Blauwen maken bij lokale trainers indruk

10 mei 2014

G.V.V.V. voert stand in topklasse aan op doelsaldo. Drie ‘kenners’ laten hun licht schijnen op de titelkansen.

 

VEENENDAAL – Vandaag volgt de ontknoping in de topklasse.
Wordt G.V.V.V. kampioen of pakt Spakenburg, dat in punten gelijk staat met G.V.V.V., de titel? Komt er een beslissingswedstrijd, of gaat IJsselmeervogels, dat een punt achterstand heeft, er als lachende derde met de kampioensschaal vandoor?
Jan Fluit, Johan de Man en Arie Schans zagen vorige week G.V.V.V. tegen Rijnsburgse Boys spelen (3-0). Alle drie waren ze op hun eigen wijze onder de indruk van het spel van de Veenendaalse zaterdagclub.

Jan Fluit, voormalig trainer van onder meer Advendo’57, De Meri­no’s en VVA ’71, is tegenwoordig hoofdcoach bij SDS ’55 uit Weker­om. Zijn ploeg is uit de competi­tie genomen na een gestaakt duel tegen SC Oranje en daarom had Fluit de tijd om samen met zijn vriend Bert Beerdsen (beiden ras-DTS’ers uit Ede) G.V.V.V. te be­zoeken.
Fluit: „G.V.V.V. heeft een bijzonder sterk team. Het was een lust om de ploeg tegen Rijnsburgse Boys te zien voetballen. Alle linies zijn sterk bezet. Achterin een goed blok en snelle, opkomende backs, een ijzersterk middenveld en ge­vaarlijke spitsen voorin. Ik was vooral onder de indruk van de middenvelders Wilco den Hartog en Roy Terschegget. Echte klas­bakken, die een ploeg kunnen aansturen. Natuurlijk gaat niet al­tijd alles goed, kun je ook niet ver­wachten, maar in de topklasse wordt op hoog niveau gevoet­bald.”
Over de titelkansen van G.V.V.V. kan Fluit weinig zeggen. „Natuur­lijk staat G.V.V.V. er goed voor en zou het mooi zijn als een club uit de regio kampioen van de topklas­se wordt. Maar Spakenburg maakt evenveel kansen. Heeft een iets makkelijker tegenstander in de laatste wedstrijd (het al gedegra­deerde Ter Leede, red.), dus blijft het koffiedik kijken. Maar ik gun G.V.V.V. het allerbeste.”

Johan de Man is van oorsprong een G.V.V.V.’er in hart en nieren, hij speelde vele jaren in het eerste elftal van de Veenendalers en werd later assistent-trainer bij G.V.V.V. Na het hoofdtrainerschap bij Lunteren en WAVV werd De Man in 2010 assistent-trainer bij IJsselmeervogels. In Spakenburg werd hij deze competitie hoofd­verantwoordelijke, nadat Gert Kruys naar Sparta vertrok. Maar de resultaten vielen daarna tegen en kon De Man voortijdig vertrek­ken.
„Als coach heb ik de laatste jaren een aantal keren tegenover G.V.V.V. gestaan. Het is een ingespeeld elf­tal, waarvan het gros van de spe­lers al jaren met elkaar voetbalt.
De jongens weten precies wat ze aan elkaar hebben. Dat zie je in het spel terug.”
„Net als alle andere titelkandida­ten zaten ze in een dip, kenden ze een slechte periode. Maar G.V.V.V. heeft zich op tijd herpakt, is op dit moment weer in bijzonder goeden doen. Maar de verschillen zijn klein. De meeste ploegen doen niet voor elkaar onder, dat is deze competitie duidelijk geble­ken. Op papier wint Spakenburg bij Ter Leede en G.V.V.V. bij Ba­rendrecht. Maar een zekerheid is het natuurlijk niet. Het wordt een heel spannende ontknoping, wel mooi natuurlijk.”

Arie Schans was twee keer trainer van G.V.V.V., waarna de Veenenda­ler trainer was op verschillende plekken in Japan, bondscoach van het ministaatje Bhutan, technisch adviseur van de voetbalbond van Mozambique, bondscoach van Na­mibië en de laatste jaren trainer in China. „Maar ik geniet nu van een sabbatical, ga waarschijnlijk eind dit jaar naar China terug.
Wat ik van G.V.V.V. vind? Nou het eerste half uur kon je zien dat Rijnsburgse Boys moeite had om G.V.V.V. bij te benen op het kunst­gras. Daaraan waren ze blijkbaar niet gewend.” „Bij G.V.V.V. vonden ze elkaar erg gemakkelijk. De over­winning was achteraf volkomen verdiend. Erik Assink heeft er een goede ploeg van gemaakt. Je kunt zien dat het tussen trainer en spe­lersgroep klikt. Ik ken Assink al een heel lange periode. Hij hand­haaft zijn visie dat je wint als je één doelpunt meer maakt dan de tegenstander onder alle omstan­digheden. Of hij met zijn ploeg in de veilige middenmoot staat of bovenaan, het maakt hem niet uit. Daar neem ik mijn petje voor af.” Schans hoopt uiteraard dat G.V.V.V. de titel pakt. Maar ook voor hem is dat niet vanzelfspre­kend. „Het kan nog alle kanten op. Ik ben erg benieuwd.”

 

G.V.V.V.-er Roy Terschegget breekt door in de gewonnen topper, vorige week zaterdag tegen Rijnsburgse Boys. Foto: Herman Stöver

 

Assink heeft voor zijn team één opdracht: winnen


VEENENDAAL – Ook in en tegen Ba­rendrecht blijft Erik Assink zijn principes trouw. De coach van G.V.V.V. stuurt zijn pupillen van­middag op de laatste speeldag van de topklasse het veld in met op­nieuw maar één opdracht: win­nen. „Een andere optie is er ook niet. Alleen bij winst zijn we kam­pioen of spelen we een beslis­singswedstrijd tegen Spakenburg. Natuurlijk gaan we geen gekke dingen doen, maar als we de vorm tonen, die we de laatste we­ken hebben, heb ik alle vertrou­wen in een goede afloop.”

Barendrecht-G.V.V.V. (14.30 uur, sportpark De Bongerd in Barend­recht).

G.V.V.V., geblesseerd:
Niels Willemse (achillespees), Mitchel Bottenheft (knie), Jos Henken (knie). Geschorst: Joey Snijders.

 

Door: Eit Hendriks