Zaterdagtopklasse lijkt op tombola

8 maart 2014

Zeer verrassende uitslagen staan symbool voor deze competitie. Vier clubs duelleren om kampioenschap

 

VEENENDAAL – Op de zaterdagtop­klasse valt deze competitie geen peil te trekken. Omdat er weke­lijks de meest verrassende uitsla­gen uit de bus rolden, heeft het lang geduurd, voordat er aanwijs­bare titelkandidaten boven kwa­men drijven in de eliteklasse van de zaterdagamateurs.

Met nog acht duels voor de boeg heeft een kwartet clubs een klei­ne afsplitsing teweeg gebracht.
G.V.V.V., IJsselmeervogels en Kozak­ken Boys voeren de ranglijst op dit moment aan met 39 punten uit 22 duels. Spakenburg volgt op één punt. De vijfde plek is voor debutant Excelsior Maassluis met 34 punten, gevolgd door HHC Hardenberg met 33 punten. Daar­achter komt een rits clubs met 32 en 31 punten.

Het heeft er dus alle schijn van dat de bovenste vier gaan uitma­ken, wie er met de titel aan de haal gaat. Maar niemand moet ver­baasd kijken als zich zomaar nog een paar clubs in de strijd gaan mengen. Iedereen kan immers van iedereen winnen in deze knotsgekke competitie. Dat blijkt elke week opnieuw.

Een voorbeeld van zeer opvallen­de uitslagen is het recentelijk op­treden van Ter Leede. De nieuwkomer uit Sassenheim presteerde slecht, stond onderaan en moest twee weken geleden bij IJssel­meervogels op bezoek. Tot ieders verbazing won Ter Leede op De Westmaat met 2-3.
Vorige week speelde Ter Leede een inhaalduel bij Kozakken Boys en sleepte in Werkendam een 1-1 gelijkspel uit het vuur. De onder­ste pakte derhalve liefst vier pun­ten van koplopers. En zo vielen er in het verloop van de competitie talloze opmerkelijke uitslagen te noteren.

Een ander verrassend feit is de po­sitie van Katwijk, vorig seizoen nog kampioen van de zaterdagtop­klasse. Dit voetbaljaar is alles an­ders voor de Katukkers. Lachte vo­rig seizoen iedereen in het vuistje om het slechte presteren van toen­malig kampioen Spakenburg, dat zich met moeite via de nacompeti­tie wist te handhaven, nu krijgt Katwijk de hoon over zich heen.
De ploeg van trainer Cees Brui­nink staat stijf onderaan en er moet een wonder gebeuren wil Katwijk topklasser blijven.

Eén ding is zeker, saai is de zater­dagtopklasse zeker niet. Voor veel clubs staan de resterende acht wedstrijden bol van de spanning.
In de strijd om het kampioen­schap staan er nog veel onderlin­ge duels op het programma (zie el­ders op deze pagina). Trainers en spelers zullen alles uit de kast ha­len de concurrentie af te troeven, maar niemand durft op dit mo­ment een voorspelling te wagen.

Coach Dagan Corneille van Kozak­ken Boys wil dolgraag met een kampioenschap vertrekken uit Werkendam. Pikant detail is dat hij volgend seizoen bij IJsselmeer­vogels aan de slag gaat. Voor de Vogels, met Veenendaler Johan de Man op de bank, telt alleen het kampioenschap, niets meer en niet minder. Datzelfde geldt voor Spakenburg.

Uiteraard willen trainer Erik As­sink en zijn manschappen met G.V.V.V. in het derde jaar dat de Veenendalers in de topklasse ver­blijven dolgraag de titel binnen­slepen. Het zou prima passen in het plaatje, dat G.V.V.V. de voorbije seizoenen in de topklasse heeft opgebouwd.
Het eerste jaar werd G.V.V.V. vijfde, het tweede jaar derde in de ein­drangschikking. „Vul de volgende plek, die in de reeks past zelf maar in”, vertelde Assink eerder dit seizoen.
Gekscherend, maar wel uitgespro­ken met een serieuze ondertoon.

 

‘Blijven we compleet, zijn we titelkandidaat’

 

VEENENDAAL – Wil koploper G.V.V.V. in de race om de titel blij­ven, dan zal de ploeg van trainer Erik Assink vanmiddag de uitwed­strijd bij Capelle tot een goed ein­de moeten brengen. Dat is be­paald geen sinecure, want de Vee­nendalers wonnen in de topklas­se nog geen wedstrijd in Capelle aan den IJssel.

Ook de thuiswedstrijden in de twee voorgaande voetbaljaren gin­gen verloren. Pas in de vijfde ont­moeting, oktober vorig jaar, boek­ten de Veenendalers de eerste ze­ge op Capelle. Thuis won G.V.V.V. overtuigend met 4-0. Dennis van Meegdenburg nam daarbij het voortouw. De man, die aan het einde van de competitie stopt, scoorde op sportpark Panhuis de eerste twee doelpunten.

Maar op het hobbelige veld in Ca­pelle kan alles anders zijn, weet ook Joey Snijders. De behendige vleugelspits waarschuwt voor overdreven optimisme, maar re­kent wel op een zege van zijn ploeg.
„We hebben een sterke reeks neer­gezet, acht wedstrijden ongesla­gen, dus het vertrouwen in eigen kunnen is er wel. Voetballend kunnen we ons ook met elke te­genstander meten”, benadrukt Snijders.
„Voor ons is het zaak dat we com­pleet blijven, niet tegen schorsin­gen oplopen en gevrijwaard blij­ven van blessures. Lukt dat, dan behoren we zeker tot de favorie­ten voor de titel in de topklasse. In het andere geval wordt het een veel moeilijker verhaal, want we hebben in vergelijking met ande­re teams niet zo’n brede selectie.”

Capelle-G.V.V.V. (14.30 uur, sport­park ’t Slot, Capelle aan den IJssel).

G.V.V.V., geblesseerd:
Niels Willemse (knie), Jos Henken (knie).

 

G.V.V.V. heeft de laatste tijd vaak reden tot juichen. Een knappe serie maakt de ploeg één van de titelkandidaten in de topklasse. Foto: Herman Stöver

 

IJsselmeervogels stuit op alle concurrenten

 

VEENENDAAL – Het is moeilijk te zeggen, wie van de vier koplopers in de topklasse het zwaarste pro­gramma van de resterende acht wedstrijden heeft. Op het eerste gezicht lijken G.V.V.V. en Kozak­ken Boys in het nadeel. Beide ploegen spelen nog vijf uitduels en slechts drie keer thuis. IJssel­meervogels en Spakenburg vier thuis en vier uit.
G.V.V.V. stuit van de concurrenten nog op Kozakken Boys en IJssel­meervogels, beide keren in een uitwedstrijd. IJsselmeervogels voetbalt nog tegen alle medekan­didaten, twee keer thuis en een­maal uit in de derby tegen Spaken­burg. Kozakken Boys begint van­daag al uit bij Spakenburg.
Het mooiste scenario is natuurlijk een ontknoping op de laatste speeldag, die gepland staat voor 10 mei. Dan staat de wedstrijd IJsselmeervogels­ Kozakken Boys op het programma.
Misschien is het pleit al eerder be­slecht. Eén ding is zeker, het is on­gemeen spannend in de zaterdag­topklasse.

Het restprogramma van top vier:

G.V.V.V. Thuis: Excelsior’31, FC Lisse, Rijns­burgse Boys.
Uit: Capelle, ONS Sneek, Kozakken Boys, IJsselmeervogels, Barendrecht.

IJSSELMEERVOGELS Thuis: Scheveningen, Katwijk, G.V.V.V., Kozakken Boys.
Uit: Excelsior Maassluis, Spakenburg, Capelle, Excelsior’31.

KOZAKKEN BOYS Thuis: Katwijk, G.V.V.V., FC Lisse.
Uit: Spakenburg, Capelle, Excel­sior’ 31, ONS Sneek, IJsselmeervogels.

SPAKENBURG Thuis: Kozakken Boys, IJsselmeervo­gels, Barendrecht, HHC Hardenberg.
Uit: FC Lisse, Rijnsburgse Boys, Noord­wijk, Ter Leede.

 

Door: Eit Hendriks