Van Eck aan basis zege G.V.V.V.

8 september 2014

Veenendaalse topklasser boekt net als vorig seizoen 0-2 uitzege bij landskampioen Spakenburg.


SPAKENBURG – G.V.V.V. gaat de laat­ste jaren met plezier op bezoek bij Spakenburg. In de drie voor­gaande ontmoetingen werd het 0-0, 1-3 en 0-2. Zaterdag voegde de topklasser uit Veenendaal daar opnieuw een overwinning aan toe: 0-2.
Niet in een sprankelend duel, ook niet in een wedstrijd, die bol stond van emoties, opstootjes of harde tackles. Dat was in het ver­leden wel anders. Nu staat scheidsrechter Ron Karremans bekend als een fluitist die de kaar­ten graag op zak houdt, maar dat in een duel tussen de Blauwen uit Spakenburg en Veenendaal geen enkele speler bestraft werd, is uniek te noemen.

Martin van Eck maalde er na af­loop niet om. Met een brede grijns plofte hij tevreden in de dug-out neer. Logisch, want niet alleen met een asssist en een doel­punt was de vleugelspeler de gevierde man op De Westmaat.
Hij speelde ook een puike wed­strijd. „Het ging wel lekker”, puf­te Van Eck met gevoel voor understatement.

Toch was de overwinning G.V.V.V. niet komen aanwaaien. De equipe van trainer Erik Assink had er hard voor moeten knokken, be­aamde Van Eck. „Het begin was goed, maar na onze voorsprong zakten we te veel in en lieten we het initiatief aan Spakenburg. Daarover is in de rust een hartig woordje gesproken. In de tweede helft hadden we de zaken toch wat beter onder controle, zeker na­dat we op 0-2 waren gekomen. In de slotfase hadden we nog wel een paar doelpunten kunnen ma­ken, maar 0-2 vind ik ook een mooie uitslag.”

G.V.V.V. speelde zaterdag in Spaken­burg minder dominant dan ge­bruikelijk. Dat lag deels aan de voorwaartse drang van Spaken­burg, maar ook een iets voorzichti­ger optreden van de Veenendaal­se formatie. Spakenburg-trainer Jochem Twisker wilde door het opstellen van de snelle vleugelver­dedigers Jordy Strooker en Joël Til­lema de opkomende acties van Rodny Hofman en Taoufik Adna­ne beteugelen en slaagde daar ook gedeeltelijk in.
Maar Spakenburg liep al na veer­tien minuten achter de feiten aan. Van Eck zag Sherwin Grot vrij staan en op zijn lepe steekpass rea­geerde Grot alert. De spits is op snelheid bijna niet bij te houden en hij hield het hoofd koel en de bal onder controle: 0-1.
Daarna had Spakenburg verdiend om naast G.V.V.V. te komen, maar de scherpte ontbrak bij de thuis­ploeg. Vooral Kees ‘Pier’ Tol miste een paar mooie kansen. „Geluk­kig wel”, vond Van Eck. „Anders had het wel eens anders kunnen aflopen.”

Ook het begin van de tweede helft vertoonde geen ander spel­beeld. Spakenburg was op jacht naar de gelijkmaker, G.V.V.V. verde­digde de voorsprong en hield de ruimtes klein. De 0-2 kwam in de 64ste minuut ook zo maar uit de lucht vallen. Bij een tegenstoot kwam de bal via Simon Brouwer en Joey Snijders bij Van Eck te­recht, die doelman Barry Ditewig koelbloedig passeerde.
„Dat was wel een opluchting”, er­kende Van Eck. „Natuurlijk mooi dat ik dat doelpunt maakte. Het leek de genadeklap voor Spaken­burg, hoewel ze tegen het einde toch nog een paar mogelijkheden kregen. Goed dat die er niet in gingen, anders was alles voor niets geweest.”

G.V.V.V.: De Haan; Hofman (83. Huls­bos), Bonke, Oostinjen, Adnane; Ter­schegget, Brouwer (76. De Leeuw), Den Hartog; Van Eck, Grot (73. Ben Ahmed), Snijders.
 

Martin van Eck viert zijn feestje, nadat hij G.V.V.V. op 0-2 heeft gezet tegen Spakenburg. Bij doelman Barry Ditewig en Jordy Strooker heeft de vertwij­feling dan al toegeslagen. Foto: Dick Gijsbertsen


‘Niet goed gespeeld, maar wel drie punten’


SPAKENBURG – De 0-2 overwin­ning van G.V.V.V. zaterdag bij Spa­kenburg koesterde trainer Erik As­sink. Maar over de instelling van een aantal spelers was de trainer van de Veenendaalse topklasser totaal niet te spreken.
„Als je niet goed in de wedstrijd zit, zelf een mindere dag hebt, moet je in het belang van het team gaan denken én spelen. Dat deden een paar jongens niet, daar­over kan ik me heel druk maken.

Dat soort dingen kun je je in de topklasse niet veroorloven, dat moeten ze goed beseffen”, fulmi­neerde Assink. Hij gaf ook meteen toe dat hij van G.V.V.V.-zijde geen goede wed­strijd had gezien. „Vooral in de eerste helft zag onze voorkant er niet goed uit. Het oogde mis­schien wel dat Spakenburg beter was, ze hadden ook meer balbe­zit, maar heel veel kansen hebben we ook niet weggegeven. Dat was dan wel weer een pluspunt aan onze kant.”

Met de opmerking ‘niet goed ge­speeld, maar nu wel de punten’ re­fereerde Assink aan het beslissingsduel om het kampioenschap dat G.V.V.V. en Spakenburg eind vo­rig seizoen in Volendam speel­den.
„Ik had toen liever de drie punten gehad dan vandaag. In Volendam waren we de bovenliggende par­tij, speelden we goed en verdien­den we ook te winnen. Maar we kregen wel met 2-1 klop. Zo oneer­lijk kan voetbal soms zijn.”
Maar misschien neemt de coach ook in het achterhoofd mee, dat G.V.V.V. in uitwedstrijden soms wat zakelijker, meer resultaatge­richt moet voetballen. Was dat vo­rig seizoen gebeurd, dan was de beslissingswedstrijd niet eens no­dig geweest.


Door: Eit Hendriks

Gerelateerd artikel: Oerdegelijk en zakelijk G.V.V.V. pakt de punten