Foutje, bedankt!

8 september 2014

Deze reclame slogan voor een verzekeraar stamt uit de jaren negentig, en werd op z’n plat Utrechts uitgesproken door acteur Rijk de Gooyer. Velen van u zullen zich dit vast herinneren.
Hopelijk brengt u uw webredacteur niet verband met ‘mijnheer Van Looij’, die de boel probeerde op te lichten in die bewuste reclame. Maar deze maakte wel een foutje in de voorbeschouwing op het oefenduel dat G.V.V.V. morgenavond gaat spelen tegen VVA ’71.

Daarin staat de foto afgebeeld waarop het huidige trainersduo van onze gasten, te weten Johan de Man en Marco Holster, elkaar als tegenstander troffen toen ze beide nog als voetballer actief waren. Ik was in de veronderstelling dat het archiefplaatje van de website van VVA ’71 afkomstig was uit de derby G.V.V.V. – DOVO of vice versa. Maar collegae redacteur Ard van den Bovenkamp had een scherp oog en constateerde dat Marco Holster een shirt droeg met als sponsoruiting bouwbedrijf Verwelius. Onze rode buren hadden ooit wel een bouwbedrijf als shirtsponsor, maar zeker niet dit bedrijf en daarom stelde Ard geheel terecht vast dat dit geen foto kon zijn van de enige echte Veense derby. Volgens hem was het een wedstrijd van G.V.V.V. tegen Huizen, of omgekeerd. Want de groen-gele formatie uit het Gooi heeft wel dat bewuste bouwbedrijf als shirtsponsor gehad.

Wat speurwerk leverde op dat mijn collegae het gelijk geheel aan zijn zijde had. En achteraf gezien had ook ik beter moeten weten, want de foto stamt nog uit het zwart-wit krantentijdperk en bovendien oogde Johan de Man een stuk jonger en had zijn huidige assistent toen een weelderige haardos. Dus moest dat onderlinge treffen veel eerder hebben plaatsgevonden dan het seizoen ’03-’04, waarin De Man zijn voetbalschoenen in de wilgen hing. In dat seizoen troffen de beide VVA ’71 trainers elkaar nog wel. Op 14 februari 2004 won Marco als rooie met 0-2 van Johan als blauwe, dat was natuurlijk al pijnlijk, maar nog veel pijnlijker was dat De Man G.V.V.V. achterliet als eerste klasser. Want de blauwen degradeerden en Holster werd als debutant bij DOVO kampioen.

De foto komt uit het seizoen ’91-’92 of ’92-’93, want toen speelde Holster twee seizoenen voor sv Huizen. Klik hier voor het artikel uit de Gelderlander van vorig seizoen over de analisten Holster en Wittenrood waarin het CV van Marco staat.
Of de beide trainers elkaar toen viermaal zijn tegengekomen kon ik niet achterhalen, ons archief uit die tijd is helaas niet compleet. Wel zeker is dat in het eerstgenoemde seizoen beide, zowel uit als thuis in de basis stonden. En met zulke sterkhouders in de elftallen mag je bijna veronderstellen dat het in het seizoen daarop, behoudens schorsingen of blessures, ook zo zal zijn geweest. Als we daar nu vanuit gaan, is Johan de Man in die periode winnaar. Want de uitslagen en eindposities waren als volgt:

’91-’92                   G.V.V.V. – Huizen             0-0          2-11-‘91
’91-’92                   Huizen – G.V.V.V.             0-3          11-4-‘92
G.V.V.V. eindigde toen, met Frans Koenen als debuterend trainer, als derde in de competitie, Huizen als negende.

’92-’93                    Huizen – G.V.V.V.             1-1          26-9-‘92
’92-’93                    G.V.V.V. – Huizen             0-0          13-2-‘93
Opnieuw werd G.V.V.V. derde, dat gebeurde in de twee seizoenen daarna ook, en Huizen eindigde vierde.

Blijft nog over een aardige quizvraag. Wat is de naam van de ploegmaat van Marco Holster bij Huizen, die later ook nog drie seizoenen voor G.V.V.V. speelde en dus ook teamgenoot van Johan de Man was?
Tip: Hij is nu technisch manager bij de KNVB.
Antwoord, zie onder aan de pagina

 

Foutje (Bas), bedankt (Ard)!

Huidige foto's van Johan de Man (l.) en Marco Holster zijn afkomstig van de website van VVA '71.

Antwoord: Jelle Goes