Spakenburg kaapt titel topklasse

26 mei 2014

Spakenburg kaapt titel topklasse in spektakelstuk weg voor neus G.V.V.V.


VOLENDAM – Spakenburg heeft ten koste van het Veenendaalse G.V.V.V. de titel in de zaterdagtop­klasse veroverd. Dat gebeurde za­terdagmiddag in een beslissings­duel op het veld van FC Volen­dam. Spakenburg, ook in 2012 de sterkste, won na een spektakel­stuk met 2-1. De barrage was nodig, omdat bei­de ploegen in de reguliere compe­titie met een gelijk aantal punten bovenaan eindigden. G.V.V.V. had wel een beter doelsaldo, maar dat telt in het amateurvoetbal niet.

Het duel zou een week eerder op het veld van VVOG in Harder­wijk worden gespeeld, maar burgemeester Van Schaik verbood de wedstrijd op sportpark De Stro­kel, omdat hij de veiligheid van het publiek niet kon garanderen. Vervolgens duurde het een week voordat het Kras Stadion in Volen­dam als locatie werd gevonden. Onder het toeziende oog van ruim vijfduizend toeschouwers maakten beide ploegen er een spectaculair duel van, dat vooral in de eerste helft van een hoog ni­veau was. Spakenburg nam na een kwartier de leiding door Mark de Loor (1-0), maar zag het opkrabbelen­de G.V.V.V. twintig minuten later gelijkmaken. Aanvoerder Simon Brouwer kopte uit een hoekschop de bal achter doelman Barry Dite­wig (ex-Achilles’29): 1-1.

Dat het bij rust nog 1-1 was, mocht een mirakel heten. Beide ploegen kregen uitgespeelde mogelijkheden om de score op te voe­ren, maar verprutsten ze allemaal. Daardoor bleef het ongemeen spannend. Ook in de tweede helft, hoewel het spelpeil wel iets naar beneden ging.
Matchwinnaar werd Kees ‘Pier’ Tol, die samen met zijn neef Nick Tol eigenlijk een thuiswedstrijd speelde. Beide spelers in Spaken­burgse dienst zijn rasechte Volen­dammers. Nick bediende Kees in de 74e minuut op maat: 2-1. Maar hij miste in de toegevoegde tijd wel een strafschop.

Arnhemmer Sherwin Grot ver­kwanselde in de 96e minuut een unieke kans om G.V.V.V. naast Spa­kenburg te schieten en daarmee verlenging af te dwingen. Bij een gelijke stand na de verlenging was het doelsaldo wel doorslagge­vend geweest. Spakenburg heeft nu de tweede ti­tel in het vierjarige bestaan van de topklasse veroverd. G.V.V.V., dat drie jaar geleden onder trainer Erik Assink de topklasse betrad, kan toch terugzien op een goed voetbaljaar. De ervaren trainer uit Almere heeft de Veenendaalse club met eerdere successen in de KNVB-beker (winst op Excelsior en Sparta en verlies in de kwartfi­nales tegen AZ: 2-1) en goede klas­seringen in de topklasse (respec­tievelijk vijfde en derde) in Neder­land op de kaart gezet.

 

Debacle G.V.V.V. in Volendam


Veenendalers verliezen hun bloedstollende kampioensduel van Spakenburg met 2-1.

 

VOLENDAM – G.V.V.V. en Spaken­burg maakten er zaterdag in de barrage, die nodig was om de kampioen van de zaterdagtopklas­se aan te wijzen, een spectaculai­re wedstrijd van. Spakenburg was uiteindelijk de gelukkigste en won met 2-1.

Voor de neutrale toeschouwer was het genieten geblazen, Voor de fans van beide clubs was het een bloedstollende thriller, om­dat het steeds leek of de tegenpar­tij zou scoren. Daarom was de 2-1 eindstand een magere afspiege­ling van het kansenfestival dat de ruim vijfduizend toeschouwers kregen voorgeschoteld. Met wat meer precisie aan beide zijden had de eindstand ook 6-6 kunnen zijn.

Spakenburg zette vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Winter G.V.V.V. on­der druk. Dat resulteerde in de tweede minuut al in een goede mogelijkheid van Maurice van der Wilt. Zijn schot werd met moeite door G.V.V.V.-keeper Johan Jansen tot corner verwerkt.

De bonkige spits, die vorige zo­mer nota bene overkwam van G.V.V.V., waar hij van de techni­sche commissie na één seizoen mocht vertrekken, ontpopte zich als een lastig te bespelen aanval­ler en vormde samen met Kees ‘Pier’ Tol een constante dreiging voor de Veenendaalse verdedi­ging.
In de vijftiende minuut was het raak voor Spakenburg. De Wilt verzond een slimme dieptepass op Mark de Loor, waarna de opge­komen middenvelder de bal on­der doelman Jansen doorschoof: 1-0.

Sherwin Grot had G.V.V.V. daarna op gelijke hoogte moeten breng­en. Vrij gezet door Dennis van Meegdenburg faalde hij voor doel­man Barry Ditewig van Spaken­burg hopeloos. Maar in de 35ste minuut kwam G.V.V.V. toch naast Spakenburg. Uit een hoekschop van Roy Terschegget kopte Simon Brouwer de bal achter de geboren Veenendaler Ditewig: 1-1.
Twee minuten later kroop G.V.V.V. door het oog van de naald. Bij een snelle uitval kreeg Van der Wilt de bal voor open doel niet langs Jansen. Het was illustratief voor het op en neer golvende spel. G.V.V.V. probeerde voetballende op­lossingen te vinden, Spakenburg bediende zich veelvuldig van de lange bal.

Het was in de tweede helft niet anders, hoewel de precisie bij bei­de teams steeds meer verdween. In de 74ste werd Wouter Bonke verrast door de snelheid van Nick Tol, die keurig breed legde op neef Kees en toen was het ineens 2-1.
Dat bleek achteraf de winnende treffer. Want wat G.V.V.V. ook pro­beerde, het lukte niet meer om weer naast Spakenburg te komen. De mooiste kans daarvoor was op­nieuw voor Grot, die in de zesde minuut van de blessuretijd ander­maal faalde. Even daarvoor had Nick Tol een strafschop gemist, Jansen stopte de slap ingeschoten bal keurig. Spakenburg mocht toch feestvie­ren en dat deed pijn aan de ogen van alle Veenendalers.

G.V.V.V.: Jansen; Hofman, Bonke, Huls­bos, Adnane; Den Hartog (77. Van Eck), Brouwer, Terschegget; Grot, Van Meegdenburg ( 87. Van der Eerden), Snijders.

 

G.V.V.V.’er Rodny Hofman wordt na de nederlaag tegen Spakenburg getroost door ploeggenoot Michiel van der Valk. Foto: Dick Gijsbertsen

 

Erik Assink: we hadden onderweg tik kunnen uitdelen


VOLENDAM – Natuurlijk moest Erik Assink, de coach van G.V.V.V., na afloop zijn teleurstelling over het met 2-1 verloren beslissings­duel tegen Spakenburg wegslik­ken. Maar al snel kon de nuchtere inwoner van Almere de wedstrijd helder als altijd analyseren.
„Of de nederlaag verdiend was?
Spakenburg heeft gewonnen, een doelpunt meer gemaakt dan wij.
Dus? Cruciaal voor ons was het scoreverloop. Zij waren in de eer­ste twintig minuten de bovenliggende partij en kwamen verdiend op voorsprong. Dan vreet het energie om die achterstand weer weg te werken. Maar dat we voor rust alleen maar gelijk maakten was te weinig. Daarmee kwamen we er bekaaid vanaf.”

Assink doelde niet alleen op de ge­lijkmaker van Simon Brouwer, maar ook op de riante kans van Sherwin Grot in de 27ste minuut en die van Brouwer pal voor rust.
„Simon glijdt de bal op de paal, waarna een verdediger de bal van de doellijn haalt. Het waren mo­menten, waarin we een tik had­den kunnen uitdelen. Nu deden zij dat na rust en liepen we weer achter de feiten aan.”

Net als in de duels in de reguliere competitie was het een botsing van speelstijlen, bevestigde Assink. „Spakenburg hanteert graag de lange bal op de twee spitsen, wij proberen meer opbouwend te spelen. We worden niet voor niets de best voetballende ploeg van de topklasse genoemd.”

Dat de wedstrijd een week werd uitgesteld, omdat er na het afbla­zen van de wedstrijd in Harderwijk geen geschikte locatie werd gevonden, had wat Assink betreft niet veel invloed.
„Na de zege in Barendrecht (2-3 in blessuretijd, red.) zaten we in een flow en wilden we graag snel spelen. Aan de andere kant kon­den we nu okselfris aan de wed­strijd beginnen. We vertrokken vrijdag al en hebben in een hotel rustig naar de wedstrijd toege­leefd. Nou ja, rustig. We hadden last van kikkers en vliegen. Som­migen hadden de ramen opengela­ten. Dat was even meppen.”

 

Door: Eit Hendriks

 

Gerelateerd artikel: Spakenburg kampioen!