Voorbeschouwing De Jodan Boys - G.V.V.V.

22 november 2012

 

Na zaterdag precies op de helft

 

Voor G.V.V.V. komen er weer drukke reistijden aan zo aan het einde van het jaar en net voor de winterstop. Want de komende drie wedstrijden worden allen buitenhuis gespeeld. Te beginnen aanstaande zaterdag tegen Jodan Boys, dan volgt dinsdagavond 27 november het districtsbekerduel in Amsterdam tegen zondagtopklasser AFC en op zaterdag 1 december moet de Assink-brigade naar de Bollenstreek om FC Lisse te bestrijden. Het jaar 2012 wordt afgesloten met het duel in eigen huis tegen Excelsior ’31.

 

Onbekend

Maar goed, eerst gaat zaterdag de reis naar Gouda voor een ontmoeting met een van de meest onbekende tegenstanders in de topklasse. Want op H.H.C. Hardenberg en Scheveningen na, speelde G.V.V.V. tegen Jodan Boys de minste wedstrijden van alle 16 deelnemers. Maar ook voor heel veel zaterdagvoetbal liefhebbers was de naam van onze tegenstander van komende zaterdag een onbekend fenomeen, toen zij aan het begin van het seizoen ’08-’09 toetraden tot de toenmalige ‘elite’, de hoofdklasse. Maar de echte kenners wisten dat dit geen debuut was. Want in ’72-’73, maakten de Gouwenaren voor het eerst hun opwachting op het toenmalige hoogste niveau, de 1ste klasse. Dit werd geen onverdeeld succes, want men degradeerde direct weer. Jarenlang speelden de mannen uit de Kaasstad in de marge van het zaterdagvoetbal. Men daalde zelfs af naar vierde klasse niveau. Maar een aantal jaren geleden werd de keuze gemaakt, ofwel in deze marge blijven spelen, ofwel een poging wagen om aan te knopen op het hoogste niveau.

 

Sneltreinvaart

Zoals u uit het bovenstaande al hebt begrepen viel de keuze op de laatste optie en eigenlijk werd in ‘no time’ het beoogde doel behaald. Via een 10de, 7de en een 1ste plaats in de tweede klasse werd de één na hoogste trede bereikt. En voor de volgende stap was maar één seizoen nodig. Een 3de periode titel in 1B zorgde voor de eerste feestvreugde in deze ‘gouwe ouwe’ stad. Die vreugde werd nog groter toen Jodan Boys er in slaagden om ook nog eens de andere periodekampioenen af te troeven. Een gekkenhuis werd het zelfs toen het geluk hen toelachte omdat in de promotie/degradatie wedstrijden een andere algeheel periodekampioen tegenstander werd. Op het neutrale terrein van Heerjansdam werd op 24 mei 2008 Achilles Veen met 3-1 opzij gezet en dat zorgde voor doldwaze taferelen in en om Gouda. Echt gepland was deze promotie niet, maar met een gezond portie opportunisme zouden de Gouwenaren wel gaan bekijken of het schip al dan niet zou stranden in de hoofdklasse.

 

Continuïteit

Nu van stranden was absoluut geen sprake bij hun hernieuwde kennismaking. Want de mannen van de succestrainer Willem den Besten bleven ruimschoots boven de gevarenzone en eindigden op een keurige 9de plek en waren daarmee verzekerd van opnieuw een jaar hoofdklasse. Maar zoals je wel vaker ziet bij pas gepromoveerde clubs is het tweede seizoen op rij vaak net een tikje moeilijker. Bij de tegenstanders is de speelwijze bekend en de onbevangenheid van de nieuwkomer kalft wat af, de supporters willen resultaten zien, kortom er komt meer druk op de ketel.

Deze voetbalwijsheid werd de jaargang daarop ook van toepassing op Jodan Boys. Maar toch slaagden de wit-zwarten erin om uit de gevarenzonde te blijven en eindigden ze één plaatsje lager dan in het debuut jaar. Tevens werd aan het einde van dat seizoen afscheid genomen van oefenmeester Willem den Besten, die bij Xerxes/DZB aan de slag ging en zijn ploeg, werd verrassend genoeg, toen de grote uitdager van G.V.V.V. Maar gelukkig voor ons werden de Veenendalers de beste en niet de Den Besten-pupillen en daardoor promoveerden de ‘onzen’ naar de topklasse.

 

Naar de topklasse

De opvolger in seizoen 2010-2011 werd Peter Klomp. Maar onder diens leiding lieten de resultaten het afweten, men zakte steeds dieper weg naar de gevarenzone. Dit was ook de reden dat deze oefenmeester op 1 maart 2011 zijn congé kreeg en zijn reeds beoogde opvolger, toenmalig assistent trainer Patrick Akerboom, per direct de leiding overnam. Akerboom zorgde voor een ommekeer en met opnieuw een 10de plek werd het vierde hoofdklasse op rij seizoen veilig gesteld. En waar niemand op gerekend had, gebeurde toch. De Christelijke Voetbal Vereniging De Jo(ngelingenvereniging) Dan(iel) Boys, zoals de naam van de voetbalclub volledig luidt, pakte de titel in de hoofdklasse A. Een geweldige prestatie, hoewel dat is eigenlijk nog veel te zwak uitgedrukt, als je weet dat o.a. Ter Leede, Ouick Boys, Huizen, Sparta Nijkerk, Bennekom en DOVO, in die volgorde, concurrenten waren. Nog meer tot de verbeelding spreekt dat de pupillen van Patrick Akerboom, die titel niet op het nippertje haalden, maar ruimschoots. De nummer twee, de voormalige ploeg van onze trainer Erik Assink, Ter Leede werd maar liefst op zeven punten achterstand gespeeld. En dus ging heel de Jodan Boys familie, want zo wil de club graag gezien worden, geheel terecht uit haar dak over dit kampioenschap en de daarmee gepaard gaande promotie naar het walhalla van het zaterdagvoetbal.

 

Goede start

De start in augustus in de topklasse zette Jodan Boys direct op de kaart. Want niet alleen het Jan Zoutman incident was natuurlijk spraakmakend, maar vooral het resultaat tegen de beste amateurclub van Nederland, IJsselmeervogels, liet veel kenners vol verbazing achter. De 2-1 winst op de eigen Oosterwei was geen geluk, maar volkomen verdiend. Dat werd ook nog eens onderstreept in de wedstrijd daarop, waar Noordwijk op eigen veld met 3-5 klop kreeg. De toon leek gezet en de Gouwenaren stonden na zes duels spelen op een vierde plek in de ranglijst. Zouden ze net zo gaan presteren als Noordwijk en G.V.V.V. dat vorig jaar als debutant deden, was wellicht de vraag bij de zaterdagvoetballiefhebbers?

 

Opvallende statistieken

Maar helaas voor iedereen die Jodan Boys lief heeft, kon aan de pikstart geen vervolg worden gegeven. Uit de volgende acht wedstrijden werden slechts vier punten behaald, via winst op Spakenburg en een gelijkspel tegen Barendrecht, de overige zes confrontaties gingen verloren.

Heel opvallend is het verschil tussen Jodan Boys uit en thuis. Op het eigen sportpark De Oosterwei werden maar liefst 13 van de in totaal 16 punten behaald. En nog opvallender is, dat de Gouwenaren zich daarbij profileerden als ‘reuzendoder’. Want niet alleen moesten de reeds eerder gememoreerde grootmachten uit Spakenburg het hoofd buigen, ook het toch wel gereputeerde Kozakken Boys en Excelsior ’31 verlieten Gouda met nul punten. Alleen Katwijk, en verrassend genoeg DETO Twenterand, gingen met de volle winst aan de haal en Barendrecht kwam een puntendeling overeen.

Hiermee is dus duidelijk dat wit-zwarte formatie op eigen veld een moeilijk inneembare veste is.

Onder aan deze pagina treft u de bewijzen aan van deze opvallende statistieken van onze gastheren. Ter vergelijking hebben we dezelfde staatjes van G.V.V.V. ook een plaatsje gegeven. Daaruit blijkt ook dat G.V.V.V. thuis beter presteert dan buitenshuis, al zijn de verschillen gelukkig lang niet zo groot als bij Jodan Boys.

 

Internationals

Net als G.V.V.V., die momenteel met Tonnie Cusell een Indonesisch international moet missen in haar selectie, heeft ook Jodan Boys met deze problematiek te maken. Verdediger en vaste kracht Ali Achmed, werd geheel onverwachts opgeroepen om met zijn geboorteland Somalië deel te nemen aan de Afrika Cup. Voor beide spelers en natuurlijk ook voor de clubs, een geweldige eer en we kunnen ons ook levendig voorstellen dat Achmed en Cusell daar gretig gebruik van hebben gemaakt. Want zowel Jodan Boys als G.V.V.V. hebben de verplichting deze spelers af te staan aan de internationale bonden. Maar beide selecties worden, zo midden in het seizoen, daarom wel opgezadeld met de toch wel langere tijd van absentie van een verdediger, respectievelijk aanvaller.

Naast deze verplichte afwezigheid van Ali Achmed, missen de gastheren ook nog een smaakmaker. Want Thomas Verheydt, die aan het begin van dit seizoen van ADO Den Haag naar Gouda kwam, raakte geblesseerd aan zijn knie en is voor langere tijd uitgeschakeld. In elf wedstrijden scoorde Verheydt 5 goals, maar hij liet ook voetballend een maar dan prima indruk achter in de tijd die hem gegund was. Maar deze aanwinst is dus voorlopig hoogstwaarschijnlijk voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

 

Trainers

Zowel Jodan Boys als G.V.V.V. kijken verder dan hun neus lang is. Beide voetbalclubs verlengden het contract met de oefenmeesters al in een redelijk vroeg stadium van de competitie. De beleidsmakers in Gouda spraken al enige tijd geleden het vertrouwen in Patrick Akerboom uit en afgelopen week konden we tot vreugde van bijna alle Blauwen de mededeling plaatsen dat het bestuur, de afdeling VTZ van onze club, en Erik Assink het samen eens waren geworden over de verlenging van het contract met een opnieuw een jaar.

Volgens Assink was dit te danken aan zijn vrouw, zo meldde hij gisteravond. Want zij mocht het muntje opgooien. Kop was G.V.V.V. en munt Quick Boys, want met die club had Erik contact gehad om in Katwijk aan de slag te gaan. Mevrouw Assink had dus een ‘gelukkige hand’ en bij deze willen wij haar dan ook zeer bedanken voor deze toss.

Maar wij vermoeden dat zij haar echtgenoot aardig heeft gefopt, door een muntje te nemen wat twee koppen had, want een vrolijke kop in huis is toch veel meer waard dan een munt?

 

Borst nat maken

Al met al zal toch wel duidelijk zijn dat Simon Brouwer c.s. zaterdag hun borst nat kunnen maken, want de conclusie mag luiden: ‘Jodan Boys uit, altijd lastig’. En dat is niet gekscherend bedoeld, zoals dit zinnetje vaak wordt gebruikt, maar echt serieus.

Dat blijkt ook wel als we naar eerdere resultaten kijken. Tweemaal eerder kwam G.V.V.V. in actie op de Oosterwei. Op 7 november 2009 eindigde het duel in Gouda in 1-1 (Simon Brouwer zorgde in blessuretijd voor de gelijkmaker) en werden de punten dus gedeeld. In de uitwedstrijd een jaargang eerder, die trouwens ook in november plaatsvond en wel op de eerste dag van die maand, werd het 2-3. De winnende treffer schreef Dennis van Meegdenburg toen op zijn naam, maar ook dat gebeurde trouwens in de slotminuut.

In Veenendaal was het net andersom. In het seizoen ’08-‘09 werd er door beide teams niet gescoord en hielden beide ploegen dus één punt over. Het jaar daarop toonde Jodan Boys zich de sterkste, 1-2. Sander van Gool was toen het goudhaantje met twee goals. Als je nu alle uitslagen op een rijtje zet dan blijkt dat de beide kemphanen precies in evenwicht zijn. Zelfs het doelsaldo (5-5) is exact gelijk.

Maar als we dan ook nog de ene ooit gespeelde vriendschappelijke wedstrijd meetellen slaat de balans door in het voordeel van de gastheren. Jodan Boys kwam in het jaar waarin men de promotie bewerkstelligende (’07-’08) een keer naar het Panhuis om te oefenen. De toenmalige 1ste klasser nam dat oefenen wel heel erg serieus, want men veegde hoofdklasser G.V.V.V. toen van de kunstgrasmat op het tweede veld. De 2-5 einduitslag was zelfs niet eens geflatteerd.

 

Na dit duel zijn we precies op de helft van de competitie aangeland en heeft G.V.V.V. dus alle tegenstanders eenmaal getroffen. De balans kan dan worden opgemaakt en wellicht de doelstelling worden bijgesteld.

 

Jodan Boys – G.V.V.V. begint om 14.30 uur op sportpark De Oosterwei, Sportlaan 6, 2806 HC Gouda.


 

PS.

Voor onze ‘hoffotograaf’ Dick Gijsbertsen wordt dit een thuiswedstrijd, want de liefde deed hem onlangs besluiten om Gouda als nieuw domicilie te kiezen. Hopelijk zit het ‘blauwe bloed’ diep geworteld en loopt hij niet over naar de ‘vijand’, zodat wij nog lange tijd kunnen en mogen genieten van zijn ‘plaatjes’. Want één foto zegt soms meer dan duizend woorden.