Van der Valk wil titel bij afscheid

19 april 2014

Verdediger van topklasser G.V.V.V. is bezig aan zijn laatste seizoen in dienst van de Veenendalers.


VEENENDAAL – Na afloop van het huidige voetbaljaar vertrekt Michiel van der Valk bij G.V.V.V.
De inwoner van Nieuwegein heeft er dan zeven trouwe dienst­jaren opzitten bij de Veenendaal­se topklasser en keert terug naar de club waar hij met voetballen begon: JSV Nieuwegein.

Nu G.V.V.V. de ranglijst in de zater­dagtopklasse aanvoert is zijn grootste wens uiteraard om met een tweede kampioenschap op zak de club te verlaten. Op zijn 22ste maakte Van der Valk de over­stap van Geinoord naar G.V.V.V.

„Vanaf het begin ging het lekker. Ik kwam in een leuke groep te­recht en voelde me meteen thuis bij de club. Dat gevoel heb ik ook altijd gehouden. Na drie jaar nam ik de aanvoerdersband over van Antonio Aguilar Aguilera, die met voetballen stopte.”
De verdediger werd een vaste waarde voor G.V.V.V. en vormde sa­men met Bart Hulsbos jaren een geolied koppel in het centrum van de defensie van de Blauwen.
 

Michiel van der Valk in Actie aan het begin van dit seizoen in de KNVB-Bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag. Foto: Dick Gijsbertsen

„Terugkijkend is het grandioos wat ik met G.V.V.V. heb meege­maakt. Onder trainer Frans Koe­nen misten we nog net de opstap naar de topklasse, maar het jaar daarop (2010/2011, red.) werden we met Erik Assink kampioen en promoveerden we rechtstreeks.”
„Uit dat voetbaljaar was de 2-1 winst in de thuiswedstrijd tegen concurrent Xerxes voor mij het hoogtepunt. We werden welis­waar geen kampioen, misten nog een punt, maar het leek een echte kampioenswedstrijd. De entoura­ge, de spanning, het was één groot feest.”

In het debuutjaar in de topklasse was hèt kippenvel moment voor Van der Valk de wedstrijd in Rot­terdam tegen Sparta. „We hadden daarvoor in het KNVB-bekertoer­nooi al eredivisionist Excelsior uit­geschakeld (0-3, red.), maar op de wedstrijd tegen Sparta zat meer spanning. Het werd 1-1 en we wonnen na strafschoppen. Voor het eerst plaatste de club zich voor de kwartfinale van de beker, een historisch moment. Mooi dat ik dat heb meegemaakt.”

In die kwartfinale verkocht G.V.V.V. de huid duur, maar ver­loor voor 2500 meegereisde sup­porters met 2-1 bij AZ. Weer een hoogtepunt voor Van der Valk.
Het seizoen erop (2012/2013) ver­liep voor hem desastreus. Hij raak­te in de eerste oefenwedstrijd thuis tegen Alcides geblesseerd en het duurde heel lang voordat de juiste diagnose gesteld werd.
Driekwart jaar later werd hij aan een hernia geopereerd. „Het was een lijdensweg, heel frustrerend.
Een verloren seizoen, erg jammer. Maar bij het begin van deze com­petitie was ik weer fit.”

Toch kreeg Van der Valk van trai­ner Assink niet direct een basis­plaats. Pas toen Hulsbos geblesseerd raakte, startte hij vanaf het begin. In de tot nu toe 27 gespeel­de competitiewedstrijden kreeg Van der Valk tien keer een basis­plek. Verder moest hij het met late invalbeurten doen.
„Daar baal ik natuurlijk van. Het is, naast mijn drukke baan en ge­zondheid, toch ook een factor ge­weest, die meespeelde in mijn be­slissing om te stoppen bij G.V.V.V.”, erkent Van der Valk.

„Ik ben fitter dan ooit en hoop dat ik in de komende drie duels nog mijn bijdrage mag leveren aan een eventuele titel. Natuurlijk reken ik niet direct op een basis­plek, zo realistisch ben ik wel.
Maar er staan veel jongens op scherp, dus kan het maar zo ge­beuren dat ik speeltijd krijg. Dan sta ik er, dat is zeker. Speelminu­ten en het kampioenschap zijn het mooiste afscheidscadeau dat ik kan bedenken.”

 

G.V.V.V. speelt duel van de eeuw bij ‘Vogels’VEENENDAAL – Volgens G.V.V.V.-trainer Erik Assink speelt zijn ploeg vandaag tegen IJsselmeervogels ‘de wedstrijd van de eeuw’. „Bij IJsselmeervo­gels hebben ze het over de wedstrijd van het jaar. Als zij in die termen spreken, is het voor G.V.V.V. de wedstrijd van de eeuw.” Nooit stond G.V.V.V. in de slotfase van de competitie aan kop in de topklasse. Met drie punten voorsprong op HHC Hardenberg en Spaken­burg ligt de titel voor het grij­pen. Negen spelers van G.V.V.V. staan op scherp.

IJsselmeervogels - G.V.V.V. (15.00 uur, sportpark De Westmaat in Spakenburg).G.V.V.V., geblesseerd: Niels Willem­se (achillespees), Mitchel Bottenheft (knie), Jos Henken (knie).

 

Door: Eit Hendriks