Waarom de bekerfinale in het hol van de leeuw?

11 mei 2015

Deze vraag hebben wij als leden van het algemeen bestuur, toen dit feit afgelopen woensdag bekend werd, diverse keren, terecht overigens, moeten aanhoren. Daarom willen wij u allen hierbij graag openheid van zaken geven hoe die beslissing tot stand is gekomen.

Toen G.V.V.V. zich woensdagavond 29 april plaatste voor deze bekerfinale door de 1-0 winst op vv Hoogland, stelde de KNVB een ultimatum dat er voor maandag 4 mei om 12.00 uur door de beide finalisten gezamenlijk naar een accommodatie gezocht mocht worden waar deze finale zou kunnen plaatsvinden. IJsselmeervogels gaf daarbij aan dat zij per se op het gebruikelijke tijdstip van 14.30 of 15.00 uur wilden spelen en daar hadden ze volgens de richtlijnen van de voetbalbond ook volledig recht op.
Daardoor viel loten, want daarover was al een principe afspraak gemaakt tussen de beide clubs voordat de finale en/of datum daarvan bekend was, of er in Veenendaal of Spakenburg gespeeld zou gaan worden af. Dit omdat er op ons sportpark op zaterdag 16 mei het E1-pupillen zal gaan plaatsvinden en het hoofdveld dus bezet is omstreeks die tijd. Wij konden het de toernooicommissie niet aandoen om hen in het vaarwater te gaan zitten en daarmee het vele werk wat achter de schermen is verricht, dan voor niets zou zijn geweest.

Daarna is ons bestuurslid voetbal technische zaken Loek Budding op zoek gegaan naar een mogelijke alternatieve locatie die voor beide clubs acceptabel zou zijn. Omdat de termijn behoorlijk kort was is er door de KNVB nog eenmaal uitstel verleend tot woensdag 6 mei 12.00 uur om er gezamenlijk uit te komen.
Er is daarna contact geweest met een aantal verenigingen in de regio van IJsselmeervogels en G.V.V.V., die een kunstgrasmat als hoofveld hebben, want daar ging de voorkeur van de beide technische staven naar uit, maar telkens werd er bot gevangen, doordat nacompetitie wedstrijden en/of toernooien de hoofdvelden bezet zouden gaan houden of de desbetreffende gemeente gaf geen toestemming voor het spelen van deze bekerfinale.
Kortom de spoeling werd heel erg dun en het ultimatum naderde haar einde. Daarom is toen besloten, uiteraard ook met instemming van spelers en technische staf, dat spelen op de rode zijde van sportpark De Westmaat eigenlijk als enige mogelijkheid overbleef en zijn er met IJsselmeervogels de nodige financiële afspraken gemaakt.
Want als de KNVB het heft in handen had moeten nemen zou de wedstrijd mogelijk ergens in de kop van Noord-Holland moeten worden afgewerkt en daar zit ook niemand van IJsselmeervogels en G.V.V.V. op te wachten.

Wij hopen dat wij hiermee alle G.V.V.V.-ers duidelijkheid hebben gegeven waarom er is gekozen voor deze minst slechtste oplossing gegeven de omstandigheden.

Namens het Algemeen Bestuur.