'Alleen de schaal ontbreekt nog'

5 september 2014

In de Veenendaalse Krant van afgelopen woensdag werd er vooruit geblikt met diverse voetbalverenigingen uit Veenendaal over het komende seizoen. Voor G.V.V.V. is dat al twee wedstrijden oud, maar de overige clubs beginnen aanstaande zaterdag aan een nieuw competitie avontuur.
G.V.V.V. middenvelder Wilco den Hartog werd door Jeroen van der Veer aan de tand gevoeld over de verwachtingen van de nieuwe jaargang ’14-’15.

 

VEENENDAAL - Al enkele seizoen acteert het Veenendaalse G.V.V.V. in de top van het amateurvoetbal en elk seizoen wordt er aan de spelers getrokken. Toch lukt het de club keer op keer om ze binnenboord te houden en met versterkingen van buitenaf staat er jaarlijks een prima elftal. Ondanks de grote hoeveelheid nieuwkomers van de afgelopen jaren, is Wilco den Hartog altijd een stabiele factor in het team van Erik Assink. Een zekerheidje binnen de selectie, maar door sommige supporters niet altijd even gewaardeerd. Het nonchalante zorgt er soms voor dat hij het mikpunt is van kritiek. ,,Dat doet mij niets", zegt Den Hartog zelfverzekerd. ,,De trainer en het team weten mijn kwaliteiten en dat is het geen dat telt. Natuurlijk wil je dat iedereen altijd even tevreden is, maar dat kan in Veenendaal niet."


En dat verwachtingspatroon heeft het elftal van G.V.V.V. zelf gecreëerd. Ondanks dat het niet over het budget van een IJsselmeervogels of Spakenburg beschikt, meet het zich al jaren met de grootmachten. ,,Met beperkte middelen het maximale bereiken, dat is het mooie aan deze club", legt Den Hartog uit. ,,Ik denk dat meer dan de helft van onze spelers wel eens benaderd is door de clubs uit Bunschoten, maar alleen Joey Snijders is een jaartje gegaan. De spelers willen allemaal dolgraag kampioen worden met deze club en niet met Spakenburg of Vogels."


Ondergewaardeerd
Maar voor hoe lang blijft dat zo? De vaste basis-elf van trainer Erik Assink kruipt vrijwel in zijn geheel richting de dertig en lijkt ook graag eens een prijs op zijn CV te willen schrijven. Na meerdere seizoenen van zaaien, lijkt de ploeg van Erik Assink meer dan ooit te moeten gaan oogsten. De absolute top van de topklasse hangt anders namelijk weer aan de telefoon voor de sterkhouders van G.V.V.V., verwacht Den Hartog. ,,Vorig jaar benaderden ze al vroeg onze spelers. Misschien om onrust te creëren, ik weet het niet. Dit seizoen zal dat ongetwijfeld wederom gebeuren. Ik kan mij voorstellen dat spelers daardoor gaan twijfelen, maar dan hoop ik dat ze met hun verstand kiezen. We hebben hier bij G.V.V.V. alles. Een goede trainer, veel fanatieke supporters en intern is het ook goed geregeld. Alleen die schaal ontbreekt nog."

De sierlijke middenvelder vindt echter wel dat bij G.V.V.V. wordt vergeten welke prestaties er worden behaald. ,,Sinds we in de topklasse spelen, doen we om mee om de prijzen. Enkele supporters hoor ik zeggen dat het G.V.V.V. uit de jaren '70 het beste voetbal liet zien, maar dan vraag ik mij af waar ze op zaterdag kijken." Den Hartog doelt op het feit dat hij vindt dat er soms te kritisch gekeken wordt naar het spel van de Assink-brigade. ,,Wij hebben er zelf voor gezorgd, dat klopt. Staan wij 2-0 voor, dan willen wij de derde ook maken. Lukt dat niet, dan hoor je soms al gemor langs de kant. Dat is jammer, want het is echt uniek wat wij al enkele jaren presteren."


Beste middenveld
Kritiek, het is iets waar de rechtspoot goed mee om kan gaan. Toch knaagt het aan hem dat hij niet door iedereen evenveel waardering krijgt. ,,Ik ben geen Simon Brouwer die maar blijft rennen of een Roy Terschegget die kan strooien met passes. Daarentegen cijfer ik mijzelf weg en doe ik een stapje terug voor het team, als iedereen naar voren gaat. Hierdoor kunnen onze backs ook meer aanvallen en blijft er balans in het elftal. Het is niet voor niets dat het middenveld van G.V.V.V. al jaren wordt gezien als het beste uit de topklasse. Dat is omdat wij elkaars kwaliteiten kennen."


Op slot gooien
Deze jaargang zal het waarschijnlijk niet anders zijn. Op Dennis van Meegdenburg na, zijn de 'bekende namen' bij de club gebleven en is de selectie aangesterkt met talenten. Geen grote namen, maar voetballers uit een klasse lager. ,,Kijk naar een Brouwer, die werd ook uit de vijfde klasse opgepikt en is nu aanvoerder. Daaraan kun je zien dat er altijd gericht gescout wordt, je moet namelijk wel binnen G.V.V.V. passen."

Zo werden er acht spelers binnengehaald en vooral de aanvalslinie kreeg een boost. ,,De nieuwe jongens maken een goede indruk. Ze zijn jong en enorm gretig. Natuurlijk is de topklasse wel een niveau hoger en worden andere dingen gevraagd, maar ik denk dat we er zeker sterker op zijn geworden."

Meedoen om de prijzen behoort dus opnieuw tot de mogelijkheden, al vindt Den Hartog dat de ploeg soms wat volwassener moet worden: ,,Vorig jaar wilden we ook in lastige uitwedstrijden de 0-2 en 0-3 maken. Soms moeten we een duel gewoon op slot gooien en de 0-1 over de streep trekken. Daar ligt voor ons een taak. Verbeteren wij dat, dan kan het wederom een heel mooi seizoen worden. Met hopelijk nu wel de beloning die wij verdienen."

 

Door: Jeroen van der Veer

 

Op de foto Wilco den Hartog in actie tijdens de helaas verloren beslissingswedstrijd tegen Spakenburg (2-1) in het Volendamse Kras-stadion om de zaterdagtopklasse titel. Foto: Peter van Veen.