G.V.V.V. in kielzog van Katwijk

11 maart 2013

 

Bron: De Gelderlander (door Eit Hendriks)

 

G.V.V.V. had de handen vol aan Barendrecht. De zege werd pas in de blessuretijd veilig gesteld.

 

VEENENDAAL – Voor G.V.V.V. telde zaterdag tegen Barendrecht maar één ding; winnen en daarmee in het spoor van koploper Katwijk blijven. Het werd geen eenvoudi­ge opgave voor de pupillen van trainer Erik Assink. Barendrecht bleek een taaie tegenstander.
De Blauwen wonnen wel met 2-0 en dat vergoedde veel voor het thuispubliek, dat weinig vermake­lijks kreeg voorgeschoteld op een waterkoud Panhuis. De achter­stand op Katwijk, dat niet in actie kwam, bedraagt nu vijf punten.

„Vanaf de eerste minuut zijn we achterin één op één gaan spelen. Een ingecalculeerd risico, want met een gelijkspel schoten we niets op”, begon Assink aan zijn napraatje. „Daardoor hadden we een man meer op het midden­veld, maar de juiste eindpass bleef uit. De voorzetten vanaf de flanken misten precisie, waardoor we te weinig kansen creëerden.”

Barendrecht hanteerde veelal de lange bal en zocht daarmee de fy­siek sterke spitsen Marwin Ri­chard en Bob Vermunt. Dat lukte vaak aardig, waardoor het in de verdediging van G.V.V.V. steeds al­le hens aan dek was.
„Het was niet onze beste wed­strijd, weinig flitsende momen­ten, maar wel hard werken”, vond Assink. „Daarbij stond de verdedi­ging van Barendrecht als een huis. Dan krijg je maar weinig kansen en als die er komen, moet je dodelijk effectief zijn.”

Barendrecht incasseerde tot zater­dag maar 22 tegentreffers, waar­van vier van G.V.V.V. en vijf van Ko­zakken Boys. „Dus in de andere twintig wedstrijden maar dertien goals. Dat geeft wel aan hoe goed Barendrecht verdedigend in el­kaar steekt”, stelde de coach vast.

Maar ook de achterhoede van G.V.V.V. laat deze competitie wei­nig treffers toe. Met twintig tegen­goals beschikken de Veenendalers over de minst gepasseerde verde­diging van de topklasse.

Na een half uur profiteerde G.V.V.V. van een slippertje in de Ba­rendrechtse defensie. De opgeruk­te Tom Oostinjen kreeg de bal op maat aangespeeld en de verdedi­ger bekroonde zijn optreden met een subtiel stiftje over doelman Mark Zegers: 1-0. Daarvoor was G.V.V.V. al een paar keer ontsnapt aan een Barendrechts doelpunt. Mitchel Gastel kreeg twee goede mogelijkheden en een kopbal van Vermunt werd een prooi voor doelman Johan Jansen.

Het gaf aan dat G.V.V.V. alert moest blijven. „Dat was hun verdien­ste”, gaf Assink toe. „We konden geen moment verslappen. Ook na rust bleef het oppassen, hoewel ik vond dat wij wel meer naar voren speelden. Op basis daarvan is on­ze overwinning ook verdiend.”
Een kwartier voor tijd kwam Ba­rendrecht met tien man te staan, na de tweede gele kaart voor spits Richard. Het duurde lang voordat G.V.V.V. het overtal in een doel­punt uitdrukte. Pas in de toege­voegde tijd rondde Roy Terscheg­get, op aangeven van Dennis van Meegdenburg, een G.V.V.V.-aanval met een droge schuiver af: 2-0.

G.V.V.V.: Jansen; Hofman, Bonke, Oos­tinjen, Oost; Den Hartog, Terscheg­get, Brouwer; Van Hoof (79. Elkaddou­ri), Van Meegdenburg, Van der Wilt (71. Cusell).