Luinge-show kost G.V.V.V. punten

6 mei 2013

Roelof Luinge drukt in zijn afscheidsduel een zware stempel op het duel tussen IJsselmeervogels en G.V.V.V.

 

SPAKENBURG – Roelof Luinge staat graag in de schijnwerpers. De be­lastingambtenaar uit Bussum houdt er van de show te stelen door zijn geheel eigen wijze van fluiten. In zijn laatste wedstrijd als referee in de topklasse was dat niet an­ders. Het kostte G.V.V.V. de over­winning tegen IJsselmeervogels: 3-3.

Scheidsrechter Luinge vind een luisterend ‘oor’ als hij van achter zijn hand wellicht een van ‘de Vogels’ alvast op de hoogte brengt van zijn te geven cadeautje.

Foto: Dick Gijsbertsen

Na afloop sprak niemand meer over het verloop van de wedstrijd. De penalty, die Luinge in de slot­seconde aan IJsselmeervogels gaf, was eigenlijk het enige onder­werp van gesprek. Maar ook het eigenzinnige optreden van één van de bekendste scheidsrechters van Nederland passeerde veelvuldig de revue.


Erik Assink, de trainer van G.V.V.V., vond het eigenlijk een lachwekkende vertoning, die op De Westmaat plaatsvond. „We kennen Roelof Luinge allemaal, weten hoe hij is en je kon er don­der opzeggen dat hij niet ano­niem zijn laatste wedstrijd zou fluiten. Daar had ik mijn spelers voor gewaarschuwd. Nou dat is dus uitgekomen. Eerlijk gezegd vind ik het schandalig.”

Vijf minuten voor het einde werd Luinge, als eerbetoon voor zijn lange carrière, door de speaker tot  ‘man of the match’ uitgeroepen. De leidsman nam het cadeautje met genoegen aan. G.V.V.V. leidde op dat moment met 2-3 en leek op de zege af te stevenen. Maar bij een hoekschop voor IJsselmeer­vogels in de dying seconds van het duel, waarbij ook doelman Gino Mommers in het strafschopge­bied van G.V.V.V. te vinden was, kreeg Simon Brouwer van de keeper een duw. Daardoor kwam de aanvoerder tegen een speler van IJsselmeervogels aan en ken­de Luinge een de thuisploeg een penalty toe.

„Luinge gaf IJsselmeervogels ge­woon een cadeautje terug”, vond Asink. „We wilden het seizoen niet in mineur afsluiten. Een zege op IJsselmeervogels paste precies in dat voornemen. Maar de over­winning was ons niet gegund.”

Joey Snijders, die volgend seizoen bij G.V.V.V. terugkeert en het eer­ste doelpunt van IJsselmeervogels na elf minuten voor zijn rekening nam, was het daar mee eens. „Een weggevertje, dat was duidelijk.”
En over zijn doelpunt uit een vrije trap: „Luinge had niet geflo­ten, maar ik schoot toch. De bal ging erin en hij liet het toe.”

Na rust stelde G.V.V.V. orde op za­ken via Brouwer, invaller Dennis van Meegdenburg en Maurice van der Wilt. Vijf minuten voor tijd maakte Stefano Goncalves 2-3 en dezelfde speler schoot ook de ge­schonken pingel binnen: 3-3.

G.V.V.V.: Jansen; Hofman (46. Oost), Bonke, Oostinjen, Adnane; Den Har­tog, Terschegget, Brouwer; Van Hoof (46. Van Meegdenburg), Van der Wilt, Elkaddouri (60. Cusell).

Auteur: Eit Hendriks

 

Gerelateerd artikel: Man of the match beslist wedstrijd