Voorbeschouwing 1e VALLEI EN RIJN-toernooi

31 juli 2012

Het zal de lezers van deze website vast niet zijn ontgaan dat komende donderdagavond, 2 augustus, de start is van het eerste Vallei en Rijn toernooi, want het aankondigingaffiche staat al een tijdje op deze homepage te pronken. Ook staat er op de startpagina van ‘onze’ onvolprezen website Voetbal Op Zaterdag een flitsende advertentie om de aandacht te trekken.

Uiteraard is de aankondiging ook uitgebreid te lezen op de site van de businessclub Vallei en Rijn want zij zijn tenslotte de initiatiefnemers.

Tevens verscheen vorige week op deze website en in de Veenendaalse Krant - samen met Rabobank Vallei en Rijn, EF2 doeltreffende communicatie, JJ Lifters, en BDU-uitgevers hoofdsponsors van dit toernooi - een artikel waarin de organisatoren uitleggen over het hoe en waarom van dit eerste Vallei en Rijn voetbaltoernooi.

Hopelijk wordt deze eerste editie dan een start van een mooie traditie in de aanloop naar een nieuw voetbalseizoen.

 

Maar naast al het ‘voetbalgeweld’ dat dus vanaf donderdagavond zal losbarsten op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis tussen de deelnemende teams van Achilles ’29, FC Lienden, W.H.C. en ons eigen vlaggenschip, is er ook zeer nadrukkelijk aandacht voor het maatschappelijk en sociale aspect. De organisatie heeft besloten om de stichting Kika (kinderen kankervrij), die dit jaar haar 10-jarig bestaan zal gaan vieren, als goed doel te adopteren.

Een deel van de entreegelden is bestemd voor deze stichting, daarom zal iedereen - dus ook G.V.V.V.-leden, donateurs en leden van de businessclub Vallei en Rijn - een kaartje moeten kopen om toegang te krijgen tot de twee duels op donderdagavond en de overige twee op zaterdagmiddag.

 

De entreeprijzen zijn € 7,50 voor elke wedstrijddag. Dus € 7,50 voor 2 wedstrijden.

Kinderen tot 12 jaar en 65+  betalen € 5,00

Daarnaast zijn er programmaboekjes gedrukt, die gratis uitgedeeld worden. Wel kan daarbij een vrije gift worden geven voor Kika.

Kapsalon Fox Hairfashion uit Amerongen zal de gehele zaterdag bezoekers van de wedstrijden knippen, die daar een vrije gift voor Kika tegen over willen stellen. En wellicht zijn er in de tussentijd nog wel meer acties bedacht die de aandacht verdienen. Dit alles om met z’n allen als gezonde mensen de stichting Kika zoveel mogelijke geld te kunnen overhandigen om kinderen met kanker een beter, of misschien wel een gezond leven te kunnen geven.

 

Het programma ziet er als volgt uit:

 

Donderdag 2 augustus:

G.V.V.V. – Achilles ’29        aanvang 18.45 uur   onder leiding van Roelof Luinge

W.H.C. – FC Lienden          aanvang 20.45 uur   onder leiding van Harry van Beek

 

Zaterdag 4 augustus:

W.H.C. – Achilles ’29          aanvang 14.00 uur   onder leiding van Roelof Luinge

G.V.V.V. – FC Lienden        aanvang 16.30 uur   onder leiding van Jozef de Jong

 

Door het uitvallen van scheidsrechter Ronald van de Waerdt (helaas nog niet fit genoeg) is Roelof Luinge bereid gevonden om twee duels te fluiten. Een mooie geste van deze oud-betaald voetbal referee.

 

Het voert op deze plaats veel te ver om over alle wedstrijden een voorbeschouwing te schrijven, maar een introductie van drie als gasten deelnemende team willen wij u zeker niet onthouden. Tevens treft u in pdf-formaat onderaan dit artikel de complete selecties met rugnummers aan van de vier deelnemende teams

 

 

 

ACHILLES '29 zondag topklasser uit Groesbeek

Zonder de reputatie van de andere deelnemers te kort te willen doen moeten we Achilles ’29 toch inschatten als grote favoriet om dit eerste Vallei en Rijn toernooi voor de eerste keer te winnen. Want onder leiding van trainer Eric Meijers die in 2002 aantrad, toen de Groesbekers net weer waren gepromoveerd naar de hoofdklasse, hebben ze een jaloersmakende reeks resultaten neer gezet. Driemaal vice-kampioen en driemaal kampioen met daarnaast, op één seizoen na, altijd eindigen in het zogenaamde linkerrijtje is een prestatie van formaat. Bovendien werden in een tijdsbestek van een jaar ook nog eens de amateurbeker, supercup en het Nederlands amateur kampioenschap aan het CV toegevoegd en daarmee mag je zonder twijfel stellen dat het keurkorps van Achilles ’29 op dit moment het beste amateurvoetbalteam van dit land is.

 

 

Dat zulke successen ook hun keerzijde kunnen hebben werd onlangs duidelijk. De toptrainer Meijers, die dus al tien jaar voor de groep stond, kreeg een aanbod van Helmond Sport om in het betaalde voetbal aan de slag te gaan. Na wat vijfen en zessen werd uiteindelijk zijn doorlopende contract bij Achilles ’29 afgekocht en vertrok hij naar Helmond. Voor preses Harrie Derks c.s. kwam daarmee de opdracht om een waardig vervanger te vinden voor Eric Meijers. Die werd gevonden in de persoon van Jan van Deinsen. Van Deinsen, geboren Tielenaar en jeugdspeler van Theole begon zijn betaald voetbalcarrière bij N.E.C. en kwam via Go Ahead Eagles bij Feyenoord terecht. Daar droeg hij maar liefst acht seizoenen het tenue van de traditierijke Rotterdamse club.

Na zijn actieve voetballoopbaan lonkte een trainerscarrière en die bracht hem via Achilles ’29 (’89-’90), Go Ahead Eagels, Babberich, MVV Maastricht, Vitesse, TOP Oss, NAC  en JVC Cuijck weer terug bij Achilles ’29. Tussendoor was de enkelvoudig international ook nog assistent bondscoach in Nigeria en Trinidad Tobago. Kortom een koffervol bagage brengt Van Deinsen mee naar sportpark De Heikant en van hem zal worden verwacht dat hij en zijn selectie aanhaken bij de successtory van de laatste tien jaar.

 

Zoals de meeste topklassers is Achilles ’29, wat voor de derde keer in successie op dit hoogste amateurniveau gaat optreden, de voorbereiding al ruimschoots begonnen.

De resultaten van de reeds gespeelde oefenwedstrijden waren als volgt:

Achilles ’29 – RKC Waalwijk 0-2

Achilles ’29 – Vfl Rhede (D) 5-1

IJsselmeervogels – Achilles 2-3

 

 

 

FC LIENDEN zondag topklasser uit het gelijknamige dorp

 

‘FC Lienden timmert aan de weg’, zo zou de titel van een sprookjesboek over deze club kunnen luiden. Maar het is geen sprookje, het is de realiteit. Onder leiding van Arie C1000 Timmer, want zo staat de huidige vice voorzitter en hoofdsponsor op de website van de vereniging vermeld, en de flamboyante trainer Hans Kraay jr. en zijn kompaan Piet de Kruif, groeide het gezellige dorpsclupje, opgericht in 1930, uit tot een landelijke bekende topklasse vereniging. Toen Kraay jr. in 2004 aantrad speelden de Betuwenaren nog in de tweede klasse, maar via een kampioenschap in die afdeling en het jaar daarop een periodetitel en het winnen van de nacompetitie werd in het seizoen 2006 – 2007 de hoofdklasse bereikt. Dat was toen het hoogste zondagamateur niveau. En men deed als debutant gelijk volwaardig mee op die hoogste trede van voetballadder. Via een negende, vierde, zesde en tweede plek in de eindrangschikking werd in jaargang 2010 – 2011 de nieuw ingestelde topklasse bereikt. Een uniek resultaat in de regio, want gevestigde namen als Bennekom, DOVO en ons eigen G.V.V.V. slaagden niet in die missie.

 

Maar niet alleen daardoor kreeg FC Lienden de verdiende aandacht. Net als G.V.V.V. in het afgelopen seizoen, zorgden de blauw-witte formatie voor sensatie in het het KNVB-beker toernooi in november 2008. Op het eigen sportpark De Abdijhof werd BVO Vitesse door een doelpunt van Erik de Kruijk met 1-0 afgeserveerd en gingen de mannen van Kraay jr. in de koker voor de loting in de achtste finale.

 

Zoals eerder vermeld was Arie Timmer als sponsor en beleidsbepaler de grote animator achter het opstoten van FC Lienden in de vaart der voetbalvolken. Maar zoals een goede middenstander en zakenman betaamt wist hij ook dat één geldschieter een zeer groot risico vormt voor een club, daarvan zijn talloze voorbeelden van te geven waar het mis ging. Dus werd in de tussentijd ook hard gewerkt aan het uitbreiden van de businessclub van de Betuwenaren. En ook dat werd een groot succes, want FC Lienden kan nu bogen op steun van een groot aantal ondernemers uit de regio en daarmee is het voortbestaan van FC Lienden op dit huidige niveau, zeker financieel veilig gesteld.

 

Vorig seizoen had succestrainer Kraay jr. het stokje al over gegeven aan Jan Veldhuizen, omdat hij wel eens even rust wilde, maar u weet hoogstwaarschijnlijk dat het bloed kroop waar het niet gaan kan, want Hansie, Hansie!! deed als interim trainer van S.V.Z.W. een vergeefse poging om de Wierdense club te behouden voor de topklasse. Dit seizoen zal Kraay jr. zijn oude liefde weer tegenkomen, maar dan als tegenstander, want nu zwaait het duo Kraay jr. en De Kruif de scepter bij concurrent JVC Cuijk.

 

Hoewel FC Lienden dus een zeer gezonde vereniging is moeten de sportieve prestaties uiteraard wel op het veld plaatsvinden en het is dus nu aan de nieuwe trainer André Paus, die Jan Veldhuizen opvolgde, om de tiende en zevende positie in de eindrangschikking op topklasse niveau te gaan verbeteren. Ervaring kan Paus, die ‘paus’ was bij o.a. WKE en Spakenburg niet worden ontzegd, want bij beide verenigingen was hij verantwoordelijk voor een of meerdere kampioenschappen.

 

Ook FC Lienden, gaat net als Achilles ’29, haar derde topklasse seizoen tegemoet en heeft de oefenperiode al aangevangen en behaalde daarin de volgende resultaten:

Streekeftal Echteld – FC Lienden 0-12

FC Lienden – CSV Apeldoorn 2-1

FC Lienden – Sparta Nijkerk 1-3

 

 

 

W.H.C. zaterdag hoofdklasser uit Wezep

 

De W.(ezep) H.(attemerbroek) C.(ombinatie) stamt net als FC Lienden uit het jaar 1930, maar is een zaterdag voetbalwerk. En dat laatste moet echt letterlijk worden genomen, want W.H.C. is een meer dan gevestigde naam bij de zaterdag amateurs. Uiteraard is dit een gevolg van het vele aantal jaren waarop men daar in Wezep al op het hoogste zaterdag amateur platform opereerde en de resultaten die men daarin boekte. Maar zeker ook omdat de voetbalclub W.H.C. geen grijze muis is, want analoog naar de uitspraak van cabaretier Herman Finkers; “Het stoplicht springt op rood en daarna op groen, in Almelo is altijd wat te doen”, geldt dit ook voor de Wezepse voetbalclub, want ook daar is altijd wat te doen. We hoeven daar maar kort voor de terug in de geschiedenis.

 

Want ook bij deze traditierijke en ambitieuze club was het doel, bij de instelling van de topklasse, om deze te bereiken. Dat lukte in jaargang 2009 - 2010 net niet. H.H.C. Hardenberg ging in de laatste competitie ronde op basis van doelsaldo over W.H.C. heen en liet hen op kansloze zevende plek achter, terwijl de Hardenbergers via de nacompetitie als nog de topklasse bereikten. Maar goed in het nieuwe seizoen waren er nieuwe ronden nieuwe kansen. Halverwege dat seizoen werd het eigenlijk wel duidelijk dat er maar twee kandidaten overbleven voor de titel, namelijk S.V.Z.W. en W.H.C. Helaas voor iedereen die de Wezepers een warm toedraagt bleken de Wierdenaren na 26 speelronden de sterkste en opnieuw vloeiden er tranen in dit Gelderse dorp.

Wellicht mede daarom werd de zeer ervaren trainer, maar ook ex-voetballer van Ajax en Feyenoord, Jan Everse aangesteld als leider om een derde poging te wagen om het walhalla van het zaterdagvoetbal te bereiken.

Gedurende maar liefst 16 speelronden voerde de Everse-equipe de ranglijst aan in de hoofdklasse C van vorig seizoen en op basis van het doelsaldo, twintig doelpunten meer dan DETO, werd ook de eerste plaats ingenomen. Maar wederom helaas voor de ‘wit-blauwen’ telde dat saldo niet, want ook de Vriezeveners hadden 49 punten veroverd, evenveel als W.H.C. Er volgde dus een beslissingswedstrijd tussen deze twee ploegen, die werd gespeeld op het veld van …. juist ja, H.H.C. Hardenberg. Dit keer was de ploeg die eerder spelbreker was in de race naar de promotie, geen obstakel, maar haar accommodatie. Want als je bijgelovig bent zou je daaraan het verlies kunnen wijten. Na verlenging verloor W.H.C. namelijk met 1-2 van DETO en daarmee ging ook deze derde poging teloor.


We vermoeden dat dit stranden in het zicht van de haven ook wel voor een deel zal hebben meegespeeld bij de huidige bestuurscrisis. Want begin juni gaf het bestuur aan per direct af te treden omdat beleid en toekomstvisie niet strookten met wat vele leden voor ogen stond. Het bestuur werd demissionair en er werd een driehoofdige ‘commissie van wijze mannen’ gevormd die op zoek zijn naar een nieuwe bestuursleden. Dit proces is nu in volle gang en zal hopelijk voor de club in augustus haar beslag krijgen.

Want W.H.C. moet staan voor Winnaarmentaliteit. Herkenbaarheid en Clubgevoel zo is op de clubwebsite te lezen.

 

Of die herkenbaarheid er voor de fans ook zal zijn als W.H.C. voor het eerst in dit nieuwe seizoen aantreedt op het Vallei en Rijn toernooi, want de Everse-brigade is afgelopen zaterdag met de training begonnen, is zeer de vraag. Want door alle commotie aan het einde van het vorige- en het begin van dit nieuwe seizoen verlieten maar liefst 17 spelers de selectie en daarvoor in de plaats kwamen 16 nieuwe namen. Met dat transferbeleid vulde W.H.C. veruit de grootste kolom in de overzichten daarvan op de diverse websites.

“Zoals ieder nadeel z’n voordeel heb”, we hoeven u niet te vertellen van wie die uitspraak is, geldt dat wellicht ook voor trainer Jan Everse. Deze bijna nieuwe groep kan hij wellicht zodanig vormen dat een vierde poging om de topklasse te bereiken wel gaat slagen.

 

 

 

G.V.V.V. zaterdag topklasser uit Veenendaal

Voor de volledigheid vermelden we hieronder nog hoe onze favorieten het er in eerdere oefenduels tegen Achilles ’29 en FC Lienden vanaf hebben gebracht alsmede de uitslagen van de tot nu gespeelde oefenduels in de aanloop naar het seizoen 2012 – 2013.

 
 

G.V.V.V. – Alcides 3-1
De Treffers – G.V.V.V. 3-4
v.v. R.C.S. – G.V.V.V. 1-7

 

De webredactie gaat er op voorhand vanuit dat u als toeschouwer een zeer plezierig en aangenaam toernooi zult beleven en wenst de deelnemende teams heel veel succes toe. Tevens hopen wij dat het beste team met de (geldelijke) hoofdprijs naar huis mag gaan. Of wellicht zijn die nog zo sportief om een deel van de geldprijs ter beschikking te stellen aan Kika. Want winnen en een goede voorbereiding op een nieuw seizoen is zeker belangrijk, maar nog veel belangrijker is dat geen enkel kind meer hoeft te lijden onder die verschrikkelijke ziekte en dan kan alleen maar met geld voor meer onderzoek worden mogelijk gemaakt.