Voorbeschouwing Capelle - G.V.V.V.

31 januari 2013

 

Nu Koning Winter zijn aftreden heeft aangekondigd (waar hebben we dat deze week meer gehoord?) zou niets een regulier competitie programma meer in de weg kunnen staan. Of toch wel? Want nu heeft prins Pluvius zich aangemeld om per direct een poosje te gaan heersen. En zeker op natuurgras velden waar de voetsporen van Koning Winter nog nadrukkelijk aanwezig zijn, zou het zou maar kunnen zijn dat de combinatie van dit vorstelijke stel weer een spaak in het voetbalwiel gaat steken.

Het blijft dus koffiedik kijken of de vv Capelle en G.V.V.V. kunnen gaan aantreden op sportpark ’t Slot in Capelle aan den IJssel. Maar laten we op voorhand maar optimistisch zijn en er vanuit gaan dat dit gaat gebeuren en dat we niet voor niets gaan voorbeschouwen op dit topklasse duel.

Onze bobo’s in Zeist hebben in ieder al een maatregelen aangekondigd om verdere afgelasting zoveel mogelijk te voorkomen.
Verenigingen met een goedgekeurd kunstgrasveld zijn vanaf 1 februari 2013 verplicht om bij incidentele afgelasting van het hoofdveld (natuurgras) met het eerste elftal mannen uit te wijken naar kunstgras, indien natuurlijk aanwezig op het desbetreffende sportpark.
Dit besluit is genomen in alle districten. Het besluit is dan ook van toepassing op alle standaard competities mannen, van de landelijke topklasse tot en met de laagste klassen van het district.
In het bewaarnummer van de KNVB staat dat de KNVB dit kan doen om een goed en sportief verloop van de competitie te waarborgen. Omdat de weersomstandigheden op dit moment verre van ideaal zijn hebben alle districten besloten om het uitwijken naar kunstgras bij incidentele afgelastingen verplicht te stellen.
De vv Capelle beschikt over twee kunstgrasvelden en een grassmasterveld naast het hoofdveld wat uit natuurgras bestaat. Dus bij een eventuele afkeuring van het hoofdveld zou er mogelijk uitgeweken kunnen worden naar een van de bijvelden, als deze tenminste voldoen aan de KNVB voorschriften, want u zult begrijpen dat niet ieder bijveld zomaar geschikt is om uit te wijken.

De mannen van trainer Ronald Klinkenberg zijn er al van de invoering van de topklasse bij. In het debuutseizoen van de topklasse eindigden de ‘groen-zwarten’ op een keurige zesde positie en dus mocht er vorig seizoen tenminste worden gerekend op een evenaring of zelfs een verbetering van die plek want de selectie was grotendeels intact gebleven. Alleen coach Klinkenberg was de succesvolle René Vermunt komen vervangen, want onder diens leiding eindigden de Capellenaren in de laatste drie seizoenen hoofdklasse respectievelijk als vierde, tweede en nogmaals als vice kampioen. Mede op basis van die meer dan uitstekende prestaties waren de verwachtingen hoog gespannen. Te hoog gespannen, zo mag wellicht achteraf worden geconcludeerd, want Capelle kwam dan weliswaar in haar tweede seizoen niet in gevaar, maar meespelen om de topplaatsen of zelfs de subtop zat er het gehele seizoen niet in. Men bleef zweefde zo’n beetje tussen de plaatsen zeven en tien en naar dertig wedstrijden eindigde vv Capelle op die laatstgenoemde positie. Al met al teleurstellend in de ogen van de beleidsbepalers en de fans.

Tijd dus voor een paar wisselingen van de wacht. Jos van Nieuwstadt kwam van FC Lienden en Leen van Steensel verruilde het betaalde voetbal bij Excelsior Rotterdam voor het spelen op ’t Slot. Jesper van den Bosch en Marvin Strik kwamen beide van Xerxes/DZB. Maar de meest opvallende spelerswisselingen vonden plaats tussen Capelle en Barendrecht toch niet echt verenigingen die een geweldige band met elkaar hebben. Marvin van der Pluijm en Peter de Lange gingen van Barendrecht naar Capelle aan den IJssel en Laurens Visser, Bob Vermunt en Marvin Richard bewandelden de omgekeerde weg. Maar ook die wijzigingen in de selectie hebben tot nu toe nog geen ommekeer kunnen brengen. Capelle blaast prima z’n partijtje mee in de middenmoot en zijn het toonbeeld van gelijkmatigheid in goede en magere prestaties. Want ga maar na, uit 16 duels (er moet nog ingehaald worden tegen SC Genemuiden) werden er 7 gewonnen, 7 verloren en 2 gelijk gespeeld en ook het doelsaldo is in evenwicht met 24 goals voor en eenzelfde aantal tegen. Dit resulteert momenteel in een 10de positie op de ranglijst. Maar dit alles is niet voldoende om een rol van betekenis te spelen zoals de ploeg van voorzitter Kees Kisjes zo graag zou willen.

 

Dit gegeven is hoogstwaarschijnlijk mede de oorzaak dat aan het einde van dit seizoen afscheid genomen gaat worden van coach Ronald Klinkenberg. Hij zal in de volgende jaargang worden opgevolgd door Theo de Boon, de huidige trainer van RVVH dat in de hoofdklasse B een stevige rol van betekenis speelt om het kampioenschap in die klasse.
Maar voorlopig zal er moeten worden geroeid met de riemen die aanwezig zijn en is de strijd om aan te sluiten bij de subtop nog lang niet gestreden. En met die intentie zal vv Capelle ongetwijfeld koploper G.V.V.V. gaan bestrijden. Daarbij worden ze gesterkt door de resultaten die voorheen in de topklasse werden geboekt tegen de Veenendalers. Want in de drie voorgaande onderlinge duels, twee in het vorige seizoen ’11-12 en één in dit seizoen, waren de ‘groen-zwarten’ telkens de baas over ‘de blauwen’. Die ontmoetingen eindigden in respectievelijk 2x 3-1 en op 15 september van het vorige jaar waren de beide ex-Barendrecht spelers Marvin van der Pluijm en Peter de Lange succesvol en kon G.V.V.V. daar niets tegenover stellen en daardoor eindigde dat duel in 0-2. Naast FC Lisse (0-0) en Noordwijk (2-0) was Capelle dus de derde ploeg die de Assink-brigade van het scoren afhield.

Dit alles moet voor aanvoerder Simon Brouwer c.s. voldoende zijn om die negatieve spiraal nu eens om te buigen. Maar niet alleen daarom, want als G.V.V.V. een rol van betekenis wil blijven spelen in de top van deze topklasse dan zal er toch op z’n minst niet verloren mogen worden en daar zal iedereen dan ook absoluut van overtuigd zijn. Alleen deze wil om zetten in daden op het veld gaat niet altijd automatisch. Maar goed ook knokken is G.V.V.V. niet vreemd en dat zal dan ook wel nodig zijn. En als je dan alsnog verdiend op je bek gaat is dat veel makkelijker te accepteren.

De beide kemphanen hebben in de laatste oefen- en beker wedstrijden al bewezen dat doelpunten maken hen op dit moment redelijk makkelijk afgaat. Capelle won vorige week het oefenduel tegen zondag 2de klasser Slikkerveer met maar liefst 1-10 en afgelopen dinsdag bereikte het net als G.V.V.V. de 1/8 finale van de districtsbeker. Dit in West II door een 4-1 winst op zondag hoofdklasser Nieuwenhoorn.
De bezoekers aan sportpark ’t Slot versloegen afgelopen zaterdag buurman DTS Ede met 4-1 en dat was een zwakke afspiegeling van de veldverhoudingen en afgelopen dinsdag werd ten koste van zondag hoofdklasser H.F.C. EDO (3-7) een plaats in die volgende ronde van de ‘kleine beker’ afgedwongen. Dus mag de conclusie luiden dat zowel de gastheren als de gasten er helemaal klaar voor zijn om er een mooie confrontatie van te maken.

De aanvang van dit duel op sportpark ’t Slot wat gelegen is aan de P.C. Boutensingel 1, 2902BG Capelle aan den IJssel is 14.30 uur.