Vallei en Rijn Toernooi kent derde editie

2 augustus 2014

Het tweede weekend van augustus staat ook dit jaar in het teken van het Vallei en Rijn Toernooi. AFC Arnhem, Quick Boys, USV Hercules, en G.V.V.V. zijn de deelnemers tijdens de derde editie van het toernooi.

 

Aan de blauwe zijde van sportpark Panhuis spelen de vier teams twee wedstrijden ter voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Op donderdag 7 augustus worden de eerste twee wedstrijden gespeeld, op zaterdag 9 augustus de laatste twee. Ook dit jaar staat het toernooi in het teken van een goed doel. Vorig jaar was het Spieren voor Spieren, dit jaar is het de Stichting BO viert FEEST. De Veenendaalse stichting zorgt voor fondsenwerving en organisatie van verjaardagsfeestjes voor gezinnen die hier zelf geen financiële middelen voor hebben.
(Klik hier voor een reportage in de Veenendaalse Krant met de organisatoren van dit toernooi en de dames van deze Stichting) 

 

Arnhemse trots

Eerder werd Jong Vitesse vastgelegd voor deelname aan het Vallei en Rijn Toernooi, maar door competitieverplichtingen moest de voormalig winnaar van het toernooi afhaken. Al snel vond de organisatie een vervanger in AFC Arnhem. Onder leiding van trainer Dennis van Beukering werd de Arnhemse formatie kampioen (toen nog FC Presikhaaf) in de eerste klasse en promoveerde het naar de zondaghoofdklasse. AFC Arnhem schrijft geschiedenis; het is de eerste Arnhemse club ooit die in de hoofdklasse uitkomt. AFC Arnhem is dit seizoen ontstaan na een fusie tussen FC Presikhaaf en ESCA.

 

Jong Vitesse won vorig jaar het Vallei en Rijn toernooi. Nu moeten de beloften wegens competitieverplichtingen op 11 augustus afhaken. Foto: gvvv.nl

 

Katwijkse hoop

Ook in de hoofdklasse, dan wel in de zaterdag, spelend is het Katwijkse Quick Boys. De grootste amateurvereniging van Nederland deed ook afgelopen seizoen een poging tot promotie naar de topklasse en slaagde daar bijna in. In het duel tegen titelconcurrent Sparta Nijkerk zag trainer Ted Verdonkschot zijn ploeg in de laatste seconden een doelpunt tegen krijgen (1-1) en moest het later doen met een derde plaats in de Hoofdklasse A. Door het periodekampioenschap werden er play-offs gespeeld, maar die werden verloren op doelsaldo van Ajax. De Amsterdammers wisten uiteindelijk te promoveren naar de Topklasse Zaterdag. Quick Boys komt dit seizoen uit in de Hoofdklasse B en doet voor de tweede keer mee aan het Vallei en Rijn Toernooi.

 

Quick Boys eindigde voorgaande editie op de derde plek. Tegen G.V.V.V. werd er met 1-0 verloren na een succesvolle strafschop van Wilco den Hartog. Foto: gvvv.nl

 

Utrechtse topklasser

USV Hercules is de tweede nieuwkomer aan het Vallei en Rijn Toernooi. In twee jaar tijd wist de Utrechtse zondagclub twee keer te promoveren: van de eerste klasse naar de topklasse. Onder leiding van vertrekkend coach Jan Veldhuizen werd USV Hercules afgelopen seizoen kampioen in de hoofdklasse en promoveerde het naar de topklasse. Het seizoen daarvoor promoveerde de huidige coach Jan Oosterhuis naar hoofdklasse. USV Hercules speelt op zondag 24 augustus de eerste wedstrijd in de Topklasse Zondag tegen VVSB.

 

USV Hercules vierde in 2013 de promotie naar de Hoofdklasse. Foto: usvhercules.nl

 

Veenendaalse tranen van trots

G.V.V.V. is ook dit jaar deelnemer aan het Vallei en Rijn Toernooi. Op het eigen veld heeft trainer Erik Assink de mogelijkheid om zijn acht nieuwe spelers te testen. De Veenendalers kunnen terugkijken op een geweldig seizoen in de topklasse. In Barendrecht leek het kampioenschap ver weg, maar toen Rik van der Eerden na 96 minuten voetballen de winnende 2-3 binnenschoot, moest een beslissingswedstrijd tegen Spakenburg uitmaken wie de schaal in ontvangst mocht nemen. Op het veld van FC Volendam kroonde Spakenburg zich tot de kampioen van de Topklasse Zaterdag (2-1). De teleurstelling was uiteraard groot. Desondanks werd G.V.V.V. door enkele trainers betiteld tot de beste voetballende ploeg van de Topklasse Zaterdag. Met deze instelling is G.V.V.V. volgend seizoen uit op revanche.

 

G.V.V.V. kreeg de vorige editie een pak slaag van Jong Vitesse: 1-7. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Spelregels

De organisatie heeft dit jaar twee regels aangepast. Het aantal wissels is naar boven bijgesteld. Per team mag er maximaal zeven keer gewisseld worden, bestaande uit zeven veldspelers of zes veldspelers en een keeper. Ook is er een maximum gesteld voor het aantal wedstrijdpunten per doelpunt. Net als is het verleden telt één doelpunt als één wedstrijdpunt, met dit jaar een maximum van vier doelpunten. Dit betekent dat er bij een 5-0 overwinning geen acht (zoals vorig jaar), maar zeven punten worden toegekend aan de winnaar. De andere spelregels:

 

-       Tijdens het toernooi worden vier wedstrijden gespeeld met elk twee keer 45 minuten.

-       Winst levert drie punten op, gelijkspel en vervolgens winst na strafschoppen twee punten

-       Gelijkspel en vervolgens verlies na strafschoppen één punt, en verlies 0 punten.

-       Een directe rode kaart betekent uitsluiting voor de rest van het toernooi.

 

 

Speelschema

Ook dit jaar weet de organisatie bekende scheidsrechters uit het amateurvoetbal te strikken. Ron Karremans, Alwin Steeg en Harry van Beek leiden de vier wedstrijden. Het speelschema voor het Vallei en Rijn Toernooi zien er daarmee als volgt uit:

 

G.V.V.V. - USV Hercules

Donderdag 7 augustus 2014 om 18.45 uur.

Scheidsrechter: De heer Alwin Steeg.

Assistent-scheidsrechters: De heer Erik Koopman en de heer Roy Westenberg.

 

Quick Boys - AFC Arnhem

Donderdag 7 augustus 2014 om 20.45 uur.

Scheidsrechter: De heer Ron Karremans.

Assistent- scheidsrechters: De heer André Willems en de heer Gert van Ginkel.

 

USV Hercules - AFC Arnhem

Zaterdag 9 augustus 2014 om 13.00 uur.

Scheidsrechter: De heer Harry van Beek.

Assistent-scheidsrechters: De heer Joey de Jongh en de heer Gert van Ginkel.

 

G.V.V.V. - Quick Boys

zaterdag 9 augustus 2014 om 15.30 uur.

Scheidsrechter: De heer Alwin Steeg.

Assistent-scheidsrechters: De heer Erik Koopman en de heer Joost Rutgers.

 

 

Toegangsprijs

Per wedstrijddag bedraagt de toegangsprijs voor zowel G.V.V.V.-leden als businessclubleden zes euro. Als toeschouwer ziet u dus twee wedstrijden voor zes euro!

 

Prijzen

Het Vallei en Rijn Toernooi reikt dit jaar nieuwe prijzen uit. Zo krijgen de beste speler en keeper een individuele prijs. Ook de topscorer kan een prijs ontvangen. Het winnende team ontvangt 1000 euro en mag een jaar lang de wisselbeker in de trofeeënkast zetten. De toernooiprijzen zien er als volgt uit:

 

1ste plaats      -           € 1.000,00  + wisselbeker

2de plaats       -           € 750,00

3de plaats       -           € 500,00

4de plaats       -           € 250,00