'Ik mis alleen nog het gouden randje'

8 maart 2014
VEENENDAAL - Het is even voor tienen als Dennis van Meegdenburg maandagavond aan zijn eetkamertafel plaats neemt. De 39-jarige spits heeft zojuist duidelijkheid gecreëerd over zijn toekomst als amateurvoetballer; hij stopt. Zittend op de stoel staart hij zijn vrouw Gijsina aan. ,,Het is goed zo", zegt zij zachtjes. Van Meegdenburg kijkt nog eens om zich heen en het besef lijkt door te dringen: nog acht competitiewedstrijden en zijn carrière zit er op: ,,Ik hoef nu geen nachten meer wakker te liggen en heb vrede met mijn beslissing. Het is inderdaad goed zo."
 
door Jeroen van der Veer
 
De drie redenen waarom de doelpuntenmachine stopt, zijn niet in de woonkamer aanwezig. Jaidy (11 jaar), Denzel (8 jaar) en Vinz (6 jaar) liggen ongetwijfeld te dromen van net zo'n mooie voetballoopbaan als hun papa. De drie jongens voetballen zelf ook bij GVVV en kunnen hun vader volgend jaar vaak langs de kant zien staan. ,,Ik wil mij nog meer vader voelen", benadrukt Van Meegdenburg met een trilling in zijn stem. ,,De jeugd van mijn kanjers kan je niet opnieuw doen en daarom wil ik nog meer van ze genieten. Ik wil, net zoals mijn vader dat bij mij doet, hun wedstrijden bekijken."
 
Slapeloze nachten 
Wie Van Meegdenburg kent, weet als geen ander dat hij geen grote prater is. Terwijl zijn vrouw rustig op haar mobieltje kijkt, denkt Dennis terug aan het moment waarop hij de knoop voor zichzelf doorhakte. Het was zijn zoontje die zijn ogen nog verder deed openen. ,,Jaidy is, net als ik, niet zo'n prater. Ik merkte wel aan hem dat hij het jammer vond dat ik amper kon komen kijken, maar hij zei het nooit", legt hij uit terwijl hij naar de muur kijkt waar een foto van zijn drie kinderen hangt. ,,Tot hij het op een dag uitsprak. Toen wist ik genoeg; ik ga stoppen met voetballen."
 
Het heeft heel wat weken gekost om de gedachten om te zetten in daden. Een flink aantal gesprekken voerde hij met zijn naasten waarna hij maandagavond definitief bekend maakte te stoppen. ,,Het heeft hem heel wat slapeloze nachten bezorgd", roept Gijsina vanachter haar mobieltje. 
 
Dennis begint te lachen en bekent: ,,Normaal gesproken ben ik heel nuchter en kan ik alles makkelijk plaatsen. Bij deze beslissing lukte dat niet en heb ik flink wat nachten wakker gelegen."
 
Lood 
Met lood in de schoenen ging hij maandag naar de club, waar hij het de spelersgroep voor de training kenbaar wilde maken. ,,Er stonden te veel mensen van buiten de selectie omheen. Daarom moest ik wachten tot na de training", blikt hij terug. ,,Daarna heb ik het de jongens verteld en ondanks dat ze het moeilijk vonden, konden ze mijn beslissing begrijpen."
 
Overgang naar GVVV 
En dus wordt het tijd om terug te kijken op een carrière waarin hij 513 keer in actie kwam en daarbij 250 treffers wist te produceren. Van Meegdenburg zakt onderuit op zijn stoel en denkt terug aan zijn jeugdjaren. Een amateurcontract bij NEC liet hij links liggen en besloot Bennekom trouw te blijven. ,,Van mijn zestiende tot mijn drieëndertigste heb ik veel voor de club gescoord. Totdat de sfeer minder werd en ik vertrok."
 
In de zestien jaar dat Van Meegdenburg bij Bennekom speelde, werd hij elk seizoen minstens twee keer benaderd door andere verenigingen. Maar op het moment dat hij daadwerkelijk wilde vertrekken, meldde alleen GVVV zich. Na een slok van zijn cola, ditmaal zonder zijn favoriete Bacardi erin, legt de goaltjesdief uit hoe dit kwam: ,,Ik heb zestien jaar lang steeds nee tegen clubs gezegd. Toch nam GVVV nog één keer het initiatief en werd ik door Frans Koenen naar Veenendaal gehaald."
 
De rest werd geschiedenis. De vader aller amateurspitsen, zoals hij op Twitter werd beschreven, scoorde er op los en werd in de harten van de GVVV-supporters gesloten. Tegen elke topklasseclub wist hij te scoren, al was het bijzonderste doelpunt tegen een profclubs. ,,Het doelpunt tegen AZ (de 0-1 na tien minuten in de kwartfinale van de KNVB-beker) vergeet ik nooit meer. Met mijn linker gaf ik een voorzet en plotseling viel hij in het doel. Een bewust actie", grapt de spits. En uitgerekend deze belangrijke treffer werd door zijn vrouw gemist. ,,Ik zat wel in het stadion, maar ik had niet door dat Dennis scoorde. Pas na het juichen verscheen op het bord dat hij de doelpuntenmaker was."
 
Gouden randje 
Onderuit gezakt dwaalt de blik van Van Meedenburg af. Het besef lijkt wederom te komen. Hij kan nog acht competitiewedstrijden strijden, vechten en sleuren… met uiteindelijk één hoofddoel; het kampioenschap. Daarna is het tijd om te rusten en te genieten van zijn gezin. ,,Dan kan mijn vrouw ook niet meer klagen dat ik donderdagavond altijd het licht bij GVVV uit doe", grapt Van Meegdenburg. 
 
Hij gaat het nu al missen, de Bacardi-cola na wederom een pittige training. ,,Het zijn niet alleen teamgenoten, maar ook echte vrienden. Ik kan het mij nog niet voorstellen; dat ik na een werkdag thuis op de bank kan gaan zitten, zonder dat ik hoef te trainen."
 
Toch verdwijnt Dennis van Meegdenburg niet helemaal bij GVVV. Hij gaat de D1 trainen en rustig aan afbouwen. Maar daarvoor is nu nog geen tijd, benadrukt de spits terwijl hij een laatste slok cola neemt. ,,Mijn carrière is al meer dan geslaagd, maar ik wil hem zo graag met een gouden randje kunnen omlijsten. Met de winnende treffer in de kampioenswedstrijd."
 
In de harten van elke voetballiefhebber zal 'het monument van de zaterdagvoetbal' altijd blijven bestaan. De doelpuntenmachine met het kale hoofd. Dennis van Meegdenburg; afmaker van beroep.