Voorbeschouwing FC Lisse - G.V.V.V.

28 november 2012

In de laatste alinea van het verslag Jodan Boys – G.V.V.V. maakten we al gewag van het feit dat er aanstaande zaterdag op sportpark Ter Specke een echte topper op de programmarol staat. Want iets anders kun je de wedstrijd tussen Lis, (de bijnaam van de ‘geel blauwen’) derde op de ranglijst, en de Veense Blauwen als koploper niet noemen.

Voor beide voetbalclubs is het toch wel een verrassing dat in deze fase, het is namelijk het begin van tweede competitiehelft, deze topposities worden ingenomen.


Verrassing

Vooral in Lisse zullen de aanhangers blij verrast zijn met de huidige prestaties van het vlaggenschip. Want na een flink aantal jaren zoet die behoorlijk wat faam opleverden, moest men in de laatste paar jaren ook veel zuur slikken. Dit gebeurde dan niet zozeer op het sportieve vlak, want de ‘geel-blauwen’ hoefden geen stap terug te doen qua niveau. Sterker nog, ook de FC is vanaf de start van de topklasse present, maar dit alles had te maken met financiële perikelen van de club. De tering moest naar de nering worden gezet en dat had logischerwijs ook invloed op de begroting van de A-selectie. Maar ook met wat minder financiële armslag slaagden de mannen van trainer Misha Salden, die afgelopen week bijtekende en daarmee volgend jaar aan zijn vijfde seizoen bij FC Lisse gaat beginnen, erin om tweemaal ruim boven de fatale streep te eindigen (2x elfde).
 

In de thuiswedstrijd tegen FC Lisse moest Rodny Hofman het veld verlaten met een gebroken middenvoetsbeentje. Gelukkig is de vleugelverdediger weer helemaal 100% fit en vecht hij voor opnieuw een basisplaats.

 

Youngster

En nu gelukkig net alle problemen met de pecunia achter de rug zijn sluipt FC Lisse omhoog. Dus wat dat betreft zijn er twee vliegen in een klap geslagen en is de weg terug ingezet. Want dat de bewoners van sportpark Ter Specke een flinke reputatie hebben opgebouwd, sinds de geboorte in 1981, hoeft geen betoog. Drie kampioenschappen en zeven vice-titels staan er op het CV van de bollenstreekclub.

Is FC Lisse pas zo jong zult u zich afvragen? Ja, want de FC ontstond in dat jaar na een fusie tussen Lisser Boys en Sportclub Lisse. En deze synergie heeft geen windeieren opgeleverd. Want na acht seizoenen tweede klasse promoveerde men naar de amateurtop en van die trede vielen ze nooit meer af. Naast de al eerder gememoreerde kampioenschappen werd ook het toetje, het algehele zaterdagkampioenschap, twee keer behaald – in ’96-’97 was G.V.V.V. daar als afdelingskampioen ook slachtoffer van - en in 2008 werd FC Lisse zelfs algeheel amateurkampioen. Een meer dan uitstekend rapport voor deze jonge vereniging.

 

Gaan oude tijden herleven?

Ook de continuïteit en het vertrouwen in de spelersgroep lijkt terug, want net als de trainer verlengde deze week de sterkhouders Tom Zoontjes (aanvoerder), Kevin Weijers en doelman Mark de Vries hun contract. En vaak als er een schaap over de dam is volgen meer. Dat vertrouwen werd afgelopen zaterdag nog versterkt door de 2-1 winst in de streekderby tegen Rijnsburgse Boys waarbij ook nog weer voetbalsentimenten naar boven kwamen. Want maar liefst drie Rijnburgse spelers droegen ooit het geel-blauwe tenue en dat waren ook niet de minste. Kevin Winter, Ronald Breinburg en Richal Leitoe gingen dus kopje onder op het hun zo vertrouwde Ter Specke.

Kortom FC Lisse is weer helemaal ‘back in business’ en zal gaan proberen om dit seizoen oude tijden te doen herleven. Te beginnen met de koploper om die pootje te haken en daarmee over hen heen te gaan.

 

Sinterklaas cadeaus

Ook al zijn de supporters van G.V.V.V. wellicht wat minder verrast dan hun soortgenoten in en bij FC Lisse, gezien de meer dan uitstekende prestaties in het vorige seizoen, toch zullen er maar weinig zijn die hebben durven dromen van het huidige koploperschap op de helft van de competitie. Dat trainer Erik Assink een meer dan leuk ploegje in het veld kan brengen is zeker genoegzaam bekend, maar dat deze selectie in staat was om zo hoog te reiken is toch voor vele blauwen een prachtige surprise zo net voordat de goedheiligman met cadeautjes gaat strooien. Trouwens cadeautjes kreeg G.V.V.V. deze week al in de vorm van contractverlengingen. Nadat eerder al leidsman Erik Assink en middenvelder Roy Terschegget hadden aangeven er respectievelijk één en twee nieuwe seizoenen aan vast te knopen, mochten we deze week Taoufik Adnane en Wilco den Hartog aan de lijst toevoegen. Verdediger Adnane en middenvelder Den Hartog gaven beide aan nog minimaal twee jaar in het mooie blauwe tenue te willen spelen. Naast de al doorlopende verbintenissen van Johan Jansen, Bart Hulsbos, Wouter Bonke, Michiel van der Valk en Simon Brouwer zijn er dus nu al acht spelers van de A-selectie vastgelegd voor het seizoen 2013-2014.

Simon Brouwer staat alweer een paar wedstrijden 'droog'. Kan hij zaterdag net als in Veenendaal (de 3-0) wel scoren tegen FC Lisse?

 

Continuïteit en vertrouwen

Zoals we hierboven even geleden aangaven dat deze factoren bij FC Lisse terug zijn, zijn die bij G.V.V.V. de laatste jaren ruimschoots aanwezig en zijn deze mede debet aan de gestage gang omhoog. Want met de contractverlengingen c.q. meerjarige verbintenissen die al in een vroeg stadium zijn overeengekomen hebben de verantwoordelijken bij onze club een meer dan prima staaltje werk verricht en zijn de op de loer liggende concurrenten tijdig afgetroefd. Natuurlijk zijn dit geen eenzijdige beslissingen, want ook de desbetreffende spelers moeten perspectief zien in een verdere loopbaan bij de blauwen. Gelukkig is dat ook zo, want allen geven aan dat ze zich kunnen baden in een warm bad en dat de spelersgroep een uiterst homogeen gezelschap is die meer dan uitstekend door één deur kunnen.

Dat soort elementen is op papier de basis voor prestaties, maar uiteraard zal dat ook in de praktijk waar moeten worden gemaakt. Tot nu toe lukt dat fantastisch, maar wie hoog klimt kan ook diep vallen en daarom zullen iedere wedstrijd de klimhaken weer moeten worden omgegespt om zo’n val te voorkomen, te beginnen komende zaterdag in en bij Lisse.

 

Bekerperikelen

Of G.V.V.V. zaterdag geheel compleet kan aantreden is de vraag. Want afgelopen dinsdag werd dan weliswaar ten koste van zondagtopklasser AFC (0-1 winst) de derde ronde van de districtsbeker bereikt, maar dat duel in onze hoofdstad leverde ook een tweetal blessures op. De beide middenvelders Wilco den Hartog en Roy Terschegget moesten voortijdig naar de kant en deden dat trekkebenend. Wilco kreeg na een kleine 20 minuten een knietje of schoen tegen z’n dijbeen waar overigens van opzet geen sprake was, maar Roy werd door een smerige overtreding van achteren flink op z’n achillespezen geraakt. Hopelijk zijn de afgelopen en komende dagen voldoende voor deze beide rasechte G.V.V.V.-ers om te herstellen en kunnen ze hun opwachting maken tegen FC Lisse.

Wilco den Hartog ook al uitgevallen in het vorige bekerduel tegen Saestum had wel een ludieke verklaring voor die toevalligheid. “Ik ben een zaterdag- en geen dinsdagavondvoetballer”. Na de behandeling door de gouden handjes van Theo Lepelblad in de rust voelde z’n dijbeen al stukken beter en had hij zelf wel een redelijk goed gevoel over het herstel. Maar goed, reacties op spierblessures zijn altijd mogelijk en dus blijft het gewoon afwachten.

Dat zijn dus de risico’s die extra duels met zich meebrengen. Tegenstander FC Lisse had dat ‘probleem’ niet, want zij werden in de vorige ronde in eigen huis verslagen door hoofdklasser RVVH (0-1) en dus heeft de Salden-brigade in alle rust en zonder extra inspanning kunnen toewerken naar het treffen met de koploper.

G.V.V.V. zal die positie met hand en tand willen verdedigen en FC Lisse zal graag revanche willen nemen voor de in augustus jl. geleden nederlaag van 3-0 op het sportpark Panhuis en ook het 0-4 verlies op Ter Specke van een seizoen eerder.

Kortom op voorhand een duel in de topklasse waarbij alle ingrediënten aanwezig om er iets moois van te gaan bakken.
 

Voor Roy Terschegget hopen wij dat, nu hij nog twee seizoenen langer in het blauw gekleed gaat, er nog vele aaien over de bol volgen van vader Martien (in het verleden ook zo’n blauwe coryfee) of moeder Ans, zoals hier na de thuiswedstrijd tegen FC Lisse.
 

FC Lisse – G.V.V.V. begint om 14.30 uur op sportpark Ter Specke, Spekkelaan 1, 2161 GH te Lisse. De wedstrijd staat onder leiding van Roelof Luinge die de zieke Bart van der Scheer vervangt, die eigenlijk was aangewezen om het duel in goede banen te leiden.