Bekerstunt buiten bereik

30 oktober 2014

Vleugelspits Joey Snijders maakt er met G.V.V.V. nog het beste van na twee snelle treffers van AZ.
 

VEENENDAAL – Vooraf hoopte ieder­een in het kamp van G.V.V.V. op een stunt in het bekerduel met AZ, maar binnen zeventien minu­ten maakte de nummer tien van de eredivisie een einde aan de hoop van de topklasser door via Nemanja Gudelj en Jeffrey Gou­weleeuw twee keer te scoren.

Dat had ook Joey Snijders na de uiteindelijke 0-5 nederlaag zo er­varen. „Het is onmogelijk om drie doelpunten tegen een club uit de eredivisie te maken.”
Toch had Snijders nog even hoop gekoesterd op een aansluitings­treffer. „Tom (Oostinjen, EH) kreeg twee mooie kansen. Jam­mer dat hij die niet benutte. Dan was het misschien nog een wedstrijd geworden. Was leuk ge­weest voor het publiek. Het was een schitterende ambiance, waar­in we speelden. Het viel me op dat we er nog vaak gemakkelijk doorkwamen.”

Maar de keren dat het gebeurde, was er bij de Veenendalers onvol­doende aansluiting om daar voor­deel uit te peuren. „Klopt, daar­voor was de bezetting voorin te mager”, vond Snijders. „Na rust, toen we één op één speelden, kwam er meer leven in de brou­werij, ging het publiek ook luid­ruchtig achter ons staan. Dat was een heerlijk gevoel.”
Die koerswijziging werd ingezet nadat trainer Erik Assink verdedi­ger Bart Hulsbos naar de kant haalde en Danny de Leeuw als aanvallende middenvelder in het veld bracht. De Leeuw stookte het vuurtje op.
Het leverde een paar fraaie aanval­len van G.V.V.V. op en ook reële kansen. Martin van Eck zag een schot geblokt en Roy Terschegget treuzelde net te lang om doelman Alavarado Esteban te verrassen.

In de eindfase sloeg AZ onverbid­delijk toe. Tussen de tachtigste en 90ste minuut scoorden de bezoe­kers nog drie keer. Zij zorgden zo voor een toch wel geflatteerde 0-5 zege. Invaller Viktor Elm, Robert Muhren en Mikhail Rosheuvel wa­ren de doelpuntenmakers.
„Toch vond ik het AZ van drie jaar geleden, toen we maar met 2-1 verloren, een veel betere ploeg dan nu”, oordeelde Snijders.
De linkervleugelspits ondervond in het bekerduel geen last van de hoofdwond, die hij vorige week zaterdag in de confrontatie met IJsselmeervogels (2-0 verlies) had opgelopen.
Snijders: „Ik heb een beetje last van mijn rug, maar dat is morgen wel over. Dan gaan we ons weer voorbereiden op het competitie­duel van zaterdag, thuis tegen Ca­pelle. Dat is ook belangrijk.”

Guus Hupperts steekt tussen de G.V.V.V.’ers Taoufik Adnane (op voorgrond) en Wilco den Hartog door. De vleugelspits zal even later de assist verzorgen voor de openingstreffer van AZ door Nemanja Gudelj. Foto: Herman Stöver.
 

Van den Brom content na zege AZ op G.V.V.V.
 

VEENENDAAL – G.V.V.V. is op hard­handige wijze door AZ op aarde teruggezet. Kon de Veenendaalse topklasser in het verleden nog wel een keer stunten tegen een profclub, AZ maakte gisteravond snel een einde aan de illusies die G.V.V.V. vooraf stiekem had: 0-5.
De eredivisionist uit Alkmaar boekte zo de eerste overwinning onder trainer John van den Brom, die een paar weken geleden hoofd­coach werd. Na een nederlaag (3-0 bij PSV) en een gelijkspel (2-2 tegen FC Groningen) dus het zijn eerste succesje.

Hij had het duel serieus bena­derd, verklaarde Van den Brom na afloop. „Onderschatting zou ook heel erg dom zijn geweest. Er zijn legio voorbeelden van clubs uit de eredivisie die het in de beker veel te gemakkelijk opnamen en door amateurs werden uitgescha­keld. Dat wilde ik per se voorko­men. Daarom heb ik G.V.V.V. ook vooraf bekeken. Een goed spelen­de ploeg. Ik ben tevreden over de wijze waarop we de wedstrijd hebben aangepakt.”
Erik Assink, coach van G.V.V.V., was teleurgesteld over het ruime verlies van zijn ploeg. „We hebben voor een goed resultaat ge­vochten. Wilden een snelle ach­terstand voorkomen. Dat lukte niet. Na ruim een kwartier was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld, bij 0-2. Toch kregen we een paar kansen.”

Op een met ruim drieduizend toe­schouwers goed gevuld sportpark Panhuis in Veenendaal begon AZ voortvarend aan het bekerduel. Dat resulteerde al na acht minu­ten in het eerste doelpunt voor de Alkmaarders. Nemanja Gudelj rondde een teruggelegde bal van Guus Hupperts prima af: 0-1.
In de zeventiende minuut legde niemand bij G.V.V.V. verdediger Jeffrey Gouweleeuw een strobreed in de weg, waarna de man­dekker G.V.V.V.-doelman Johan Jan­sen het nakijken gaf: 0-2.
Daarna kwam G.V.V.V. wel iets be­ter in de wedstrijd, ook omdat AZ niet meer zo gretig was. Tom Oos­tinjen kwam oog in oog met doel­man Esteban van AZ, maar de middenvelder verprutste de kans op de aansluitingstreffer.

Het duurde tot de tachtigste mi­nuut voordat AZ verder uitliep. Slecht uitverdedigen van Wouter Bonke stelde invaller Viktor Elm in staat om te scoren: 0-3. Daarna bepaalden Robert Mühren en Mikhail Rosheuvel in vijf minuten tijd de stand op 0-5.
 

Grot staat constant tegen een overmacht
 

VEENENDAAL – In de bekerwed­strijd tegen AZ (0-5 verlies) werd van G.V.V.V.-spits Sherwin Grot veel loopvermogen gevraagd. Al­leen lag de spits bijna negentig minuten lang aan de ketting bij twee Alkmaarse verdedigers. Se­rieus gevaar stichten bleek gister­avond een te lastige opgave.

De start was hoopgevend. In de tweede minuut kreeg Arnhem­mer Grot een bal aan de rechterzijde in de loop aangespeeld. Zijn voorzet kwam niet goed voor het doel van AZ-keeper Esteban. „De bal was precies op maat. Ik had er meer uit moeten halen.”
Vervolgens hield Grot zich uitslui­tend bezig met pendelen tussen het centrale duo Jan Wuytens en Jeffrey Gouweleeuw. „AZ zette druk op ons middenveld en defen­sie, waardoor de bal zelden in mijn richting werd gespeeld.”

De eredivisionist nam een voor­sprong van 0-2. „Jammer dat die doelpunten zo snel vielen. Maar we kregen daarna toch een paar kansjes.” Eentje ontstond in de 32ste minuut. Op links kwam Tom Oostinjen door. Hij speelde in de zestien Grot aan. „Ik zag Tom komen en ging richting het doel. Maar op het moment dat ik wilde schieten, zat er een voet tus­sen. Het was de enige kans in de hele wedstrijd voor mij.”

In de tweede helft ging het thuis­publiek nog eens achter G.V.V.V. staan. „Dat hoorde ik en je zag het ook aan de ploeg. We gingen er nog een keer voor.”
Tien minuten voor tijd zocht Grot op goed geluk de weg naar het Alkmaarse doel. „Ik begon aan een solo, maar er stonden vier spe­lers van AZ om mij heen. Een kansloos verhaal dus.”
Voor Grot was het zijn tweede be­kerwedstrijd tegen een eredivisie­club. „Vorig jaar heb ik tegen ADO Den Haag (0-3, red.) ge­speeld. Ik vond AZ beter en deze wedstrijd was ook leuker. Verlie­zen met twee of drie doelpunten was mooi geweest. Wij hadden een treffer verdiend. Op het eind werd het 0-5. Maar ja, die jongens trainen ook zes keer per week.”

Door: Eit Hendriks & Henk Brouwer

Gerelateerd artikel: G.V.V.V. verliest met opgeheven hoofd