels pas voor komend seizoen ingaan. Na de vergadering is meer duidelijkheid. Dan volgt de uitspraak zo snel mogelijk.''
De bondsvergadering bestaat uit 60 afgevaardigden: 30 vertegenwoordigers uit het profvoetbal en 30 uit de amateurwereld.
Bij elk voorstel is een meerderheid van de stemmen nodig om het in te voeren.

Door: DOMINIQUE PICHEL