Voorbeschouwing BVV Barendrecht – G.V.V.V.

20 september 2012

Samenzwering van BVV Barendrecht en vv Capelle tegen G.V.V.V.?

Na de transferperiode van afgelopen zomer zou je kunnen concluderen dat er een Barendrechtse en Capellenaarse connectie is. Want twee spelers van Barendrecht vertrokken richting vv Capelle en drie voetballers gingen de omgekeerde weg.

Maar zo’n soort connectie was er al eerder. Want Bob Vermunt en Laurens Visser, twee van drie spelers, die van Capelle naar Barendrecht verkasten zijn van oorsprong BVV-ers en keerden dus terug op het oude nest. Ook vader René Vermunt, jarenlang trainer van Capelle, kende een interim periode in en bij Barendrecht.

En nu we het toch over oefenmeesters hebben, ook Ronald Klinkenberg, vorige week zaterdag met zijn Capelle op bezoek op de ‘blauwe zijde’ van het Panhuis, had aan het einde van de vorige- en het begin van deze eeuw, de wit-rode formatie van sportpark De Bongerd vier seizoenen onder zijn hoede. Kortom er zijn dus dwarsverbanden tussen deze verenigingen, die er beide vanaf de start van de topklasse, in het seizoen ’10-’11, bij waren.

 

Maar waarom dan de veronderstelde samenzwering van deze regiogenoten tegen onze club, zult u zich wellicht afvragen. Nu, als we u met wat feiten confronteren kunt u misschien onze gedachtespinsels volgen, maar je moet wel een beetje gevoel hebben voor fantasie en suspense, vertellen we er maar eerlijkheidshalve bij.

Puntsgewijs zullen we u wegwijs maken.

1.    U weet al dat Bob Vermunt en Laurens Visser dit seizoen weer in de moederschoot terugkeerden. In de vorige jaargang namen ze respectievelijk in het duel tussen G.V.V.V. en Capelle de 0-1 en 1-3 voor hun rekening.

2.    De derde speler die dit seizoen de overstap maakte van vv Capelle naar Barendrecht is Marvin Richard. De boomlange en fysiek zeer sterke spits deed in ’11-’12 G.V.V.V. in Capelle aan den IJssel de das om. Want Richard besliste in de slotfase met twee doelpunten het lot van de bezoekers, het werd toen opnieuw 3-1.

3.    Peter de Lange en Marvin van der Pluijm bewandelden de omgekeerde weg en vertrokken bij Barendrecht

Zou Barendrecht weer zo vriendelijk zijn om een eigen doelpunt te produceren zoals vorig seizoen? Toen passeerde Stanley Husen zijn eigen doelman Marc Zegers en werd de stand 1-3. In de 'dying seconds' zorgden Rombouts en Van den Boogaart toen alsnog voor de 3-3.

om in de gelederen van Capelle te worden opgenomen. Beide maakten afgelopen zaterdag deel uit van de basis elf van Capelle die op bezoek was in Veenendaal. En toeval of niet, beide ex-Barendrechters scoorden en waren dus verantwoordelijk voor de 0-2 nederlaag die G.V.V.V. in dat duel leed.

4.    Iedereen die het topklasse voetbal een beetje volgt weet nog dat Van der Pluijm vorig seizoen, uiteraard zelf volkomen ongewild, hoofdrolspeler was bij de nasleep van de wedstrijd Barendrecht – G.V.V.V. Als invaller bleek deze speler nog niet over een juiste spelerspas te beschikken. De straf die de KNVB daar voor over had bleek niet mals. Tien punten aftrek, een geldboete voor de club, en een schorsing voor de ‘boosdoener’ waren het gevolg. Tevens werd G.V.V.V. in eerste instantie tot winnaar verklaard (0-3) van de wedstrijd waarbij na 90 minuten 3-3 op het scorebord stond. Protesten en zelfs een rechtszaak waren het gevolg. De uitkomst van dat alles was dat Barendrecht haar puntenaftrek kreeg verminderd tot een aantal van zes en dat G.V.V.V. nul op het rekest kreeg.

5.    Barendrecht en Capelle troffen elkaar al dit seizoen, op de tweede speeldag werd het op sportpark De Bongerd 1-1 en deelden de regiogenoten dus gebroederlijk de punten. Peter de Lange scoorde tegen z’n oude ploeg, maar deed dat wel in eigen doel.

 

Teveel fantasie? Ja, misschien heeft u wel gelijk, maar dit alles neemt niet weg dat G.V.V.V. het zaterdag moet opnemen tegen de toch wel verrassende koploper, die bovendien nog ongeslagen is met een prachtig doelsaldo van plus 10 (12-2).

Daar hadden ze in de Rijnmond regio ook niet op gerekend, want dit seizoen onderging de formatie van trainer Jack van den Berg een volledige metamorfose. Maar liefst 15 oudgedienden vertrokken en daarvoor kwamen 16 nieuwe namen in de plaats. Die omslag had een financiële en beleidsmatige redenen, maar was mede ook het gevolg van het zo dramatisch verlopen seizoen 2011-2012. Door reeds eerder gememoreerde puntenaftrek aan het begin van dat seizoen, liep Barendrecht telkens op haar tenen. En dat is niet bevorderlijk voor het groepsproces. Toch lukte het de wit-rode brigade om het verblijf in de topklasse te verlengen. Precies boven de fatale streep, op plaats twaalf, eindigde ze uiteindelijk. Mede daarom begrijpen we succestrainer Jack van den Berg wel, want die vond die prestatie, eigenlijk een van de beste uit z’n carrière, terwijl er ook vier kampioenschappen – twee met ASWH en eenzelfde aantal met Barendrecht – op zijn CV staan.

“Ieder klein akkefietje op de training had al funest kunnen zijn voor het groepsgevoel en de resultaten en daardoor heb ik nog nooit zo scherp moeten zijn als in dat seizoen. Steeds hebben we als staf gemasseerd en positief gecoacht en gehamerd op wat er juist wel goed ging. We mogen trots zijn dat we het uiteindelijk hebben gered.”

Deze quote uit de mond van de trainer in de presentatie gids van BVV Barendrecht, geeft die inschatting van een topprestatie uitstekend weer.

 

Maar bijna had de nu langstzittende trainer van alle topklassers – Van den Berg is aan zijn zevende seizoen begonnen – niet meer voor de groep gestaan. In januari van dit jaar krijgt hij een meer dan uitstekend aanbod van Spakenburg om daar dit seizoen hoofdcoach te worden als opvolger van Andre Paus. “Ik ben jullie man!”, zegt hij tegen het bestuur van Spakenburgse blauwen.

Op de terugweg naar huis betrapt hij zich erop dat hij alweer aan Barendrecht aan het denken is. Die nacht doet hij geen oog dicht, het maalt door z’n hoofd; neem ik nu wel de juiste beslissing? Om zeven uur ’s ochtends pakt hij de telefoon en belt met het bestuur van Spakenburg dat hij afziet van de deal, het Barendrecht gevoel was te sterk. Gelukkig reageerde Spakenburg begripvol. Maar toen moest hij nog z’n eigen bestuur inlichten, want Van den Berg had die al op de hoogte gebracht van zijn vertrek naar Spakenburg. U begrijpt de uitslag van dat telefoontje al, de twee-eenheid Jack van den Berg en Barendracht is blijven bestaan.

Zo’n nieuwe groep vormen en begeleiden is juist een kolfje naar de hand van Van den Berg en lijkt hij, in ieder geval tot op heden, de juiste beslissing te hebben genomen. Want met de huidige toppositie heeft de Van den Berg-equipe alvast lekker een voorschot genomen op de doelstelling voor dit seizoen. Die luidde heel realistisch; handhaven en zover mogelijk weg blijven van de fatale streep. Daarna wordt er verder gekeken wat er nog meer uit zo’n zeer jonge talentvolle groep te halen is.

 

We kunnen dit uitduel natuurlijk ook in een geheel ander daglicht plaatsen en de veronderstelling in de kop naar het rijk der fabelen verwijzen.

Iedere vereniging heeft wel zo z’n tegenstanders die als ‘angstgegner’ worden gezien. Daar hebben we in eerdere voorbeschouwingen dit seizoen al eens op gewezen. Voor G.V.V.V. zijn dat in huidige topklasse o.a. Katwijk, Noordwijk en Rijnsburgse Boys. Maar het zou ons niet verwonderen als in Barendrecht G.V.V.V. als zodanig wordt beschouwd.

Want kijk maar eens naar bijgevoegde tabel. Van de 18 tot nu toe gespeelde duels tussen de beide opponenten kwam Barendrecht slechts 3x tot winst en daarvan waren er twee in Veenendaal. Op het eigen sportpark blijft daarmee maar één winstpartij over en die dateert alweer uit het seizoen ’97-’98.

Dus wat dat betreft zijn de voortekenen voor Simon Brouwer c.s. niet ongunstig en zou er afgaande op die cijfers dus winst of tenminste een gelijkspel in moeten zitten.

Maar aan de andere kant weet iedereen dat dit soort statistische gegevens geen enkele garantie geven. Je zult zelf de overtuiging moeten hebben dat je een tegenstander kunt verslaan op basis van de aanwezige kwaliteit en daarbij zijn dit soort data alleen misschien maar een klein steuntje in de rug. Dat er in de Assink-brigade kwaliteit zit hebben ze dit seizoen al bewezen, met verdiende overwinningen op FC Lisse, H.H.C. Hardenberg en Spakenburg. Maar tevens is al duidelijk geworden dat iedereen dan z’n beste beentje voor zal moeten zetten, als dit niet gebeurt loop je tegen zeperds op zoals afgelopen zaterdag tegen Capelle en in de ouverture van deze competitie tegen Excelsior ’31. Tegen Katwijk werd er uitstekend gespeeld, maar viel het kwartje net de verkeerde kant op. Dat kan gebeuren, maar een slappe instelling, dan kan en mag niet.

Aan de vooravond van de bekerkraker tegen FC Groningen zal G.V.V.V. in en bij Barendrecht moeten gaan bewijzen dat het geen ploeg is waarmee te spotten valt en dat de vijfde plek in het debuutjaar geen toeval was.

We verwachten dan ook een tot een op het bot gewapend G.V.V.V. wat er alles aan gaat doen om de koploper beentje te lichten.

 

BVV Barendrecht – G.V.V.V. begint om 15.00 uur op sportpark De Bongerd, Dierensteinweg 6, 2991 XJ Barendrecht.