Voorbeschouwing G.V.V.V. – BVV Barendrecht

4 december 2013

Stroomopwaarts of …?


 


Nog twee competitieduels te gaan en dan kunnen de voetbalschoenen tijdelijk in het vet worden gezet, want dan is het winterstop. Voor G.V.V.V. betekent dit twee wedstrijden op haar eigen blauwe zijde van het sportpark Panhuis tegen respectievelijk BVV Barendrecht en Noordwijk.


Met het eerste treffen van aanstaande zaterdag tegen B(arendrechtse) V(oetbal) V(ereniging) Barendrecht, - een naamgeving die een beetje dubbelop is - komt er tevens een einde aan de eerste competitiehelft en hebben alle 16 topklasse clubs elkaar eenmaal getroffen. En vaak wordt op basis daarvan, door spelers, technische staf, maar ook door de supporters een inschatting gemaakt hoe de kansen liggen voor het vervolg in het tweede bedrijf, na de winterstop.


 


Prognose


Dat zo’n prognose, zeker gezien de huidige ontwikkelingen in dit topklasse seizoen, geen sinecure is, zal zowel bij de in- als de outsiders ondertussen duidelijk zijn. Het beste voorbeeld daarvan is momenteel natuurlijk Katwijk. In de vorige jaargang van deze eliteklasse, onbetwist alleenheerser en glorieus kampioen. Met als kroon op het werk ook nog de winst in de strijd om het algeheel amateur kampioenschap van Nederland tegen de huidige Jupiler League deelnemer Achilles ’29. Maar sinds afgelopen zaterdag zijn de ‘Kattukkers’, door het verlies bij buurman Noordwijk hekkensluiter, met ongeveer dezelfde selectie als waarmee de geweldige successen werden geoogst. Wie dat kan verklaren, maar nog belangrijker, wie een oplossing zou weten hoe die vrije val gestopt zou kunnen worden, zou in Katwijk goudgeld kunnen verdienen en misschien wel in aanmerking komen voor een standbeeld op het marktplein aldaar.


 


Vrije val


Maar helaas hoeven we niet zover van huis om nog zo’n voorbeeld, zei het op wat kleinere schaal, aan te stippen. Vijf wedstrijden geleden werden de G.V.V.V.-spelers in Rijssen zowat op de schouders van de supporters van het veld gedragen na de 4-0 winst op het plaatselijke Excelsior  ’31. Want naast de overtuigende ‘driepunter’ namen de Assink-pupillen toen voor de tweede keer de koppositie over en werd en passant ook, net als het seizoen daarvoor, de eerste periodetitel in de wacht gesleept. Een mooie opstap naar meer zou je dan zeggen. Maar niets is minder waar. Waar de blauwen vorig seizoen een boost kregen door het winnen van die deeltitel en mee bleven strijden om de topposities, lijkt het er nu op dat het veroveren daarvan een verlammende werking heeft gehad op aanvoerder Wilco den Hartog en consorten. Want vier wedstrijden later, met even zoveel nederlagen op haar conto, is G.V.V.V. hekkensluiter in de tweede periode met nul punten en een doelsaldo van twee goals voor en tien tegen.


Door deze - verdiende nederlagen tegen FC Lisse (2-1), IJsselmeervogels (0-2) en Rijnsburgse Boys (4-1), alleen tegen Kozakken Boys (0-2) mocht gezien het spelbeeld aanspraak worden gemaakt op een beter resultaat - twaalf verliespunten is de blauwe panhuis brigade nu afgezakt naar de 11de plek op de ranglijst. Zou het zo snel gaan, van kampioen- tot degradatiekandidaat?


 Op 9 maart van dit jaar scoorde Roy Terschegget in de blessuretijd de bevrijdende 2-0. Dat kunstje kan hij zaterdag vanwege zijn schorsing dus niet herhalen. Foto: Ard van den Bovenkamp.

 


Stabiele topklasser


Opponent Barendrecht maakt vanaf het begin van de topklasse, in seizoen ’10-’11, daar deel van uit. Via een kampioenschap in de hoofdklasse A werd die promotie een feit. En op jaargang ’11-’12 na, kwam die deelname nooit in gevaar. In dat gewraakte seizoen waren het de zes strafpunten, vanwege het opstellen van een niet gerechtigde speler, die de Barendrechters lange tijd parten speelde. Maar via een imponerende eindsprint werd dat administratieve echec rechtgezet en eindigden de wit-roden precies boven de fatale streep op plaats twaalf.


In het debuutseizoen stond Barendrecht op een negende plek op de ranglijst na 30 duels, en in de vorige jaargang verraste de Rijnmonders vriend en vijand door, ook nog met een op vele posities gewijzigde selectie, vice kampioen te worden, achter Katwijk, maar voor G.V.V.V. dat heel lang als grootste concurrent werd gezien voor de titel. Al met al is de conclusie simpel, BVV is gewoon een stabiele topklasser.


 


In glijvlucht omhoog?


Dat bewijzen de mannen van trainer Jack van de Berg nu ook weer. Na een wat stroeve start werd toch na acht wedstrijden het linkerrijtje bereikt, en op twee ‘kleine uitstapjes’ na, staan zij daar nog steeds. Door het ‘wonder van De Bongerd’, zoals de thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag tegen streekgenoot Capelle werd omschreven – een 0-3 achterstand werd omgezet in 5-3 winst – claimden captain Stanley Husen c.s. zelfs plek vier, de hoogste tot nu toe. En die langzame glijvlucht omhoog zal trainer Van den Berg zeker met pretoogjes aankijken, want deze opbouwcoach bij uitstek, is iemand van de lange termijn. Al acht seizoenen geeft hij leiding aan de trots van Barendrecht, en voor de nieuwe jaargang heeft hij alweer bijgetekend. Daarmee is Van den Berg, zonder enige concurrentie, de langst zittende hoofdcoach in de topklasse. Hij bracht Barendrecht al van de eerste- naar de topklasse, en een kampioenschap in deze eliteklasse is natuurlijk het ultieme doel, net zoals hij dat al tweemaal eerder deed met ASWH, waar hij ook vijf jaar aan het roer stond.       


 


Uitgebalanceerde selectie


De selectie die Jack van den Berg onder zijn hoede heeft ziet er behoorlijk uitgebalanceerd uit. Een mix van jong talent en ervaren spelers die al het nodige hebben meegemaakt.


In die laatste categorie vallen o.a. aanvoerder Stanley Husen bezig aan zijn zesde seizoen, doelman Marc Zegers al vijf jaar in dienst, en Bob Vermunt en Laurens Visser die na uitstapjes bij Capelle weer terugkeerden op het oude nest. En uiteraard mogen we ook de dertigers Marwin Richard, precies die leeftijd, en Christian Opschoor (33) niet vergeten, beide gepokt en gemazzelde aanvallers op het hoogste zaterdag amateur niveau. Tot de jonge en nieuwe garde behoort de 23-jarige Mitchel van Gastel. De middenvelder kwam vorig seizoen van zondag hoofdklasse Nieuwenhoorn en bewees zich gelijk als vaste waarde. Op één wedstrijd na speelde Van Gastel in alle wedstrijden mee en daarin scoorde hij zeer vaak ruime voldoendes, voldoende om hem aan het einde van dat seizoen te bekronen met de titel ‘speler van het jaar’ van de Barendrecht selectie. Je kunt slechter je debuut maken!


Een tweede speler uit die categorie is Daniël Esajas. De pas 20-jarige aanvaller, die uit de eigen opleiding voortkomt en aan zijn tweede seizoen bezig is, blijkt een supersnelle leerling. In vijftien duels in ’12-’13 maakte hij, veelal als invaller, al zes doelpunten. Nu, bijna altijd als basisspeler, is Esajas na veertien duels met negen treffers clubtopscoorder. In Barendrecht zijn ze bang dat als deze jongeling op het nu ingeslagen pad verder gaat, ze niet heel lang meer van zijn voetbalkunsten kunnen genieten, want de BVO’s scouts worden regelmatig langs de lijn gesignaleerd.  


 


Geloof in eigen kunnen


Tegen o.a. deze selectie spelers van Barendrecht zal G.V.V.V. dus komende zaterdag de handschoen moeten gaan opnemen. Als de Assink-brigade dezelfde veerkracht kan vertonen als Barendrecht, dan kan er wellicht een positief resultaat worden geboekt. Want hoewel de Bongerd bewoners, de laatste twee wedstrijden wonnen, want voor het hierboven beschreven ‘wonder’ van vorige week en de overtuigde winst de week daarvoor in en bij Katwijk (0-3), verloren de Barendrechtse voetballers daarvoor twee duels op rij. Scheveningen was in eigen huis te sterk (3-2) en Spakenburg troefde op De Bongerd de thuisploeg met 1-4 op alle fronten af.


Dus veerkracht en ‘geloof in eigen kunnen’, zoals een strofe uit ons clublied luidt zullen de ‘gereedschappen’ moeten zijn om de negatieve spiraal te doorbreken. Want dat G.V.V.V. voetbal kan spelen zoals het spelletje bedoeld is, hebben ze in de voorgaande twee jaargangen ten overvloede bewezen, en dat kan zo maar niet als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Gewoon koppies leegmaken, niet terugdenken aan wat is geweest, maar met vol elan de strijd aan gaan dat moet het pandoer zijn.


 


Statistiek


Op voorhand lijkt de statistiek, voor wat het waard is natuurlijk, G.V.V.V. gunstig gezind. Want in de topklasse verloren de blauwen nog nooit van Barendrecht. Ook overall gezien verloren de gastheren in twintig duels slechts driemaal van de gasten, waarbij we voor de laatste thuisnederlaag zelfs terug moeten naar het seizoen ’97-’98. Tevens is het opvallend dat de wit-roden in de laatste drie duels er niet in slaagden om in Veenendaal een doelpuntje mee te pikken. Ook bewijzen de cijfers dat Barendrecht op eigen grond een stuk sterker is dan buitenshuis. Thuis zeven gespeeld en 15 punten, op vreemde bodem uit hetzelfde aantal duels, 7 punten. G.V.V.V. is wat dat betreft evenwichtiger 7-10 om 7-9, al zou je in dit geval willen dat ze thuis ook moeilijk te verslaan zouden zijn. Dus wat dat betreft spreken die cijfers niet echt in het voordeel van de thuisploeg.


En er zijn nog twee feiten die dat niet doen. Barendrecht scoorde tot nu toe in iedere wedstrijd altijd minstens eenmaal en G.V.V.V. deed dat in de laatste vier verloren duels slechts in totaal tweemaal. Bovendien hebben de Van den Berg-pupillen van oudsher een oerdegelijke defensie. In twee topklasse seizoenen zelfs de minst gepasseerde. Alleen in ’11-’12 moesten ze eer laten aan Rijnsburgse Boys, maar eindigden ze wel direct achter de Uien. Het is dan ook geen wonder dat Barendrecht afgelopen zaterdag door Rijnsburgse aanhangers werd omschreven als een zeer ‘vervelende’ opponent.


 


Topscorers

Kan Dennis van Meegdenburg opnieuw doeltreffend uithalen tegen Barendrecht? Foto: Ard van den Bovenkamp.

In de topklasse duels tussen de kemphanen zijn er in beide kampen duidelijk twee topscorers. En toeval of niet, het zijn ook nog eens beide de nestors van de ploeg, althans als we bij Barendrecht logischerwijs de twee goalies Marc Zegers (36) en Maurice Langstraat (38) buiten beschouwing laten. Van de in totaal vier goals voor Barendrecht scoorde Christian Opschoor er twee. De andere twee kwamen op rekening van Youri Rombouts en Mark van de Boogaart, beide niet meer in Barendrechtse dienst.


G.V.V.V. maakte er in de voorgaande duels in totaal 10. Daarvan nam ‘Opa’ Dennis van Meegdenburg het leeuwendeel voor zijn rekening, namelijk drie stuks, waarvan er twee vanaf elfmeter werden binnen geschoten. Hopelijk gaat ‘Opa’ tegen Barendrecht op herhaling.


Goede tweede is Simon Brouwer met twee treffers, maar de eerste aanvoerder zal zijn productie niet kunnen verhogen vanwege zijn schouderblessure . De overigen kwamen op naam van Wilco den Hartog, Bart Hulsbos, Tom Oostinjen en Roy Terschegget, ieder eenmaal. Beide laatstgenoemden zullen ook hun aandeel niet kunnen verhogen zaterdag, want Oostinjen vertrok naar Go Ahead Eagles en Terschegget is geschorst. Als u nu goed heeft geteld mist u nog een goal. Deze kwam van de voet van captain Husen van BVV, maar dat deed hij wel in z’n eigen doel. Misschien is Stanley Husen aanstaande zaterdag ook weer zo vriendelijk om dat kunstje te herhalen?        


 


Stroomopwaarts …?


Tegenstander Barendrecht neemt de 4de plek in, maar heeft met haar behaalde 22 punten maar drie punten voorsprong op G.V.V.V. Maar de andere kant op kijkend hebben interim aanvoerder Wilco den Hartog ook slechts vier punten ruimte t.o.v. een directe degradatie plaats. Dus zo dicht schuren de clubs uit de middenmoot en de onderste regionen aan tegen de subtoppers. Het is hiermee ook overduidelijk, dat als de Veense topklasser stroomopwaarts wil er zaterdag maar één opdracht geldt, en dat is winnen, of in ieder geval niet verliezen, van de ploeg uit de Rijnmond. Lukt dit niet dan zal er op de ….? in de tussenkop van deze alinea en in de titel van deze voorbeschouwing met terugwerkende kracht met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stroomafwaarts moeten worden ingevuld. Het is nu aan de troepen van coach Erik Assink om de webredactie niet in actie te hoeven brengen om dat te gaan rectificeren.


Al met al zijn dit voldoende ingrediënten om weer een uit te zien naar een spannend potje voetbal op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. En hopelijk zorgt ons vlaggenschip door een overwinning voor veel extra feestvreugde bij de check-out van de verkiezing van Leukste Amateurclub van Nederland, georganiseerd door Radio 538 en de ING-bank, die ook komende zaterdag gaat plaatsvinden.