Een blik in het verleden

21 april 2014

Helaas lukte het G.V.V.V. dus afgelopen zaterdag niet om IJsselmeervogels in eigen huis punten afhandig te maken in de strijd om de topklassetitel. Maar komende donderdagavond volgt een herkansing, niet in competitieverband, maar in een ontmoeting waar om een plaats in de finale van de districtsbeker West I wordt gespeeld.

In de dubbele voorbeschouwing hebben wij als webredactie daar al de nodige aandacht aan geschonken. Maar in ons archief troffen wij, dankzij hulp uit een wat verder verleden van ‘Vogels’ archivaris Tijmen de Graaf, een paar verslagen aan van een beruchte bekerwedstrijd tussen G.V.V.V. en IJsselmeervogels, die werd gespeeld op 17 mei 1983, dus bijna 31 jaar geleden.

 

Net als in de competitie, zijn ook de resultaten uit het verleden in de beker van G.V.V.V. tegen IJsselmeervogels of vice versa, niet om over naar huis te schrijven. Dit blijkt duidelijk uit bijgaand overzicht.

Maar juist dat duel leverde G.V.V.V. de enige directe winst op in de strijd om de ‘kleine beker’. Dat is al bijzonder, maar leuke bijkomstigheid daarvan is dat er twee vaders van huidige selectiespelers zelf toen als spelers dat succes mede mogelijk maakten.

 

Martien (en niet Martin) Terschegget vader van Roy en Peter van Eck (en niet van Es) vader van (nu wel) Martin, waren toentertijd vaste waarden bij het vlaggenschip van G.V.V.V. Maar daarnaast zullen ook de namen van Geo de Leeuw, Wim Koenen, Jaap Dillen, Herman Veenendaal, Jan Groenendijk (nog niet zo lang geleden helaas veel te vroeg overleden), Ruud Schuurman (tegenwoordig weer tamelijk fanatiek supporter) en Pieterkees Bom (vroeger analist bij G.V.V.V. en huidige trainer van VRC) heel wat ‘oudere jongere’ bekend in de oren klinken. En wellicht staat bij mensen die toen aanwezig waren en met een goed geheugen deze memorabele bekerwedstrijd nog wel op het netvlies geplakt.

Zo niet, leest u dan de hier onderstaande verslagen nog maar eens en misschien gaat het u als toeschouwer of direct betrokkene dan nog wel dagen.

Helaas geven de verslagen uit Spakenburger bron, nogal voor wat betreft de namen van G.V.V.V.-spelers een verschillende kijk, want wie scoorde nu de 4-2, Peter van Eck of Wim Koenen? En wie ‘versierde’ de tweede strafschop, Ruud Schuurman of Herman Veenendaal? Al met al toch wel voor de betrokkenen die aanstaande donderdagavond aanwezig zullen zijn voldoende voer om oude koeien uit de sloot te halen en voor alle andere lezers een mooi stukje nostalgie.

 

Hopelijk schotelen de blauwe en rode acteurs ons komende donderdagavond zo’n zelfde spannend potje bekervoetbal voor, met als het even kan dezelfde uitslag, alleen moeten de veldverwijzigingen natuurlijk achterwege blijven en heeft de sportiviteit de overhand.

 

Klik hier of bekijk de pdf-bijlage voor verslag 1 uit de oude doos.

 

Klik hier of bekijk de pdf-bijlage voor verslag 2 uit de oude doos. 

 

PS.

Jaan de Graaf, afgelopen zaterdag nog aandachtig toeschouwer bij IJsselmeervogels - G.V.V.V., kreeg voor zijn veldverwijzing, voor zover wij weten, de gebruikelijke aantallen (3 a 4) wedstrijden schorsing. Doelman Maarten de Harder, tegenwoordig lid van de technische commissie van de 'Vogels', moest langer brommen. Exact weten we het niet precies, maar zijn schorsing bedroeg minstens enkele maanden tot een half jaar.