Voorbeschouwing Excelsior ’31 – G.V.V.V.

14 augustus 2012

De vakanties, voorbereidingen en oefencampagnes zijn weer achter de rug, althans voor de deelnemers aan de zaterdag topklasse, en dus moeten deze heren voetballers en hun begeleiders weer volop aan de bak om deze competitie jaargang 2012 -2013 tot een goed einde te brengen. En dat einde zal voor ieder van de 16 deelnemers een andere doelstelling hebben. De nieuwkomers willen zich graag zonder al te veel problemen handhaven, de titelpretendenten die vorig seizoen net naast de pot piesten, willen nu een nieuwe een nieuwe gooi doen om de hoogste ogen, en de kampioen wil uiteraard haar titel prolongeren. Daar tussenin bevinden zich een aantal ploegen die als uitgangspunt zullen hebben, zich te verbeteren t.o.v. het vorige seizoen en als het even kan ook nog te zorgen voor een verrassende prestatie, die niemand vooraf kon, of durfde te voorspellen.

 

In die laatste categorie mogen we, denken wij als webredactie, Excelsior ’31 en G.V.V.V. wel indelen. Want als respectievelijke middenmoter en subtopper in 2011 – 2012, zijn de beide ploegen aan elkaar gekoppeld in de ouverture van dit aanstaande seizoen. En toeval of niet, ook de laatste keer dat beide een officiële wedstrijd speelden, troffen ze elkaar. Want op 12 mei jongstleden kwam Excelsior ’31 op bezoek in Veenendaal voor de laatste ronde van de vorige voetbaljaargang. Dat werd geen onverdeeld genoegen voor de Rijssenaren, want ze verloren met 4-0 van de thuisploeg. Daarmee konden ze ook geen revanche nemen voor de thuisnederlaag op 26 november 2011, want ook toen waren de ‘blauwkousen’ met 1-3 te sterk. Met die resultaten kwam Excelsior ’31 terecht in het rijtje Harkemase Boys, S.V.Z.W., Montfoort, SC Genemuiden en IJsselmeervogels, want van die ploegen pakte G.V.V.V. vorig seizoen de maximale winst van 6 punten. De drie eerstgenoemde

Deelt Dennis van Meegdenburg weer de eerst klap uit? Zoals hier toen hij vanaf de strafschopstip voor de 0-1 zorgde vorig seizoen. 

voetbalclubs moesten noodgedwongen, door de behaalde resultaten, afscheid nemen van de topklasse, dus dat kunstje herhalen is voor de Assink-pupillen onmogelijk. Maar tegen de ‘bewoners’ van sportpark De Koerbelt is dit wel mogelijk, al zullen die zich met alle middelen gaan verzetten om het zover te laten komen. Want luidt het spreekwoord niet: de eerste klap is een daalder waard?

 

 

Hoewel de ‘rood-witte’ ploeg van de nieuwe trainer Hans van Dijkhuizen (ex-speler en trainer van o.a. DOS Kampen) een broekie is als het gaat om voetballen op het hoogste zaterdagniveau, hebben ze in die korte tijd al ruimschoots hun uitstekende reputatie bevestigd.

Aan het begin van deze eeuw proefden zij voorzichtig aan het hoofdklasse voetbal door als kampioen in 1D te promoveren, na jarenlang in 2de, 3de en zelfs 4de klasse te hebben gespeeld. Helaas was dat eenmalig, want direct daarna moest door een veertiende stek, weer afscheid worden genomen van die toenmalige hoogste trede.

Maar daardoor brak er geen paniek uit op sportpark De Koerbelt, men bleef vertrouwen houden en geduld oefenen op de weg van de geleidelijkheid die was ingeslagen, en die uiteindelijk naar de top moest leiden.

Dat vertrouwen werd niet beschaamd, want in 2004 was de titel in 1D opnieuw een prooi en rukte men zelfs in één etappe door naar de top van hoofdklasse. En dan bedoelen we ook de echte top, want tijdens de hernieuwde kennismaking met de hoofdklasse kon niemand Excelsior ’31 bijbenen en ging voor de tweede keer in successie de vlag in top.

Daarmee was Excelsior ’31 waar het wezen wilde en men consolideerde dat in de daarop volgende seizoenen met speels gemak. Sterker nog, de volgende hobbel, die bij de instelling van de topklasse ontstond, werd zwevend genomen. Want zweven van vreugde deden ze op sportpark De Koerbelt in 2010, want niet alleen was ultieme stap genomen, maar dit ging tevens gepaard met een kampioenschap in de hoofdklasse C. Dubbel feest toen daar in Rijssen.  

 

Ook het debuut bij deze voetbalelite was meer dan verdienstelijk, want net als G.V.V.V. vorig seizoen, eindigden de mannen van de toenmalig trainer van het jaar Dennis Demmers, met 45 punten als vijfde in de eindrangschikking. Vorig seizoen werd onder leiding van diezelfde trainer – nu vertrokken naar Go Ahead Eagles als assistent – hetzelfde aantal punten veroverd, alleen leverde dat ‘slechts’ een 8ste op.

Mede daarom zal het vizier nu gericht zijn om dat aantal te overtreffen, maar tevens en nog belangrijker, om als middenmoter uit te groeien naar een subtopper en in de toekomst naar een mededinger om de titel.

Hiervoor worden zorgvuldige plannen gesmeed en niets overhaast gedaan. Een van de pijlers onder die plannen zijn langjarige contracten met dragende selectiespelers en het scouten van jong talent. Met het aantrekken van Marco Aydin (SC Enschede), Jody van de Berg (Achilles ’12), Hakim Ezafzafi (FC Zutphen), Patrick Gerritsen (Go Ahead Eagles), Denis Mahmudov (WHC) Cenk Uguz (HSC ’21) en Dylan Vosskuhler (Glanerbrug) hoopt Excelsior de opengevallen plaatsen van diverse vertrekkende spelers te hebben opgevangen en klaar te zijn voor een roo(d)skleurige toekomst.

 

Niet alleen in het veld is Excelsior ’31 op de toekomst voorbereid, ook om en op het veld werd en wordt momenteel hard gewerkt om een meer dan topklasse waardige accommodatie te realiseren. Het hoofdveld is ondertussen voorzien van de allernieuwste generatie kunstgras, dus daarover kan G.V.V.V. niet meer klagen zoals bij de vorige uitwedstrijd in Rijssen toen diverse glijpartijen op het natuurgras waren te zien. Maar tevens

Doelman Johan Jansen krijgt hoogstwaarschijnlijk een andere pupil van de week tegenover zich.
Zeker is in ieder geval dat u de tribune op de achtergrond niet meer zult aantreffen, want daar is nu de nieuwbouw in volle gang.

is de oude hoofdtribune gesloopt en verrijst daar een spiksplinter nieuwe, voorzien van 16 kleed- vergader- en sponsorruimtes, etc. De bouw daarvan is nog niet voltooid, ergens oktober/november zal dit worden opgeleverd, dus het is nog even behelpen, maar dan kunnen de Sallanders, of zijn het toch Twentenaren daar in Rijssen?, zeker meer dan trots zijn op hun vernieuwde Koerbelt.

 

 

Voor ‘onze jongens’ ligt de uitdaging voor het tweede topklasse seizoen eigenlijk net  zoals hierboven omschreven voor Excelsior ’31. Na de zeker niet verwachte, maar wel dikverdiende 5de plek die de Veense debutant half mei achter haar naam mocht zetten, moet, zoals het echte sportmannen betaamt, de lat weer een streepje omhoog worden geschoven. Ook dit kun je vertalen naar het puntentotaal, wat in de vorige jaargang het aantal van 53 bedroeg. Maar als een minder aantal een hogere positie zou opleveren zal iedereen die G.V.V.V. lief heeft daar hoogstwaarschijnlijk ook voor willen tekenen.

Toch is puntenaantal en/of positie in de eindrangschikking niet alleen zaligmakend. Want als dat zou gaan geschieden met bijvoorbeeld afbraakvoetbal of het ouderwetse Italiaanse catenaccio dan zijn alleen de opportunisten onder de fans tevreden. Maar de echte voetballiefhebber zal daar toch een broertje aan dood hebben, ondanks dat zo’n speelstijl meer resultaat zou brengen.

Gelukkig hoeven we daar niet bang voor te zijn, want leidsman Erik Assink die aan zijn derde seizoen bij G.V.V.V. is begonnen, staat zoiets absoluut niet toe. Assink heeft een bloedhekel aan verliezen, maar hij zal zelden of nooit zijn aanvallende intenties verloochenen en dat pepert hij zijn ploeg ook in. Die aanvallend ingestelde speelstijl komt ook het beste tot uitdrukking in de doelcijfers van vorig seizoen. Met 70 goals voor hoefde G.V.V.V. maar vier ploegen boven zich te dulden, maar met het aantal tegendoelpunten van 56 stuks waren er negen teams die er minder hadden en één met hetzelfde aantal.

Dat laatste feit is een van de (speer)punten waarop ‘de blauwen’ zich kunnen, nee eigenlijk moeten, verbeteren. Uiteraard zijn er nog veel meer facetten van het spelletje die bijgeslepen kunnen worden, maar wat meer defensie zekerheid zou al wat zorgen wegnemen, mits natuurlijk de andere linies voor een zelfde aantal goals, of meer, kunnen zorgen als in 2011 – 2012, want het zijn nu eenmaal de gescoorde goals die het verschil moeten maken.

Volgens de coach zit er zeker nog voldoende rek in de spelersgroep om o.a. die verbeterpunten te realiseren en daarom was Assink nog (lang)niet uitgekeken bij de blauwe Veenendaalse formatie en hoogstwaarschijnlijk ook andersom niet. Want mede onder zijn leiding, en natuurlijk niet te vergeten de overige leden van de technische- en medische staf, ontstond er vorig jaar een zeldzaam mooi seizoen voor de debutant, uiteraard mede veroorzaakt door de eclatante successen in de KNVB-beker.

 

Maar we hebben dat al eens eerder beweerd, dat zijn nu uitsluitend prachtige verhalen voor in de clubannalen, nu staan weer nieuwe uitdagingen te wachten in de competitie, te beginnen aanstaande zaterdag in Rijssen. Beide opponenten kende een voorbereiding die soms leidde tot juichen, maar ook waren er momenten waarbij de fans zich achter de oren krabden.

Excelsior ’31 hield de kersverse eredivisionist PEC Zwolle zeer knap op 0-0, maar in de ‘Derby Days’ een speciaal toernooi, qua tijd, puntentelling en met shoot-outs, bij Quick ’20 moesten ze uiteindelijk de leiding afstaan en was een derde plek hun deel. Ook ging een oefenduel tegen Jong Go Ahead Eagles knullig verloren.

Voor G.V.V.V. was de eerste overwinning ooit, bij het beste team van de zondagamateurs, De Treffers uit Groesbeek, een mooie opsteker, maar afgelopen zaterdag ging het bij v.v. Gemert volledig de mist. Ook op het eigen Vallei en Rijn toernooi lieten ‘de blauwen’ twee geheel verschillende gezichten zien in de duels met zondagtopklassers FC Lienden en Achilles ’29.

 

Hopelijk is 'meneer Snorovitz' ook weer aanwezig in Rijssen en ziet hij net als vorig jaar een uitblinkende Taoufik Adnane aan het werk. Want dat was toen zijn favoriet.

Natuurlijk mag je aan daaraan geen conclusies verbinden, zowel niet in positieve of negatieve zin, het waren tenslotte maar oefenpotjes, waarin diverse experimenten qua posities en opstellingen plaatsvonden. Maar dat er bij beide teams van enige wisselvalligheid sprake is, of hopelijk moeten we maar liever spreken van was, dat lijkt toch wel duidelijk.

 

We sluiten deze voorbeschouwing daarom maar af met hoogstwaarschijnlijk het grootste cliché uit de sportwereld: Vanaf komende zaterdag zijn er ‘nieuwe ronden, nieuwe kansen’, voor zowel Excelsior ’31 als gastheer en G.V.V.V. als bezoeker.

 

De ouverture van de competitie jaargang 2012 – 2013 tussen Excelsior ’31 en G.V.V.V. begint om 14.30 uur op sportpark De Koerbelt, Arend Baanstraat 102, 7461 DX te Rijssen.