Voorbeschouwing AFC – G.V.V.V.

25 november 2012

Dinsdagavond 27 november 2012 speelt G.V.V.V. in de tweede ronde van de districtsbeker in Amsterdam tegen AFC.
AFC kwam in de tweede ronde door, na het nemen van strafschoppen, te winnen van Ajax (zaterdag amateurs). Dit gebeurde op 23 oktober jl. en de reguliere uitslag was 2-2. Op dezelfde dag won G.V.V.V. uit in Zeist van Saestum met een overtuigende 6-0.
Beide topklassers werden overigens pas in de eerste ronde, na de poulefase, ingeloot.
Wat leuk is om te vermelden. G.V.V.V. 2 kwam ook in de tweede ronde en speelde afgelopen zaterdag tegen Brederodes en won met 3-0!

AFC is niet zomaar een tegenstander. Nee, want tegenstander A(msterdamsche) F(ootball) C(lub) is een van oudste, grootste en traditie rijkste amateur voetbalverenigingen van Nederland. Naast al deze hierboven genoemde bijvoeglijke naamwoorden, mag daar ook zeker bekendste aan worden toegevoegd. De Amsterdamse vereniging bestaat al zowat 118 jaar en bovendien spelen ze al jaren op het hoogste zondag niveau (vanaf 1974 hoofdklasse). Op drie seizoenen na, hebben zij altijd op die hoogste trede gestaan en daar resultaten neergezet die er zeker niet om liegen. De bovenste helft van de ranglijst was meer regel dan uitzondering.

Alleen lukte het tot en met het seizoen ’08-‘09 nooit om een kampioenschap in de wacht te slepen. Maar toen het er op aankwam vielen alle puzzelstukjes in een keer wel op de juiste plaats. Want in ’09-’10 waren er plaatsen te verdienen in de nieuw op te richten topklasse. En juist in dat seizoen ging de vlag in top op sportpark Goed Genoeg aan de Boelenlaan 50 te Amsterdam. Vóór Argon en FC Hilversum werd de eerste titel in 33 jaar hoofdklasse binnen gehaald en natuurlijk zeker zo belangrijk, promotie naar de topklasse.

Die test op het hoogste amateurniveau doorstonden de mannen van trainer Cor ten Bosch, die nu aan zijn vijfde seizoen bezig is, glansrijk. Want een vierde positie achter kampioen FC Oss, Achilles ’29 en Argon in het eerste seizoen topklasse mocht er absoluut wezen. Misschien mag je zelfs wel zeggen dat AFC dat eigenlijk aan haar stand verplicht was. Noblesse oblige! Want in de ondertussen afgesloten ranglijst aller tijden van de zondaghoofdklassers nemen de ‘rood-zwarten’ de tweede plaats in achter grootmacht De Treffers, de enige zondagclub die nooit degradeerde uit die klasse.
In het tweede seizoen topklasse eindigden de Amsterdammers op een tiende plek.

Seizoen 2012-2013
Net als elk seizoen en bij elke club zijn er bij AFC dit seizoen ook weer de nodige mutaties geweest. Nieuwe spelers zijn er om het vertrek van Lutzen Brink, Michael Lanting, Yusuf Sarica, Shane Arana Barantes en keeper Raymon van Emmerik te doen vergeten. Bas Ent (vorig seizoen FC Lisse), Barry Tjeertes (EDO) en de gebroeders Enrico (Heerenveen) en Joshua Patrick kwamen de gelederen versterken. Ook Willem Scheerens kwam na zijn langdurige blessure weer in actie. Veel minder mooi verliep de eerste periode van de nieuwe keeper Beau Molenaar, die na een voetbalavontuur in Noorwegen in Nederland snel geblesseerd raakte en onder het orthopedische mes moest. Al met al flinke veranderingen in de A-selectie, mede gelet op de komst van Tim Wulffraat, Mitchel Theuns en Mitchel Schildwacht (vorig jaar zondag 2) en keeper Dion Thomas (vorig seizoen nog in de A 1). Duncan van Moll kennen we nog van Spakenburg. Sjoerd Jens is de huidige topscorer van AFC met 8 doelpunten.

Jammer genoeg zijn The Reds de laatste weken een paar plaatsen geduikeld op de ranglijst. Na een knappe reeks van 5 overwinningen volgden de afgelopen weken vier magere resultaten tegen VVSB (0-0), De Treffers uit (3-0), EVV (0-1) en WKE (2-3).

Op dit moment staat AFC op een 8e plaats in de topklasse zondag. Vandaag, 25 november, speelt het de uitwedstrijd in Den Haag tegen HBS Craeyenhout. Ook al een dergelijke stokoude vereniging (van 7 oktober 1883)! Het credo van die wedstrijd: Wie Houdt er zondag Braef Stant: HBS of toch AFC? (De wedstrijd werd met 1-0 gewonnen door HBS, red.)

Geschiedenisles
Opgericht 18 januari 1895, heeft AFC een geweldige geschiedenis, met o.a. in 1918 – 1919 competitiewedstrijden tegen Ajax, Willem II, NAC en Go Ahead, maar op deze plaats willen toch maar even in een wat recenter geschiedenisboek bladeren. Hoewel de jaren zestig liggen toch ook al wel een flink tijdje achter ons, maar toen was ‘De Generaal’, trainer bij AFC. Sommige zullen zich nu afvragen wie was: ‘De Generaal’?
Ooit wel eens gehoord van Rinus Michels? Michels stapte als onervaren en jeugdig trainer over van AFC naar Ajax en zorgde daar in zes jaar tijd voor 4x een landskampioenschap, 4x de beker en de Europa Cup I, de huidige Champions League. En ook was hij de man die verantwoordelijk was voor het Europees kampioenschap van het Nederlands elftal in 1988. Maar ook stonden in een wat minder ver verleden o.a. Ton du Chatinier, Stanley Menzo en ‘Mister AFC’ Pim van de Meent als oefenmeesters geboekstaafd bij de hoofdstedelijke voetbalclub. En dat zijn toch ook niet de minste namen.

Uiteraard mag iedereen een mening hebben over het imago van AFC. Van kakclub tot de gezelligste en best geleide amateurclub van Nederland. Maar onzes inziens wordt dit imago het beste weer gegeven in een tweetal voorbeschouwingen op de KNVB-beker wedstrijd uit 2005 tussen AFC en MVV. Het AD en Limburgs Dagblad maakten beide toen een prachtig (sfeer)verhaal. Deze beide publicaties troffen we aan op de geweldig goede en zeer informatieve website van AFC. Daarom zijn deze beide artikelen in een pdf-document als bijlage toegevoegd. Het is absoluut aanbevelenswaardig om deze te lezen.

Problemen met de plaats van de huidige accommodatie
Na 17 lange jaren van overleg heeft het college van B&W van Amsterdam besloten de bestaande huurovereenkomst van het sportpark Goed Genoeg, die op 13 juli 1962 is ingegaan, per 31 augustus 2014 te beëindigen.
AFC wordt hiermede in haar voortbestaan ernstig bedreigd. AFC is anno 2012 de oudste, grootste en sportief meest succesvolle amateurvoetbalvereniging van Amsterdam met een bloeiende jeugdafdeling. Het heeft zich vanaf 1995 in alle gesprekken met de gemeente Amsterdam gedurende het gehele traject positief en meedenkend opgesteld om aan de Zuidas, waar de club vanaf 1921 (!) gehuisvest is, verankerd te blijven.
AFC heeft zich ook altijd bereid verklaard om de mogelijkheden te verkennen voor verplaatsing van het sportpark naar het Amsterdamse Bos, het zuidelijk deel van het Amstelpark en / of Het Loopveld in Amstelveen. We zijn benieuwd hoe dat gaat aflopen.

Onderlinge confrontaties
Troffen AFC en G.V.V.V. elkaar al eens eerder in een oefen of bekerduel? Het antwoord is ja. Het was in het seizoen ’06-’07 toen ze in de poule indeling van de districtsbeker aan elkaar werden gekoppeld samen met S.C. Voorland en S.V. Hoofddorp. G.V.V.V. mocht toen thuis aantreden. Het werd uiteindelijk 2-2. Nadat Rudy van Doorn voor een 2-0 voorsprong had gezorgd bij rust, maakte Mauricio Cabeza de aansluitingstreffer en zorgde Bobby Gehring voor de gelijkmaker op 22 augustus 2006. Met 2x winst en het gelijkspel tegen AFC ging G.V.V.V. door, maar in de volgende ronde werden ze door Loosdrecht, wat toen 2de klasser was, uitgeschakeld na het nemen van strafschoppen.

Het enige oefenduel dateert van 23 juli 2011. In een regenachtig Amsterdam liet G.V.V.V. een heel behoorlijke eerste indruk achter. AFC werd eigenlijk vrij eenvoudig en verdiend met 2-5 aan de kant gezet. In het bijzonder Simon Brouwer deed een aardige duit in het zakje. Hij liet deze wedstrijd maar liefst drie treffers aantekenen.

In de aanloop van dit seizoen was het de bedoeling om op het sportpark Panhuis een oefenwedstrijd te spelen. Dubbele afspraken aan de kant van AFC was de oorzaak dat dit oefenduel niet door ging.

Dinsdag 27 november 2012: AFC – G.V.V.V. aanvang 20.00 uur op sportpark Goed Genoeg wat is gelegen aan de Boelenlaan 50 te Amsterdam.

http://www.afc.nl/