Terschegget schiet G.V.V.V. langs Katwijk

17 februari 2018
G.V.V.V. heeft koploper Katwijk een pootje gelicht door op eigen bodem met 1-0 te zegevieren.
 
Waar een remise de verhoudingen juist weergaf, nam aanvoerder Roy Terschegget zijn verantwoordelijkheid door tien minuten voor tijd de trekker over te halen. Katwijk schoot vlak na de thee op de paal, maar de koploper leek aanvallend onmachtig tegenover de stugge verdediging van de thuisploeg, die op zijn beurt grote kansen creëerde. Na vijf wedstrijden zonder overwinning werd de zege in het Veenendaalse kamp begroet met luid gejuich en een flinke dosis opluchting.

Er zijn van die wedstrijden waar je reikhalzend naar uitkijkt en hoopt dat het resultaat voldoende is om alle frustraties van je af te spelen en je zoveel zelfvertrouwen kunt tanken dat je het restant van de competitie met een gerust hart kunt afwerken. Nou is dat laatste natuurlijk geen zekerheidje. 
Is in de eerste helft van de competitie waarschijnlijk genoeg reserve (punten) opgebouwd, het  vervolg van de competitie in 2018 is voor de blauwwitten niet een die onder het hoofdstuk hoogtepunten valt te scharen. Was het getoonde spel dan wel van een redelijk niveau, de punten en doelpunten die dit opleverde waren, op z’n zachts gezegd, matig te noemen. Wanneer dan ook koploper Katwijk op bezoek komt, weet je dat dit zo’n soort wedstrijd kan worden waarin je boven jezelf moet/kunt uitstijgen en alles goed op z’n plaats kan vallen, of ver daarnaast!
Katwijk ziet een reuzevoorsprong aan punten als sneeuw voor de zon verdwijnen en moest, noodgedwongen, een nieuwe trainer aanstellen. Voor de Katukkers zaak om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Mogelijkheden voor G.V.V.V. zou je zeggen!
Trainer Niek Oosterlee moet het in ieder geval zonder Wilco den Hartog (schorsing) en Martin van Eck (blessure) doen, gelukkig is Robin Mulder weer fit genoeg om vanaf de bank te beginnen.
 
Vooraf aan de wedstrijd is er een indrukwekkende minuut stilte, ter nagedachtenis aan oud-speler Jan Ditewig en Wilma Budding, de vrouw van bestuurslid Loek Budding.
 
Het is duidelijk waarom Katwijk bovenaan staat. De ploeg oogt net wat volwassener, reageert sneller en heeft een aanval die net wat meer gehaaid en anticiperend is. De blauwwitten laten zich ook niet onbetuigd, maar het duurt allemaal net wat langer om een aanval op te zetten. Beide elftallen voetballen vanuit een hechte verdediging, het zal moeilijk worden om succesvol een aanval af te ronden. Degene die het eerste doelpunt maakt, wint waarschijnlijk ook de wedstrijd. Dat is zo’n beetje de indruk die je krijgt wanneer er een half uur is gespeeld. De elftallen zijn aan elkaar gewaagd. Katwijk is voetballend wat beter, maar G.V.V.V. krijgt wel mogelijkheden om op voorsprong te komen. 
Wanneer Katwijk via aanvoerder Robbert Susan een mogelijkheid krijgt, de voorzet wordt door doelman Johan Jansen onderschept, is het in de tegenaanval G.V.V.V. wat zomaar op voorsprong kan  komen. Een voorzet van Roy Terschegget wordt door verdediger Guus van Weerdenburg gemist. Soufiane Laghmouchi krijgt pardoes de bal voor z’n voeten, maar de linkerspits is zo verrast door dit buitenkansje dat ook hij de bal jammerlijk mist. Deze aanval is voor de Veenendalers wel het startschot om nog meer aanvallende acties op te zetten. Opnieuw krijgt Laghmouchi een mogelijkheid, ditmaal omdat Michiel van Dam een bal niet goed beoordeeld. De (volgens de statistieken) minst gepasseerde verdediging van de Tweede divisie vertoont wel een paar barstjes en dat is voor G.V.V.V. hoopgevend. De Graaf en Laghmouchi zijn volop actief, voorlopig nog zonder resultaat. Ook verdedigend staat het goed bij G.V.V.V. Hulsbos en Guido Janssen hebben alles nog onder controle.

Laurens van der Voort op avontuur.
 
De wedstrijd ontwikkelt zich gedurende de eerste helft tot een leuk kijkspel. Katwijk met wat meer balbezit en G.V.V.V. met dreigende uitvallen. Na een schot van Damiano Schet, de bal gaat rakelings voorbij de ‘goede’ kant van de paal, volgt er een doelpunt van Soufiane Laghmouchi. Helaas oordeelt scheidsrechter De Brito Roque dat Laghmouchi buitenspel stond. Ook Katwijk krijgt z’n mogelijkheden. Centrale verdediger Raoul Esseboom komt regelmatig mee op, een hakje van hem gaat naast. Marciano Mengerink verrast doelman Jansen, gelukkig geen doelpunt. G.V.V.V. kruipt door het oog van de naald wanneer een schot van opnieuw Esseboom op de doellijn wordt gekeerd door Taoufik Adnane. Hij voorkomt hiermee de openingstreffer voor Katwijk en zorgt ervoor dat G.V.V.V. in de race blijft. 
 
Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft opnieuw zo’n vlotte uitval van G.V.V.V. Laghmouchi en De Graaf weten elkaar weer te vinden, de laatste zet de bal voor maar de mee opgekomen Roy Terschegget komt met zijn passen slecht uit en kan de bal niet binnenschieten.
Het spel blijft op en neer golven. Opnieuw is het Adnane die een doelpoging verijdelt, ditmaal van  Marciano Mengerink. Zowel Katwijk als G.V.V.V. laten zich niet onbetuigd. Het publiek geniet. 
 
Wanneer Jeremy de Graaf eindelijk eens als winnaar uit een buitenspelsituatie tevoorschijn komt wordt zijn inzet geblokkeerd door Bennie van Noord. De Graaf die vaak scherp staat geposteerd wordt regelmatig afgevlagd wegens buitenspel. Deze middag niet altijd terecht.
Het is geen toeval dat zowel Laghmouchi als De Graaf de mogelijkheid krijgen te scoren. Kort voor rust schutteren beiden echter opzichtig wanneer ze de bal niet binnen kunnen werken. Besluitenloosheid, treuzelen, een verdediger en de doelman zijn hier debet aan.
 
Kort na het begin van de tweede helft krijgt ook Katwijk zijn buitenspeldoelpunt. Wanneer Laurens van der Voort niet ingrijpt (Laurens speelde trouwens verder een prima wedstrijd!) kan Damiano Schet de bal op doel schieten. De bal belandt tegen de paal en in de rebound kan Marciano Mengerink binnen schieten. Blijkbaar stond Mengerink tijdens de eerste doelpoging al in buitenspelpositie, want het doelpunt wordt afgekeurd. 

Mart de Jong snelt voorbij Raoul Esseboom.
 
De wedstrijd behoudt zijn spanning en is het aanzien zeker waard. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Katwijk houdt een licht veldoverwicht. De blauwwitten komen er regelmatig gevaarlijk uit. Een combinatie tussen De Graaf en Brouwer zorgt ervoor dat de laatste kansrijk het strafschopgebied kan penetreren. Helaas wordt hij gestopt, de goed leidende scheidsrechter ziet er geen overtreding in.
Doelman Johan Jansen kan redding brengen bij een inzet van Steven Sanchez Angulo. Mengerink schiet een bal naast. Ook Katwijk lukt het niet te scoren. Trainer Jack van den Berg besluit Kilian Berkhout in het veld te brengen voor Stefan Plat. Met het inbrengen van Berkhout hoopt hij waarschijnlijk op meer venijn in de aanval. 
Balverlies van Laghmouchi is de inleiding tot een gevaarlijke situatie voor het doel van G.V.V.V. Gelukkig kan Bart Hulsbos het gevaar keren. De verdediging staat in ieder geval als een huis. Trainer Niek Oosterlee besluit om Laghmouchi te wisselen voor Robin Mulder.
G.V.V.V. blijft gevaarlijk met z’n uitvallen. Ook rechterverdediger Laurens van der Voort bemoeit zich er regelmatig mee. Een prima voorzet van hem wordt door De Graaf jammer genoeg niet goed met het hoofd verwerkt. Mart de Jong, een andere uitblinker bij G.V.V.V., gaat op links prima door. De voorzet is in eerste instantie niet goed, maar komt via via toch bij Mulder terecht die de bal in de handen van doelman Mark de Vries schiet. Bij een tweede doorbraak van De Jong brengt hij De Graaf in stelling, diens inzet wordt geblokkeerd, De Graaf appelleert tevergeefs voor een handbal. Alhoewel G.V.V.V. er regelmatig gevaarlijk uitkomt, het stokt steeds bij de afsluiting.
 
Met nog tien minuten te spelen opnieuw een poging van G.V.V.V. Ditmaal is het Danny de Leeuw die op links naar voren snelt. Met hem mee opgekomen zijn Simon Brouwer en Roy Terschegget. De Leeuw passt de bal naar Brouwer die hem met een ‘simpele’ beweging doorschuift naar Terschegget. De aanvoerder van G.V.V.V. aarzelt niet en schiet de bal buiten bereik van de doelman in de rechterbovenhoek.
 
Roy Terschegget slaakt een oerkreet na zijn treffer tegen Katwijk.
 
Arbeid adelt is een uitdrukking die zeker van toepassing is op de voorsprong van de blauwwitten. Ondanks het ogenschijnlijke veldoverwicht van de koploper bleef G.V.V.V. geloven in eigen kunnen. De wedstrijd is echter nog niet gelopen. Oosterlee besluit om De Graaf en De Leeuw te wisselen voor Ajiach en Latupeirissa. Aanvoerder Robbert Susan wordt bij Katwijk afgelost door Frank Tervoert die vorig seizoen nog bij de blauwwitten speelde. Katwijk blijft drukken, maar creëert  in die laatste minuten weinig tot niets. Wanneer de scheidsrechter na drie minuten extra speeltijd affluit is de eerste overwinning van G.V.V.V. in 2018 een feit. Een leuke wedstrijd om te zien, veel strijd en de nodige kansen en een blije winnaar!
 
Volgende week speelt G.V.V.V. uit tegen De Dijk, aanvang 16.00 uur.
 
G.V.V.V. – Katwijk 1-0 (0-0)
Scoreverloop: 80. Roy Terschegget 1-0
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Laurens van der Voort, Guido Janssen, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Mart de Jong, Simon Brouwer, Danny de Leeuw (80. Caifano Latupeirissa); Soufiane Laghmouchi (66. Robin Mulder), Jeremy de Graaf (80. Mohammed Ajiach)
 
Opstelling Katwijk: Ricardo Kieboom; Bennie van Noord, Raoul Esseboom, Michiel van Dam, Guus van Weerdenburg; Paul de Lange, Robbert Susan © (80. Frank Tervoert), Steven Sanchez Angulo, Stefan Plat (60. Kilian Berkhout); Marciano Mengerink, Damiano Schet (73. Petrit Hoxhaj).
 
Gele kaarten: 81. Taoufik Adnane (G.V.V.V.), 84. Petrit Hoxhaj (Katwijk)
 
Scheidsrechter: S. de Brito Roque (Capelle aan den IJssel)
Toeschouwers: 1400
 
Fotografie Dick Gijsbertsen. Album klik hier