G.V.V.V. met open ogen in val

19 januari 2015

Naïviteit en gebrek aan scherpte bepalen ruime nederlaag van topklasser tegen Sparta Nijkerk.


VEENENDAAL – G.V.V.V. doet deze competitie niet meer mee met de grote jongens. Na de oorwassing (2-4), die Sparta Nijkerk de Vee­nendalers zaterdag gaf, kunnen al­le illusies om nog een rol van bete­kenis in het verdere verloop van de competitie te spelen de prul­lenbak in. Trainer Erik Assink bevestigde dat met de realistische opmer­king: „Zo, nu hoeven we niet meer naar boven te kijken. Het gat van dertien punten met Ko­zakken Boys is onoverbrugbaar geworden.”

Assink en zijn equipe moeten zich concentreren op het sprokke­len van punten om niet in de gevarenzone te belanden. Reden voor paniek is er niet. Ajax, dat op de vierde plek van onderen staat heeft een achterstand van negen punten, maar de wijze waarop G.V.V.V. zaterdag tegen Sparta in de val liep was van een kinderlij­ke naïviteit, die te denken geeft.
Want het aanvallende voetbal, dat G.V.V.V. het thuispubliek altijd voorschotelt, paste precies in het straatje van Sparta. De Nijkerker­kers lieten G.V.V.V. komen en profi­teerden in de omschakeling ra­zendsnel van de geboden ruimte.
De rappe vleugelspits Jaap Jong werd de gevierde man bij de Nij­kerkers. Keer op keer was hij door de aanvallende aspiraties vleugelverdediger Taoufik Adna­ne, na balverlies van de Veenenda­­lers, te snel af. Niet dat Jong scoor­de, maar met drie assists op spits Frank Vervoert, die steeds op de goede plaats stond, was hij wel goud waard voor zijn ploeg.

Assink had het met lede ogen aan­schouwd. „Soms overheerst de aanvalsdrift bij mijn backs te veel. Willen ze een mooie pass of voor­zet geven. Tja, dan wordt het ver­dedigend aspect vergeten. Dat werd deze keer genadeloos afge­straft”, erkende de coach.
Assink wilde zich niet verschui­len achter de aanloopproblemen, die hij voorafgaand aan het duel kende. „Door het ontbreken van drie geschorste basisspelers mis­ten we vastigheid. Neemt niet weg dat we beter hadden moeten presteren. Kansen op een beter re­sultaat hadden we. Alleen waren we te slordig en ontbrak bij ons, vooral voor rust, de eindpass.”

Het zat G.V.V.V. ook niet mee. Na veertien minuten strafte Tim Mul­der zwak verdedigen af: 0-1. Vanaf de aftrap zorgde Sherwin Grot snel voor 1-1, maar daarna ver­zuimde G.V.V.V. een aantal fraaie kansen te benutten. Daarbij on­derscheidde doelman Kevin Rijn­vis zich een paar keer.
Dat deed de Nijkerkse doelman na rust opnieuw en vervolgens kreeg Sparta de gelegenheid om naar 1-3 uit te lopen. Simon Brou­wer bracht in de 76ste minuut even de spanning terug (2-3), maar na de derde treffer van Ter­voert was het duel beslist: 2-4.

G.V.V.V.: Jansen; Hofman, Brouwer, Bon­ke, Adnane; Van Eck, Terschegget, De Leeuw; Ouaddouh (80. Ben Ahmed), Grot, Snijders.

G.V.V.V.-doelman Johan Jansen en Rodny Hofman ogen moedeloos na de vierde treffer van Sparta Nijkerk. Foto: Herman Stöver


Snijders: ‘Verlies een blamage’

VEENENDAAL – De stoom kwam nog net niet uit zijn oren, maar Joey Snijders, de vleugelspits van G.V.V.V., was zaterdag furieus over de wijze waarop zijn ploeg met 2-4 van Sparta Nijkerk verloor.


„Ik praat niets en niemand goed, zeker mezelf niet, maar de kinder­lijke manier waarop we de doel­punten weggaven, was gewoon schandalig. Dat mag op topklasse­niveau niet gebeuren”, fulmineer­de Snijders na afloop.

Net als zijn coach Erik Assink, wil­de Snijders zich niet verschuilen achter het ontbreken van de geschorste basisspelers Bart Huls­bos, Tom Oostinjen en Wilco den Hartog. „Simon (Brouwer, EH) deed het prima achterin als cen­trale verdediger, daar lag het niet aan. En in de eerste helft speelden we best aardig, waren we ook de bovenliggende partij. Alleen kwam er vanuit het middenveld nooit de beslissende pass, waar­door het spel voorin verzandde.”

Daarin was in de rust nog een keer op gehamerd, vertelde de linkspoot. Hij benadrukte ook dat vooraf heel duidelijk was gewaar­schuwd voor de snelle omschake­ling van Sparta. „Dat we bij balver­lies daarom goed moesten staan, omdat we anders eruit gecoun­terd werden. Nou, na rust ston­den we dus een paar keer mooi niet goed. Stonken we er toch in en kregen we heel gemakkelijk drie doelpunten om de oren. On­voorstelbaar”, baalde Snijders.

Zijn assist op Simon Brouwer, waaruit in de 76ste minuut de 2-3 viel en die de aanhang nog even hoop gaf, kon Snijders ook niet in een betere stemming brengen.
„We hadden daarna minimaal ge­lijk moeten maken, maar op cru­ciale momenten werden verkeer­de keuzes gemaakt.”
Daarmee doelde de aanvaller van de Veenendaalse topklasser onge­twijfeld ook op de te ver doorge­voerde actie van Ismail Ouad­douh, drie minuten na de aanslui­tingstreffer van Brouwer. Ouad­douh verzuimde in kansrijke posi­tie te schieten en verkwanselde zo de gelijkmaker te scoren.

Door: Eit Hendriks


Gerelateerd artikel: G.V.V.V. laat zich verrassen