Ontspannen in nieuwe functie

31 december 2013

Marco Holster en Freek Wittenrood bekijken op elke voetbalzaterdag de tegenstanders van VVA ’71 en G.V.V.V.


VEENENDAAL – Binnen een paar tel­len na de begroeting gaat het ge­sprek al over voetbal. Marco Hol­ster en Freek Wittenrood, liefheb­bers in hart en nieren, hebben nu eenmaal veel raakvlakken. Hoe­wel ze beide gespeeld hebben bij DOVO en VVA ’71, stonden ze nooit samen in het veld.
„Eén keer tegen elkaar, maar dat is heel lang geleden. Dat was met DOVO tegen Huizen, waar jij toen speelde”, diept Wittenrood uit zijn geheugen op.

Analyseren van de toekomstige te­genstanders is nu de hoofdtaak in het weekeinde. Wittenrood kwam bij G.V.V.V. in beeld na het plotseling overlijden van Piet van de Ham in februari van dit jaar.
„Ik ken Erik Assink (trainer G.V.V.V., red.) en heb hem toen ge­zegd dat ik wel iets wilde doen.
Samen met Meindert Bolt ging ik toen de tegenstanders bekijken.
Dit seizoen ga ik alleen op pad.”

Marco Holster werd bij VVA ’71 door door trainer Henk van de Pol gevraagd voor deze functie.
„Ik had er wel zin in, want het leek me leerzaam. Ik ben van plan om de cursus Oefenmeester 3 te gaan doen en dan komt dit goed van pas.”

 


Freek Wittenrood (links) en Marco Holster kunnen hun ei kwijt als analist voor respectievelijk G.V.V.V. en VVA ’71. Foto: Herman Stöver

 

Voor Veenendaler Wittenrood be­tekent het dat hij in de topklasse vaste toeschouwer is bij Capelle.
Zijn Liendense collega volgt in de hoofdklasse A DOVO bij thuis­ en uitwedstrijden. G.V.V.V. en VVA ’71 treffen een week later im­mers dezelfde tegenstanders. De opdracht is helder: Wat is de op­stelling? Welk spelsysteem han­teert de ploeg? Wie zijn de opval­lendste spelers? Rechts- en links­poten? Wat is het verschil in de speelwijze bij thuis of uit?

Wittenrood: „In details probeer ik nog verder te gaan en schrijf van iedere speler wel wat op, omdat dit mijn eerste jaar is en ik de spe­lers nog niet ken.’’ Vooraf melden ze zich in de be­stuurskamer om de opstelling op te halen. Holster zoekt dan snel de buitenlucht weer op om zijn vaste plek naast de tribune op Panhuis in te nemen. Bijzondere aandacht gaat er uit naar spelher­vattingen. „Henk (van de Pol, red.) wil daar ook beelden van hebben, dus ik heb een cameraatje bij me.”

„Ik kan thuis de wedstrijden bekij­ken”, vult Wittenrood aan. Van de wedstrijden in de topklasse zijn namelijk wekelijks televisie­beelden beschikbaar. Wittenrood: „Dan zet ik het beeld even stil om dingen te noteren op mijn analy­seformulier. Ik ben zeker nog wel twee dagen bezig met de uitwer­king en die stuur ik dan naar de trainer. We praten er dan op don­derdag samen over.”

Holster stuurt zijn opgedane huis­werk in het weekeinde al naar Van de Pol en op dinsdag wordt deze doorgesproken. „Wij moe­ten ons werk ook niet overschat­ten natuurlijk. Ik zie ons als een aanvulling, een hulpmiddel”, rela­tiveert Holster, waarop Witten­rood aanvult: „Ik ben altijd wel heel benieuwd of mijn informatie ook is uitgekomen en bel altijd even hoe het is afgelopen.”

In deze voetballoze dagen stellen de voetballiefhebbers pur sang gezamenlijk vast dat ze het naar hun zin hebben. „Je kijkt met een an­dere invalshoek. Heel ontspannen alles opnemen wat er gebeurt bin­nen de lijnen. En na afloop horen hoe je club het gedaan heeft.’’

 

Door: Henk Brouwer

 

Honkvast bij DOVO en VVA ’71 Via Ipswich en Deventer in Vallei
Naam: Freek Wittenrood
Woonplaats: Veenendaal
Leeftijd: 49 jaar
Voetbalcarrière:
1982 - 1984 DOVO
1985 - 1989 De Graafschap
1989 - 2001 DOVO
2003 – 2010 VVA ’71
Trainersdiploma: TC 1
Hoogtepunten:
- DOVO: vier keer kampioen
- De Graafschap: twee keer na­competitie
- VVA ’71: promotie tweede klasse
- Vier marathons uitgelopen
(3x Rotterdam, 1x Amsterdam)
- Hoopt op: Elfstedentocht
(is in­geloot)
Naam: Marco Holster
Woonplaats: Lienden
Leeftijd: 42 jaar
Voetbalcarrière:
1990 - 1991 BFC Bussum
1991 - 1993 SV Huizen
1993 - 1996 AZ
1996 - 1998 Heracles Almelo
1998 - 2000 Ipswich Town (Eng)
2000 - 2003 Go Ahead Eagles
2003 - 2006 DOVO
2006 - 2009 FC Lienden
2009 - 2013 VVA ’71
Hoogtepunten:
- Ipswich naar Premier League
- Kampioenschap DOVO
- Na succesvolle nacompetitie
met VVA ’71 naar hoofdklasse