Voorbeschouwing G.V.V.V. – v.v. Noordwijk

12 december 2013

Kan G.V.V.V. ook thuis winnen van Noordwijk?

 

Nog negentig minuten voetballen te gaan en de heren topklasse voetballers en hun begeleiders kunnen zich tijdelijk gaan bezig houden met andere liefhebberijen, zoals wellicht skiën, schaatsen, snowboarden of andere winterstop pret. Maar ook zullen er spelers, trainers, verzorgers etc. zijn die even helemaal geen sport aan hun hoofd willen hebben en lekker rustig gaan genieten met gezin, familie en/of vrienden van de komende Kerstdagen en de jaarwisseling.

Hoe het ook zij, komende zaterdag moet G.V.V.V. nog eenmaal aan de bak in 2013 voor de zogenaamde eerste ‘terugwedstrijd’ van dit seizoen. Tegenstander daarin is niet de eerste de beste, maar het in het zaterdagvoetbal roemruchte Noordwijk.

 

Roemrucht

Roemrucht is zeker geen kwalificatie om onze tegenstander een plezier te doen, of in een goed blaadje bij hen te komen. Nee, Noordwijk opgericht op  4 maart 1933, degradeerde in haar geschiedenis, althans in ieder geval vanaf seizoen ’41-’42 want zover hebben wij die kunnen traceren, slechts eenmaal. Dat gebeurde in 1954 toen de ‘wit-roden’ als laatste in de 3de klasse A eindigden, met toen ook al als tegenstanders o.a. Rijnsburgse Boys, Ter Leede en Excelsior Maassluis.
Ook zal tot de verbeelding spreken dat de Noordwijkse voetballers, op een seizoen na, altijd op het hoogst mogelijke zaterdag amateur niveau hebben gespeeld en samen met IJsselmeervogels, Quick Boys en Spakenburg daaruit nooit degradeerden. Tevens, gerekend vanaf  ’41-’42, eindigde Noordwijk slechts in 12 seizoenen in het ‘rechterrijtje’. Dat is dus maar in circa 17% van alle deelnames aan de diverse competities. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de erelijst van de kustbewoners er een is om likkebaardend naar te kijken.

13x afdelingskampioen, 2x zaterdag kampioen en ook de algehele amateur titel staat 2x op het CV van de Duinwetering bewoners. Daarnaast staat er een districtsbeker in de prijzenkast en werden al eens zowel de achtste- als de kwartfinales behaald bij deelname aan de KNVB-beker.

Kortom roemrucht is dus beslist geen loze kreet, maar een waarheid als koe die Noordwijk geheel op eigen kracht heeft afgedwongen.  

 

De uitzondering op de regel

Net als G.V.V.V. liep Noordwijk bij de geboorte van de topklasse in 2010, deelname daaraan mis, dit was dus dat ene vernoemde seizoen. Maar eveneens, net als de gastheren van komende zaterdag, werd die omissie het seizoen daarop rechtgezet. Waar G.V.V.V. via een overtuigend kampioenschap direct promoveerde naar de topklasse kostte het Noordwijk een beslissingswedstrijd tegen buurman Quick Boys om dat ultieme doel te bereiken, maar die werd op eigen veld ten overstaan van zo’n ca.7000 toeschouwers na verlenging met 1-0 gewonnen en daarmee was Noordwijk weer waar het wezen wilde, namelijk aan de top van de voetbalpiramide. 

 

Topklasse verleden

Het debuut daarin was meer dan uitstekend, met een vierde plek op de ranglijst. Maar ook G.V.V.V. mocht toen terugzien op een prima terugkeer bij de elite, want het eindigde pal achter de bewoners van sportpark Duinwetering.

 Ja, en zulke prestaties smaken naar meer. De mannen van trainer Assink konden die lijn wel voortzetten en eindigden vorig seizoen als bronzen medaille winnaar, dit in tegenstelling tot zijn evenknie Robbert de Ruiter. De De Ruiter-brigade eindigde uiteindelijk als 9de.

 

Dit beeld hopen we zaterdag niet te hoeven aanschouwen, een teleurgestelde Simon Brouwer (l.) en Wouter Bonke. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Topklasse heden

Maar nu in dit seizoen lijkt het erop dat beide kemphanen worden geconfronteerd met de nivellering van de topklasse. Iedereen kan van iedereen winnen en juist daarvan hebben G.V.V.V. en Noordwijk erg veel last. Hoewel onze gasten de laatste twee duels niet verloren – winst tegen Katwijk en een gelijkspel tegen Capelle - staan zij toch echt in de directe gevarenzone en moeten gaan proberen zich daaruit te worstelen.

Natuurlijk verloor Noordwijk haar, en vorig seizoen met 26 treffers overall topscoorder van de topklasse, Kees ‘Pier’ Tol aan Spakenburg, maar daartegenover stond de terugkeer naar het oude nest van de twee sterkhouders Mo Faouzi en Stefano Goncalves vanaf de andere kant van de sportpark De Westmaat. Tevens kwamen o.a. Rob Overvliet  (Argon zo.), Bryan Brocker (Haaglandia), Thom Wijnalda (RCL) en Denzel James (UVS). Met die nieuwe namen in de selectie meende coach De Ruiter er eerder sterker dan zwakker op te zijn geworden. Bovendien hoefde de speelwijze niet meer afgestemd te worden op die ene goalgetter en zouden de kwaliteiten van de oude garde tezamen met die van de nieuwkomers er voor moeten kunnen zorgen dat er dit seizoen zeker in het linkerrijtje geopereerd zou gaan worden. Met wat geluk en weinig blessures en/of schorsingen zelfs dichter bij plek één dan acht.

Blufpoker van Robbert de Ruiter, die nu voor het vijfde en tevens laatste seizoen voor de groep staat, want onlangs kondigde hij een sabbatical aan? Nee, we denken van niet, want in zo’n periode zal hij de club tot op z’n duimpje hebben leren kennen en bluffen zit ook niet zijn karakter en dat past al helemaal niet bij Noordwijk. Maar soms loopt het anders dan je vooraf inschat en dat is bij Noordwijk het geval. Vooral de zeer koude start was een tegenvaller, drie punten uit zes duels. Daarna leek het lek een beetje boven want er volgden driemaal winst en één verliespartij. Maar bijna gelijktijdig met G.V.V.V. ging het opnieuw mis, driemaal achtereen werd verloren. Maar in de afgelopen twee weken kon door de hierboven genoemde positieve resultaten de aansluiting worden behouden met de concurrenten die op een veilige plaats staan. Want dat zal nu de allereerste zorg zijn voor aanvoerder Stefan Mertens en zijn kompanen om een plaatsje te veroveren boven die vermaledijde degradatie streep en daarbij zou winst op G.V.V.V. ze al een aardig stukje op weg kunnen helpen.

 

Gokje, inschatting of feit?

Hoewel we weten dat trainer Erik Assink wel eens een gokje waagt, zal hij dat in zijn trainerscarrière hoogstzelden, of wellicht wel nooit hebben gedaan. Nee, bij Assink staat ook de nuchterheid, voor wat betreft voetbalzaken, voorop en dat past ook het beste bij G.V.V.V. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Dit alles neemt niet weg dat je gerust op basis van ervaring, vertrouwen in de eigen selectie, de sterkte en/of zwakte van de concurrentie en de in voorgaande seizoenen geleverde prestaties een inschatting kunt en mag maken van wat je ploeg zou kunnen gaan doen in een nieuw seizoen. Dat deed Assink en zijn staf, dat deden zijn spelers, dat deden de bobo’s, dat deden de supporters, kortom alle geledingen van onze club waren het er grotendeels wel over eens dat het vlaggenschip sowieso in dat linkerrijtje thuishoorde, maar eigenlijk verwachtte iedereen diep in zijn hart dat G.V.V.V., net als vorig seizoen, zo lang mogelijk mee zou gaan strijden om de titel. Helaas, net als bij tegenstander Noordwijk, is die vlieger na de eerste helft van de competitie niet opgegaan. Oorzaken? Wie het weet mag het zeggen, maar de realiteit is gewoon anders.  

Door de 3-1 winst afgelopen zaterdag op Barendrecht hebben De Blauwen zich wel wat extra lucht verschaft en staan ze bovenaan in het ‘rechterrijtje’, maar dat is niet overeenkomstig de doelstelling. En daarom zullen de Assink-pupillen komende zaterdag moeten gaan bewijzen dat die doelstelling geen gokje of inschatting is, maar een feit wordt. Maar dat kan alleen als de winst op het Panhuis blijft en dat zal moeilijk genoeg zijn, want in de twee voorgaande duels in de vorige seizoenen tegen Noordwijk slaagden zij daar niet in. In het debuut seizoen werd het 0-2 en op 20 april van dit jaar 1-3. Simon Brouwer zette zijn ploeg nog wel op voorsprong, maar Mike Dam en 2x Kees ‘Pier’ Tol deden die teniet.

 

Liever zien we deze plaatjes verschijnen, waarin Noordwijk goalie Amerzine moet vissen. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Schieten
De enige doelpuntenmaker van toen is weer terug van weggeweest, want Simon Brouwer maakte afgelopen zaterdag zijn rentree na zijn langdurige schouderblessure. En hopelijk kan de topscoorder van vorig seizoen met 13 goals nu ook weer voor treffers zorgen. Ook verheugend was de terugkeer van Sherwin Grot na zijn hamstringblessure in het duel tegen Barendrecht. Op Roy Terschegget na, die zijn tweede en laatste wedstrijd schorsing uit moet zitten, is de A-selectie dus weer aardig compleet en zijn de keuzes voor Assink dus weer wat groter geworden. En dat de coach niets aan toeval overlaat blijkt ook uit onderstaand berichtje wat gisteren in de rubrieken van dagblad De Gelderlander was te lezen.

Topklasser G.V.V.V. bereidt zich ui­terst consciëntieus voor op de laat­ste wedstrijd voor de winterstop tegen Noordwijk. Trainer Erik As­sink gaat zijn mannen op scherp zetten. Donderdag wordt er eerst op het veld getraind en mag de af­ronding op goal nog met losse flodders worden uitgevoerd. Daar­na vertrekt het gezelschap naar de overkant, naar de schietbaan van schietvereniging Prins Hen­drik. Daar wordt met scherp ge­schoten. Precisie en scherpte wil Assink zaterdagmiddag op het veld ook terugzien. Noordwijk is dus gewaarschuwd.