‘Supporter en statisticus op afstand.’

17 juni 2013

De huidige leden/donateurlijst van G.V.V.V. bevat ruim 1000 personen. Circa 5% daarvan woont niet in Veenendaal, of in een straal van ongeveer  10 km. daaromheen.

Je vindt dan woonplaatsen als o.a. Apeldoorn, Oost-Souburg, Gouda, Venray, Harmelen en Den Haag.  In laatstgenoemde stad woont in dit geval geen graaf, maar Jos van Schaik (37 jr.), en hij voldoet geheel aan de kwalificaties in de aanhef. Daarom een portretje van deze enige Blauwe/Geel-Groene Veense Hagenees.

 

Hoe toevallig kan het zijn, Jos woont op de Volendamlaan, een dorp waar voetbal met de paplepel wordt ingegoten en dat is bij hem vroeger, in zijn geboorteplaats Veenendaal, niet anders gegaan.

Zijn helaas veel te vroeg overleden vader Johan, was een blauwe in hart en nieren, tevens vrijwilliger pur sang, en die troonde de ‘kleine Jos’ al vroeg mee naar zijn club. Het is dan ook geen wonder dat ‘grote Jos’ nog steeds besmet is met het blauwe virus, dit ondanks het feit dat hij als medisch analist in een ziekenhuis in zijn huidige woonplaats, regelmatig te maken krijgt met virussen. Het lijkt erop of er geen kruid of medicijn daartegen opgewassen is.

 

Vanwege zijn huidige beroep vertrok  Jos van Schaik naar het westen des lands en daardoor moest hij het van nabij volgen en zelf voetballen (doelman) bij G.V.V.V.  opgeven. Niet alleen qua afstand was en is dat niet te doen, maar ook de onregelmatige werktijden die zijn beroep nu eenmaal met zich meebrengen staan meestal bezoeken aan het vlaggenschip van G.V.V.V. in de weg. Ook hebben Jos en zijn vrouw een opgroeiend gezin wat de nodige aandacht verdiend en natuurlijk prioriteit nummer één is.

Maar via de nieuwe- en ouderwetse (sociale)media, zoals regionale radio en/of TV zenders houdt Jos zich volledig op de hoogte van het reilen en zeilen van zijn club. Afgelopen seizoen had hij zelfs het geluk dat Scheveningen topklasser werd, en hij de uitwedstrijd op Houtrust, samen met zijn zoon op een dik kwartiertje fietsen van zijn woning, binnen bereik had. Maar ook familiebezoek in Veenendaal valt soms wel eens samen met een ‘visite’ aan het hem zou vertrouwde sportpark Panhuis.

 

Jos van Schaik en z'n zoon volgen G.V.V.V. via Radio M Utrecht, en zo te zien is er gescoord.

 

Voor de rest compenseert Jos het gemis aan zijn club door het bijhouden van uitslagen, opstellingen, kaarten, toeschouwers etc. in een computerprogramma, kortom statistieken van G.V.V.V. 1. Ook daarin was vader Johan een voorbeeld, want die was als boekhouder ook gek op cijfertjes, lijstjes enz. Maar als je aan zoiets begint, weet ondergetekende uit ervaring, dan wil je alles zo compleet mogelijk hebben. Helaas was en is het G.V.V.V. archief, en zijn de internet zoekmachines, niet toereikend genoeg om alles aan te vullen en daarom heeft Jos al enkele jaren geleden de stoute schoenen aangetrokken en is hij in het Nationaal Archief in zijn woonplaats gaan grasduinen naar meer informatie over G.V.V.V.

 

In de loop der tijd heeft Jos van Schaik daaruit al heel wat uit- en verslagen ‘getoverd’ en daarmee zichzelf en de webredactie verblijd. Die maakte daar dan weer dankbaar gebruik van om het G.V.V.V. archief, beheerd door Ard van den Bovenkamp, aan te vullen en te publiceren op de website in de rubriek: ‘Uit de oude doos’.

Jos is nog lang niet uitgearchiveerd, want in zijn spaarzame vrije tijd is hij nog steeds op zoek naar data, en staan meerdere bezoeken aan diverse archieven hoog op het prioriteiten lijstje.

 

Jos achter z'n computer op zoek naar data van z'n favoriete club.

In de hieronder bijgevoegde pdf-file ziet u wat Jos heeft achterhaald. (De wedstrijd Blauw Wit '34 - G.V.V.V. werd gespeeld op 19 september 1981)

 

Jos is na al die jaren verblijf in de Hofstad al meer dan behoorlijk geïntegreerd en heeft z’n ‘inburgeringcursus’ met goed gevolg afgelegd. Want als je met enige regelmatig in het Kyocera stadion komt en je zelf supporter noemt van ADO Den Haag dat mag er ook met recht gesproken worden van de in de inleiding genoemde:  ‘enige Blauwe/Geel-Groene Veense Hagenees’.

 

Bas van Capelleveen.