Voorbeschouwing De Treffers – G.V.V.V.

24 juli 2012

Geen vastloper voor G.V.V.V.?

 

Komende donderdagavond gaan de Veense blauwen in Groesbeek voor de 7de keer een oefenduel aan tegen De Treffers. Die reeks begon in 1985 en het laatste duel op sportpark Zuid Groesbeek dateert van 15 augustus 2009. Nimmer slaagde G.V.V.V. erin om de rood-zwarte formatie te verslaan, zelfs een puntendeling was niet aan de orde. Sterker nog, ook de twee KNVB-beker wedstrijden waarin De Treffers gastheer was, leverden uitsluitend nederlagen op.

En daar zal bij de G.V.V.V.-ers die getuigen daarvan waren het meest op het netvlies staan gebrand, het beruchte emmer-incident van Melrik Beukers in augustus 1997.

Op deze zeer warme zomeravond stonden er ter afkoeling van de acteurs emmers water langs de lijn. Uit frustratie over een tweede gele kaart die Beukers een kwartier voor tijd kreeg uitgedeeld van referee Ten Broeke, pakte hij een volle emmer water, maar in plaats van zichzelf af te koelen, deed hij een poging om de leidsman kleddernat te gooien. Deze ondoordachte daad leverde de flamboyante Beukers een schorsing van een half jaar op.

 

Maar dat is gelukkig verleden tijd evenals het feit dat G.V.V.V. maar niet van de absoluut beste zondag amateurclub van Nederland kan winnen. Want in jaargang ’10-’11 kwamen De Treffers voor het eerst op bezoek op de ‘blauwe zijde’ van het Panhuis om te sparren. Onder leiding van de toen kersverse trainer Erik Assink werden de toenmalige pupillen van oefenmeester Johan de Kock met een 3-0 nederlaag naar Groesbeek terug gestuurd. Anouar Tmim, Dennis van Meegdenburg en een eigen doelpunt van Patrick Pothuizen - nu DIO ’30 en daarvoor o.a. ex NEC, FC Twente en Vitesse – in die volgorde, waren verantwoordelijk voor de productie. Laatstgenoemde Treffers speler maakt nu geen deel meer uit van de A-selectie van de Groesbekers, want het beleid voor het komende seizoen was en is erop gericht om de jeugd in de selectie meer kans te geven en mede daarom werd er ook afscheid genomen Brandon Leiwakabessy (JVC Cuijk), Paul Jans (Venray), Ahmet Kilic (Bennekom) en Giel Neervoort (FC Presikhaaf).

Ter aanvulling c.q. versterking kwamen er ook een vijftal nieuwe spelers naar Groesbeek te weten: Kevin de Bruin (Groesbeekse Boys), Jean Black (FC Oss), Max de Wijze (Leones), Eef van Riel (De Bataven) en Rick Verbeek (VVV-Venlo). Daarmee was de selectie van trainer John Neijenhuis compleet. Maar ook deze leidsman is een (bijna)nieuw gezicht voor de groep. Want vanwege de uiterst magere resultaten aan het begin van vorig topklasse seizoen moest Johan de Kock al in november 2011 verplicht afscheid nemen. De ex-international werd interim opgevolgd door assistent-trainer Camiel Jager – uiteraard ook in onze dreven bekend van zijn Bennekom periode – en technisch manager Jan(tje) Peters, die voor de echte voetbalkenners geen nadere duiding behoeft.

 

Al vrij snel na het ontslag van De Kock werd duidelijk dat de 47-jarige ex-FC Twente speler Neijenhuis zijn club Leones, waar hij voor het tweede seizoen aan het roer stond, in het seizoen ’12-‘13 zou verruilen voor De Treffers. Niet zo verwonderlijk overigens, want John Neijenhuis speelde zelf al voor De Treffers na zijn betaalde voetbalcarrière en was daarna diverse seizoenen assistent-trainer en nam ook ‘d honneurs al eens waar als interim hoofdtrainer. Wel opvallend trouwens dat Neijenhuis het hoofdtrainerschap deelt met Camiel Jager, althans zo wordt het wel op de website van De Treffers vermeld.

Een nieuw duo Kraay jr. & Kruif zoals in het verleden bij FC Lienden, afgelopen seizoen bij SVZW en nu bij JVC Cuijk? Of heeft De Treffers een heel andere visie op zo’n tweekoppige leiding?

 

Hoe het ook zij, duidelijk is dat De Treffers en haar aanhang niet verwend zijn de afgelopen twee seizoenen. Laat duidelijk zijn, dat we dit wel vanuit rood-zwart perspectief moeten zien. Want 95% van haar concurrenten zouden een moord doen voor tweemaal een vierde plek in de eindrangschikking in de topklasse.

Want na de reeds eerder gememoreerde zwakke start in seizoen ’11-’12, werkte het schokeffect van het trainersontslag, bij De Treffers wel. Gestaag werd de degradatiezone verlaten en dus afgesloten met een plekje net achter de top drie. Dat was dus een evenaring van het debuut op topklasse niveau in jaargang ’10-’11. Maar als je dan tevens weet dat de Geldersen sinds de eeuwwisseling en voor die twee seizoenen topklasse, altijd 1ste, 2de of 3de eindigden in de rangschikking van de hoofdklasse, dan is de teleurstelling van voorzitter Bert Janssen c.s. toch wel te verklaren. Maar eigenlijk nog erger is het feit dat dorpsgenoot en allergrootste rivaal, Achilles ’29, het in beide seizoenen (veel) beter deed. Achter FC Oss werden de ‘zwart-witte Groesbekers’ in het eerste topklasse seizoen keurig tweede en afgelopen seizoen stond er helemaal geen maat op de mannen van trainer Eric Meijers (nu vertrokken naar Helmond Sport). Alle prijzen die er maar te winnen waren gingen mee naar de andere kant van het dorp en dat doet zeer in de rood-zwarte harten.

 

Als buitenstaanders zouden we zeggen, wees trots op zo’n geweldig voetbaldorp. Met nog geen 20.000 inwoners en dan beschikken over twee topploegen is dan wel niet helemaal uniek, maar wel zeer uitzonderlijk. Aan de andere kant kunnen we ons iets voorstellen over de onderlinge rivaliteit, want in Veenendaal kenden we jarenlang ook zo’n soort situatie met onze ‘rode buren’.

Uiteindelijk zal toch de conclusie zijn dat ‘love to hate’ het credo is in Groesbeek, net zoals dat geldt in andere voetbalbolwerken zoals Spakenburg, Katwijk en ons eigen Veenendaal. Want door die concurrentie houdt men elkaar scherp en is de wedloop om de beste te zijn van dorp of stad een prima uitgangspunt om ook in de competitie het beste beentje voor te zetten.

 

Voor De Treffers wordt het treffen met G.V.V.V. de vierde oefenwedstrijd in de voorbereiding op het seizoen 2012 – 2013. De Neijenhuis-brigade begon op 9 juli met de training en speelde aan het einde van die week tegen de betaalde buren van N.E.C. De mannen van oefenmeester Alex Pastoor, die uiteraard al veel meer training in de benen hadden wonnen afgetekend met 0-7. Drie dagen later waren de talenten van De Graafschap te gast in Groesbeek en ook nu moesten de gastheren een nederlaag accepteren zonder dat men zelf aan doelpunten toe kwam, uitslag 0-3.

Afgelopen zondag werd dit rechtgezet door zondaghoofdklasser en winnaar van de landelijke amateurbeker, Leonidas uit Rotterdam, met 1-0 te verslaan. Nieuwkomer Jean Black – bijnaam ‘Jan Zwart’ – was verantwoordelijk voor de winnende goal.

 

‘Onze jongens’ begonnen dus afgelopen zaterdag voortvarend aan de oefenperiode, 3-1 winst op zondag hoofdklasser Alcides. Na een weekje trainen kregen twee nieuwelingen en een ‘terugkomer’ speeltijd van coach Assink om hun kunsten te vertonen. De ‘oude krijger’ op het middenveld Wouter van Hoof en de nieuwe vleugelflitser Karim Elkaddouri mochten een uurtje laten zien wat ze waard waren en Maurice van der Wilt, die dus samen met Elkaddouri van Sparta Nijkerk kwam, moest gelijk de volle negentig minuten aan de bak.

Dat deed de als diepe spits spelende Van der Wilt absoluut niet onverdienstelijk. Want als je je debuut opluistert met twee goals valt er weinig te klagen. Puntje van kritiek, en dat zal Maurice ook direct zelf willen beamen, dat het eigenlijk een dubbel aantal had moeten zijn. Want twee levensgrote kansen, alleen voor de keeper, gingen teloor.

Ook Karim Elkaddouri kon terugkijken op een verdienstelijk debuut, want de Amersfoorter gaf de perfecte assist waardoor Simon Brouwer ook weer op het spoor van scoren werd gezet. En Karim deed dat in het vervolg de wedstrijd nog wel een paar keer met als gevolg nog wel een paar mogelijkheden c.q. kansen.

Van Wouter van Hoof is genoegzaam bekend wat die in huis heeft en dat lieten de man uit Houten ook weer enkele keren zien zonder echt heel dwingend aanwezig te zijn. Samen met dit drietal zorgden de vertrouwde namen en de van een langdurige blessure terug gekeerde Roy Terschegget ervoor dat het oefenduel het aanzien best de moeite waard was. Althans zou werd het door schrijvers dezes ervaren en die mening werd na afloop in de nabeschouwing met een aantal ‘blauwen’ ook bevestigd. Maar goed één zwaluw maakt nog geen zomer, net zoals deze week het goede weer nog niets zegt over de beoordeling van de gehele zomer van 2012, die tot op heden het woord zomer in de letterlijke betekenis van het woord, nog niet waard is geweest.

 

 
 

 

Met Rodny Hofman en Martin van Eck weer in de gelederen die van vakantie terugkeerden begint de A-selectie steeds meer gestalte te krijgen en zal de puzzel voor de staf, bij hopelijk goed presteren van alle spelers steeds moeilijker worden. Maar daarvoor zijn zij aangesteld en daarom worden ook dit soort oefenduels gepland.

Wij hopen daarom dat G.V.V.V. dit keer niet vastloopt in de Groesbeekse zandgrond zoals op bijgaande foto’s gebeurde met de auto van onze vorige voorzitter voetbal technische zaken, Meindert Bolt, bij zijn laatste bezoek aan Groesbeek. Met hulp werden Bolt en zijn voiture wel weer uit de benarde positie bevrijd, maar G.V.V.V. zal het toch zonder sleepkabel moeten doen om voor het eerst in Groesbeek een overwinning veilig te stellen.

 

De thuishaven van De Treffers is het sportpark Zuid Groesbeek, gelegen aan Nijerf 1, 6562 KW Groesbeek alwaar op donderdag 26 juli om 20.00 uur zal worden afgetrapt.