Voorbeschouwing DETO Twenterand – G.V.V.V.

30 september 2012

Zoals de kenners ongetwijfeld weten stond bovengenoemde wedstrijd eerder gepland voor zaterdag 6 oktober. Maar toen heerste Pluvius in Vriezenveen en hadden de heren voetballers zich maar neer te leggen bij de grillen van die regengod.

De competitieleider van de KNVB besloot daarna al snel dat de competitie voorrang kreeg boven het districtsbekervoetbal. Daarom werd het duel voor komende zaterdagmiddag opnieuw vastgesteld en verhuisde de geplande bekerwedstrijd voor deze dag, tegen zondag 3de klasser Saestum, naar dinsdagavond 23 oktober.

DETO Twenterand en G.V.V.V. zijn niet volledig onbekend met elkaar, maar het is al wel een hele tijd geleden, om precies te zijn moeten we ruim 22 jaar terug in de jaartelling, om het duel DETO versus G.V.V.V. terug te vinden in de annalen. Want de laatste ontmoeting in Vriezenveen vond plaats op 22 september 1990.

Debet daaraan is o.a. het feit dat Twentenaren vaak in een andere afdeling werden ingedeeld, maar ook dat DETO in 1994 degradeerde naar de 2de klasse en het daarna ettelijke seizoenen duurde voordat men weer terugkeerde naar de 1ste klasse.

Ondertussen was ook de hoofdklasse ingevoerd (’96-’97) en het lukte de ‘rood-zwarten’ maar niet om die te bereiken.

 

Maar in de afgelopen drie seizoenen deed DETO weer van zich spreken zoals ook in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw. Want toen waren, en nu zijn, de Vriezenveense voetballers weer geduchte tegenstanders op het (bijna)hoogste amateurniveau.

In jaargang ’09-’10 werd DETO vice kampioen achter SVZW en promoveerden ze via de nacompetitie naar de hoofdklasse. Dat debuut kende een meer dan uitstekende eindklassering, laatste van het linkerrijtje klinkt misschien wat negatief, maar als we 7de zeggen, dan snapt u wel dat er een middenmoot plaatsje werd veroverd.

De schwung zat goed in bij de pupillen van toenmalig trainer Anton Wennemars en die werd vorig jaar doorgezet. Het bijna ongenaakbare WHC werd het gehele seizoen achtervolgd en tot één wedstrijd voor het einde van de competitie hadden de Wezepers twee punten voorsprong. Winst in het laatste duel tegen Flevo Boys zou voldoende zijn voor de titel, maar het werd een 1-1 gelijkspel. DETO won haar laatste duel tegen Drachtster Boys met 0-1 en dus eindigden de beide kemphanen met een gelijk aantal punten van 49. Een beslissingsduel was dus nodig om de kampioen van de hoofdklasse C aan te wijzen.

 

Op het sportpark De Boshoek, thuishaven van H.H.C. Hardenberg, waren 3000 toeschouwers getuige hoe na verlenging (2-1) DETO er uiteindelijk met de titel vandoor ging door het alles beslissende doelpunt van Ruud Bruns. Het spreekwoord, wie het laatst lacht, lacht het best, was toen wel heel erg van toepassing.

Met het kampioenschap werden dus in korte tijd twee promoties afgedwongen, een prestatie om U tegen te zeggen.

 

De succestrainer Anton Wennemars had al ruimschoots voor het kampioenschap aangegeven dat hij vier jaar leiderschap voldoende vond en dus moest DETO voor haar debuut in de topklasse op zoek naar een nieuwe veldheer. Het werd oud-prof Michel van Oostrum, die een betaald voetbalcarrière kende bij FC Emmen, Cambuur Leeuwarden en Telstar. Bij FC Emmen is Van Oostrum nog steeds topscorer aller tijden en hij was ook tweemaal achtereen (van 1995 t/m 1997), topscorer van de eerste divisie. Zijn trainerscarrière bracht hem o.a. al bij FC Emmen, Berkum, OZC Ommen en als laatste, voordat hij de overstap naar DETO maakte, DIO Groningen.

 

Helaas lukt het Van Oostrum en z’n mannen nog niet om aan te haken bij de drie mooie voorgaande jaren. Eind september werd in eigen huis nipt met 2-3 verloren van provinciegenoot, en directe concurrent voor de gevaarlijk zone, SC Genemuiden. En vorige week leed DETO bij ‘de uien’ in Rijnsburg een 4-1 nederlaag. Als je scorebordjournalistiek toepast zou je kunnen zeggen dat de Vriezenveners daar zijn afgedroogd, maar niets is minder waar. Als u de beelden heeft gezien op RTV-West en de diverse verslagen heeft gelezen, was DETO Twenterand op z’n minst gelijkwaardig aan een van de kampioenskandidaten in deze topklasse. Alleen zat het de Oostrum’s-boys niet mee en vielen cruciale beslissingen van de arbiter in hun nadeel uit. Daarmee aangevend dat DETO Twenterand zeker geen doetje is en zich onder geen voorwaarde nu al gaat neerleggen met het dragen van de rode lantaarn. Opvallend is trouwens dat van de tot nu toe acht verloren duels er vijf waren die allen met het kleinst mogelijke verschil van één doelpunt werden verloren. Daaruit mag je concluderen dat de Vriezenveense voetballers zelden worden weggespeeld, maar dat het kwartje voor hen steeds verkeerd rolt. De enige winstpartij die ze behaalden trok gelijk ook veel media aandacht, want de kampioen van het voorgaande topklasse seizoen, Spakenburg, werd op de eigen Westmaat met 1-4 van het veld geveegd.

Kortom D(oor) E(endracht) T(ot) O(verwinning) Twenterand - die laatste toevoeging werd aan het begin van dit seizoen in de officiële naamgeving opgenomen door sponsoring van de gemeente waar Vriezenveen onder valt – is tot meer in staat dan de uitslagen doen vermoeden en dat willen ze zeker bewijzen tegen runner-up G.V.V.V.

 

De Veenendalers maakten in de afgelopen weken goede sier voor de buitenwacht door aansprekende resultaten, die ook nog eens bij vlagen oogstrelend voetbal opleverden. Met koploper Barendrecht werd de vloer aangeveegd (1-4) en FC Groningen mocht in de tweede bekerronde haar handen dicht knijpen dat het vizier van de G.V.V.V.-aanvallers net niet helemaal scherp was afgesteld, want anders hadden ze uitgeschakeld de terugreis naar het hoge noorden moeten aanvaarden. Nu gingen de mannen van Robert Maaskant met de 1-2 winst in de koker voor de loting van de derde ronde.

 

Ook daarna in de competitie tegen nieuwkomer Scheveningen toonden De Blauwen aan dat dit team tot behoorlijk wat in staat is, al hadden ze daar net als tegen FC Groningen een flinke aanloop voor nodig. Eerste helft mager tot iel, maar na de thee werden de kustbewoners de duimschroeven aangedraaid en dat leverde een dik verdiende 3-0 winst op. En vorige week werd SC Genemuiden volledig afgeserveerd, de 4-0 thuiszege was zelfs een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het veld. Toen na die eclatante overwinning de overige uitslagen binnen druppelden, bleek zelfs dat captain Simon Brouwer c.s. kandidaat waren om de koppositie over te nemen van Barendrecht en daarmee ook de eerste periodetitel te veroveren. En dat prijsje willen ze maar al te graag pakken, zo gaf de aanvoerder na afloop van die wedstrijd aan.

 

Aan de hand van bovenstaande feiten kwamen sommige ‘persmuskieten’ al met de vraag of G.V.V.V. zichzelf beschouwd als kampioenskandidaat.

Wij als webredactie, maar gelukkig ook de spelers en de staf, vinden deze vraagstelling veel te voorbarig.

G.V.V.V. zal daarvoor toch wel wat constanter moeten gaan presteren en zoals Wouter van Hoof voor de camera van RTVUtrecht al geheel terecht aangaf, “er zullen daarvoor eerst nog wat langere series overwinningen geboekt moeten worden en je moet dan ook nog het geluk aan je zijde hebben met schorsingen en/of blessures”.

 

Nu, met dat laatste heeft G.V.V.V. al sowieso geen geluk, want er zitten nog steeds vijf spelers in de (langdurige) lappenmand. Bovendien is het de vraag of de hierboven gequote Wouter van Hoof alweer kan spelen, want tegen SC Genemuiden bleef hij aan de kant met een hamstring blessure. Wel keerde in diezelfde wedstrijd sterkhouder en eerste aanvoerder Michiel van der Valk terug na een rugblessure en daarmee maakte hij weer zijn eerste officiële minuten in dit topklasse seizoen. Gelukkig is de selectie in de breedte behoorlijk sterk en worden de geblesseerden tot nu toe meer dan uitstekend opgevangen. Schorsingen zijn er nog nauwelijks geweest, dus wat dat betreft is het geluk wel aan de zijde van De Blauwen.

 

Een serie neerzetten hebben de Assink-pupillen al wel gedaan, namelijk uit de laatste zes wedstrijden staat er: 2x winst – 1x verlies – 3x winst. Maar hierbij laten we dan de eerste drie duels buiten beschouwing en dat is natuurlijk niet eerlijk, want uit die duels werden maar drie punten veroverd. Uit de voorgaande twee topklasse seizoenen blijkt dat je gemiddeld iets meer dan twee punten per wedstrijd over moet houden om uiteindelijk aan het langste einde te trekken en daaraan voldoet G.V.V.V. momenteel (nog) niet. Maar dat kan veranderen als zaterdag DETO Twenterand ook aan de zegekar wordt gebonden, want dan komt de teller op 2,1 punt per wedstrijd te staan. Maar dat dit niet vanzelf zal gaan is een open deur intrappen. Want we kunnen er op voorhand vanuit gaan dat de Twentenaren er alles aan zullen doen wat in hun vermogen ligt om voor het eerst in deze competitie de drie punten in eigen huis te houden. En als provinciegenoot en concurrent aan de staart van de ranglijst, Excelsior ’31, dan punten laat liggen bij Capelle, kunnen ze zelfs de rode lantaarn overdoen aan de Rijssenaren. Kortom beide kemphanen hebben de nodige belangen bij dit inhaalduel.

 

 

DETO Twenterand – G.V.V.V. wordt gespeeld op sportpark Het Midden, Schout Doddestraat 48, 7671 GT Vriezenveen. Aanvang 14.30 uur.

Klik hier voor een voorbeschouwing op de site van DETO Twenterand