Onmachtig G.V.V.V. verliest van Excelsior M.

26 januari 2019

G.V.V.V. is er niet in geslaagd Excelsior Maassluis van zich af te houden. Het speelde een redelijke eerste helft tegen de vier plaatsen hoger geklasseerde ploeg van Dogan Corneille, maar een strafschop voor de gasten kort voor rust bleek de doodsteek voor de thuisploeg. Excelsior is daarmee tien wedstrijden achtereen ongeslagen, wat een clubrecord betekent. Het 0-1 verlies betekent voor G.V.V.V. dat het richting gevarenzone gaat en zo langzamerhand naar beneden moet gaan kijken. Het zakt op de ranglijst van de tiende naar de twaalfde positie.

 

Voor de wedstrijd wordt Laurens van der Voort gehuldigd, hij speelde vorige week zijn honderdste wedstrijd in het shirt van de blauwen. Taoufik Adnane is weer fit en start in de basis, evenals Mart de Jong die zijn schorsing heeft uitgezeten. De pupil van de week, Jeremy Terpstra scoort bij doelman Jean-Paul van Leeuwen. Achteraf zou blijken dat het de enige Jeremy was die vandaag wist te scoren.


Bij de eerste aanval van G.V.V.V. krijgt Jeremy de Graaf een enorme kans om de score te openen, als Soufiane Laghmouchi hem met een leep breed passje alleen voor de keeper zet. De sluitpost van Excelsior weet zijn inzet te pakken.

 

De inzet van Jeremy de Graaf zal een prooi zijn voor de keeper.

 

Wankel evenwicht

Het spel gaat daarna gelijk op. We zien een G.V.V.V. dat een stuk beter voetbalt dan vorige week tegen Kozakken Boys. Na een kwartier spelen krijgt Robin Mulder van dichtbij een bal in het gezicht. Hij moet noodgedwongen het veld verlaten met mogelijk een gebroken neus en wordt vervangen door Mo Bendadi. Halverwege de eerste helft krijgt Excelsior een vrije trap, die door Stephan Kruithof in de zestien wordt geschoten. Vincent van den Berg kan de bal hard richting het doel van Johan Jansen koppen, de laatstgenoemde weet de bal naast het doel te tikken.

 

Het niveau van de wedstrijd daalt. Het wankele evenwicht tussen beide tegenstanders lijkt langzaam te worden verstoord, Excelsior wordt iets sterker. Een goede aanval van G.V.V.V. via Taoufik Adnane leidt tot een voorzet van Danny de Leeuw, die kan worden gepakt door de keeper. In de tegenstoot wordt Excelsior Maassluis gevaarlijk. Laurens van der Voort wordt afgetroefd, maar de voorzet die daarop volgt is te hard om te kunnen worden ingekopt.

 

Penalty

In de eenenveertigste minuut is het Milan van Eeuwijk die ervandoor is aan de rechterkant, rand strafschopgebied. Laurens van de Voort is in de achtervolging en zet zijn sliding te laat in, waardoor Van Eeuwijk onderuit gaat. Scheidsrechter Timmer wijst gedecideerd naar de stip. De penalty wordt door Daan Blij onberispelijk binnengeschoten. Vlak voor rust ontvangt Wilco den Hartog nog een gele kaart voor een overtreding, de vrije trap kan met moeite door Johan Jansen tot corner worden verwerkt.

 

De penalty van Daan Blij. Jansen kiest een hoek, Blij schiet door het midden binnen.

 

Onmachtig

In de tweede helft voetbalt G.V.V.V. een verloren wedstrijd. Het is onmachtig, niet in staat om de achterstand ongedaan te maken. Excelsior Maassluis doet waar het erg goed in is: leunen op de voorsprong. De kansen voor de thuisploeg zijn erg dun gezaaid. Mo Bendadi probeert een afstandsschot die over het doel gaat, Jeremy de Graaf wil verrassen met een lob, maar de bal gaat naast. G.V.V.V. probeert aan te dringen, maar wordt slordiger en lijdt steeds vaker balverlies. Excelsior komt er daardoor meerdere keren gevaarlijk uit, maar gaat op haar beurt niet goed om met de kansen.

 

Johan Jansen blijft bij een gevaarlijke uitbraak van Marouane Afaker koelbloedig staan en plukt diens inzet uit de lucht. Giovanni da Fonseca ziet zijn poging tegen het zijnet gaan, en Vincent van den Berg raakt zelfs de lat. De blauwen blijven het proberen, maar krijgen geen vat op de muur van Excelsior, dat al vanaf zo’n twintig minuten voor het laatste fluitsignaal begint met tijdrekken. Er zijn nog kleine mogelijkheden aan beide kanten, maar de blauwen zijn niet in staat om iets aan de achterstand te doen. In de tweede helft is hetzelfde probleem als vorige week te zien: veelvuldig balverlies tijdens de opbouw. Als Excelsior Maassluis beter met de mogelijkheden was omgegaan was het verschil groter geweest.

 

Niek Oosterlee is even geen vriendjes met scheidsrechter Timmer.

 

Tandeloze tijger

Niek Oosterlee was na afloop op zijn zachtst gezegd niet blij met het optreden van scheidsrechter Timmer. ‘De penalty die hij gaf was het cruciale moment van de wedstrijd. We wisten dat deze tegenstander verdedigend een hele goede, gesloten organisatie heeft. Als je dan achter komt te staan is dat dodelijk, zeker met hun snelheid voorin. Tot de veertigste minuut is er niets aan de hand en geven we niets weg. Dan is het zuur dat ik, toen de penalty werd gegeven, meteen berichtjes op mijn telefoon kreeg dat de overtreding buiten de zestien was gemaakt.

 

Dat schijnt bij FOX namelijk duidelijk te zien te zijn geweest. Na rust bleek dan ook hoe moeilijk het werd. We zitten al in een slechte fase en scoren moeilijk. Het geloof ging uit de groep en dan worden we een tandeloze tijger’. In tegenstelling tot vorige week, toen door de ondergrens werd gegaan zag Niek nu wel een lichtpuntje: de eerste veertig minuten is er goed gespeeld.

 

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Jong Sparta, aftrap om 15:30 uur.

 

G.V.V.V. – Excelsior Maassluis 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 42. Daan Blij 0-1 (pen.).

 

Gele kaart: 45. Wilco den Hartog, 90+2. Roy Terschegget (G.V.V.V.), 90. Giovanni da Fonseca (Excelsior Maassluis).

 

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Rodny Hofman, Taoufik Adnane , Wilco den Hartog, Roy Terschegget, Laurens van der Voort, Danny de Leeuw (51. Robin Segers), Mart de Jong (63. Sherwin Grot), Robin Mulder (16. Mo Bendadi), Soufiane Laghmouchi,  Jeremy de Graaf.

 

Opstelling Excelsior Maassluis: Jean-Paul van Leeuwen, Daan Smith, Robin van der Ende, Marouane Afaker (72. Redouan Omar Ouali), Stephan Kruithof, Daan Blij (85. Jeremy Moreno), Vincent van den Berg (89. Walter Bennett), Giovanni da Fonseca, Sekou Sylla, Sefa Kurt, Milan van Ewijk. 

 

Scheidsrechter: L. Timmer (Apeldoorn)

Toeschouwers: 900

 

 

Tekst: GVVV.nl/Luc Scholtus

Fotografie: Dick Gijsbertsen (fotoalbum klik hier)