Voorbeschouwing G.V.V.V. – Alcides

19 juli 2012

Terwijl velen van u nog van een welverdiende vakantie genieten of deze zelfs nog in het verschiet hebben, zijn de pupillen van trainer Erik Assink begin deze week alweer begonnen met de voorbereiding op een tweede editie topklasse voetbal.

Na een prachtig debuut in het vorige seizoen op dit hoogste amateur podium, wat werd afgesloten met een vijfde plaats in de eindrangschikking, is de uitdaging voor de spelersgroep en haar staf nu hoogstwaarschijnlijk om die positie te evenaren, of liever nog, te verbeteren.

 

Dat dit een loodzware opgave wordt, zal iedere zaterdagvoetbal liefhebber en/of deskundige, direct kunnen en willen beamen. Want als nieuwkomer in de topklasse kon men vorig seizoen nog wel eens zand in de ogen strooien van een tegenstander of was er, weliswaar onbewust, sprake van onderschatting. Die vlieger zal dit seizoen niet meer opgaan. Iedere concurrent kent ondertussen de kracht van aanvoerder Michiel van der Valk en zijn kompanen, dat is uiteraard mede ingegeven door de eclatante successen in de KNVB-beker. Kortom tegenstrevers verrassen zal moeilijk worden, bovendien heeft iedere mede competitie genoot in de tussentijd geprobeerd om de A-selectie zo samen te stellen dat deze sterker is dan voorheen. Dat betekende gaande en komende mensen. Daarmee rekent iedereen erop dat de balans zal doorslaan in haar voordeel. Op papier zal dat ook zeker zo zijn, maar de praktijk is vaak weerbarstiger.

 

Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor G.V.V.V. Thijs van Tent Beking (Babberich), Anouar Tmim (FC Lienden), Jasper Bolland (VVA ’71), Yoram Pesulima (Spakenburg), Rick van der Ree (SDC Putten) en Joey Snijders (IJsselmeervogels), vorig seizoen behorend tot de A-selectie, gingen hun voetbalheil elders zoeken. Voor deze zes kwamen vier nieuwe spelers de gelederen versterken, waarbij we natuurlijk hopen dat het laatste woord voor de komma echt letterlijk genomen zal worden door Wouter van Hoof (kwam van IJsselmeervogels) , Karim Elkaddouri, Maurice van der Wilt (beide kwamen van Sparta Nijkerk) en Mitchel Bottenheft (kwam van v.v. Montfoort).

 

 

Maar voordat deze drie nieuwkomers en 'recidivist' Van Hoof voor het eerst, of opnieuw, in een wedstrijd voor G.V.V.V. tegen een bal gaan trappen en daarmee hun niet geringe talenten gaan laten zien, willen wij hen op deze plaats allereerst hartelijk welkom heten bij de ‘blauwe Veense familie’. Wij hopen dat het aan alle kanten gaat klikken en dat daarmee een goede wisselwerking zal ontstaan met hun nieuwe collegae en met de supporters. Want met z’n allen samen een eenheid vormen, dat is één van de componenten waarop het succes van vorig seizoen was gebaseerd en dat moet ook het uitgangspunt vormen voor dit aanstaande zijnde nieuwe seizoen.

 

 

Zoals bijna niet te voorkomen, is de A-selectie nog niet helemaal volledig gezien de geplande vakanties. Wilco den Hartog start vandaag met de training. Martin van Eck en Rodny Hofman haken beide komende maandag aan. De senior en topscorer van vorig seizoen van de selectie, Dennis van Meegdenburg, is weer voor het eerst aanwezig tijdens het trainingskamp in Zeeland wat start op vrijdag 27 juli. Nieuwkomer Mitchel Bottenheft heeft deze week wel getraind, maar gaat komende weken op zomervakantie.

Tenslotte revalideren Peter van de Pol en Niels Willemse nog van hun kruisbandoperaties en trainen derhalve niet mee met de groep. Vanwege de blessure van doelman Niels Willemse is keeperstrainer Khalid Benlahsen voorlopig toegevoegd aan de selectie en is dus in noodgevallen speelgerechtigd.

De open plaatsen in de A-selectie worden voorlopig opgevuld door Leo van Eem, Adil el Bissis en Jurrien van der Horst vanuit de B-selectie.

Van de staf zijn assistent-trainer Jan Diepeveen en verzorger Theo Lepelblad nog op vakantie. Jan is er komende maandag weer bij en Theo een week later. Hun plaatsen worden tijdelijk overgenomen door respectievelijk Jacco Kampert (trainer) en Arend Buitenhuis (verzorger) van de B-selectie.

 

Net als de eerste trainingsavond, afgelopen maandag, leken een tweetal geplande sparring partijtjes in het water te vallen. Want als eerste haakte beker tegenstander AZ af, omdat die in de voorbereiding niet op kunstgras wilden spelen en bij zondagtopklasser AFC bleken dubbele afspraken te zijn gemaakt zodat de Amsterdammers niet in gelegenheid waren om komende zaterdag naar Veenendaal af te reizen. Maar gelukkig was zondag hoofdklasser Alcides uit Meppel bereid om G.V.V.V. uit de brand te helpen en als plaatsvervanger te dienen voor AFC. Een geweldig gebaar van deze zeer oude en daarmee traditierijke voetbalvereniging, waarvoor we zeer dankbaar zijn.

 

Opgericht in 1907 als Hercules, maar later omdat deze naam al bestond, gewijzigd in Alcides, wat trouwens een synoniem is van de Griekse held Hercules, vierde deze voetbalclub dus al haar eeuwfeest en dat kunnen weinigen in de Nederlandse voetbalwereld hen na zeggen. Op de kop af is Alcides 40 jaar en 1 dag ouder dan haar Veenendaalse tegenstander van komende zaterdag want die dateren van 15 november 1947. Tevens wordt dit het allereerste treffen tussen de beide verenigingen.

 

Met haar leeftijd kan deze club dus bogen op een uitgebreid geschiedenisboek, en dat geldt dan natuurlijk ook voor de resultaten van hun vlaggenschip.

We zullen ons hier beperken tot de laatste decennia. Vanaf de jaren zeventig tot en met 2008 speelden de Meppelers voornamelijk in de 2de klasse. Drieëntwintig seizoenen daarin staan op hun conto. In de tussentijd volgden elf uitstapjes naar de 1ste klasse, maar ook werd gedurende een viertal jaargangen een trede lager geacteerd in de 3de klasse.

 

Maar in het seizoen ’07-’08 werd er via een periodekampioenschap en de nacompetitie een nieuw hoofdstuk geschreven in de annalen van de vereniging. Men promoveerde voor het eerst in de geschiedenis naar het toenmalig hoogste amateurniveau. Een geweldig mooi cadeau voor alle Alcideanen omdat in november 2007 het eeuwfeest mocht worden gevierd.
Het bleek dat Alcides geen eendagsvlieg was in de zondaghoofdklasse. Hoewel men in de eerste twee jaren maar net boven de fatale streep eindigde – 11de en 10de – was deze gewenningsperiode voldoende om in jaargang 2010 – 2011 serieus mee te doen in de strijd om de titel. Uiteindelijk eindigden de Drenten op de vierde plek, maar volgde er een herkansing omdat de 3de periodetitel was veroverd. Helaas bleken het ons 
welbekende WKE en Be Quick 1887 – de oude club van Wouter Bonke – te sterk.

 

Maar er werd niet getreurd door de geel-zwarten. Onder leiding van de nieuwe trainer Raymond Schuurman, bekend uit het zaterdagvoetbal als trainer van Berkum, Go Ahead Kampen en Sparta Nijkerk en uiteraard niet te vergeten als columnist - en dus daarin ook collega van Erik Assink - van de website Voetbal Op Zaterdag, ging men vorig seizoen met fris elan van start. Lang streden de ‘bewoners’ van sportpark Ezinge opnieuw om de titel, maar in de slotfase was de pijp leeg en werd het kampioenschap een prooi voor SWZ Boso Sneek. Maar net als het jaar daarvoor was een behaalde periodetitel voldoende voor een nieuwe poging om via een omweg de topklasse te bereiken. Naast opnieuw Be Quick 1887 was ook UDI ’19 Beter Bed tegenstander. Tot grote spijt van de Meppeler aanhang bleken beide opponenten te sterk en werd de omweg een doodlopende weg.

 

Maar zoals het spreekwoord zegt, ‘driemaal is scheepsrecht’, en daarom zal Alcides in het aanstaande seizoen een nieuwe poging gaan wagen om een plaats bij de elite troepen te gaan veroveren. Dit hebben ze ook klip en klaar als doelstelling geponeerd en mede daarom startte de voorbereiding al op 1 juli met een selectie van 28 man en zijn er ondertussen al twee oefenduels gespeeld. Afgelopen zaterdag werd de selectie in tweeën gesplitst en oefende de ene helft tegen 3de klasser Ruinerwold, 2-1 winst, en de andere helft kwam uit tegen zaterdaghoofdklasser Berkum, de oude club van trainer Raymond Schuurman. Na een 0-1 ruststand dolven de Alcideanen toch met 3-1 het onderspit.

Ook vanavond wordt er geoefend, dan is Achilles 1894 een zondag 1ste klasser uit Assen tegenstander. Kortom een zeer druk programma voor de Schuurman-brigade.

 

Vaak is het zo als een voetballer eenmaal heeft gekozen voor het spelen op zaterdag of zondag dat dan ook voort blijft zetten. De Alcides selectie is zonder meer een uitzondering op de regel. Want als we naar het keurkorps kijken van de Meppelers dan valt het op dat meer dan de helft ervaring heeft opgedaan in het zaterdagvoetbal. Meest bekende namen uit dat deel van de selectie zijn dan Marco Woudsma, Winfried Tromop (beide Flevo Boys), Eric Jan Lijzen (Be Quick ’28), Herre Huberts (WHC, Staphorst en Genemuiden), Guntac Akkaya (WHC en Be Quick ’28) en Saba Gwedelidze (Be Quick ’28, Berkum en WVF). Van deze ex-zaterdag voetballers zijn Huberts en Gweldelidze nieuwkomers bij Alcides. En laatstgenoemde zal Yumé Ramos moeten doen vergeten. Want deze 28-voudig doelpuntenmaker in het seizoen ’11-’12, werd ingelijfd door Spakenburg en zal zijn torinstinct vermoedelijk ook willen bewijzen in de onderlinge ontmoetingen tussen de Spakenburgse en Veenendaalse blauwen. Saba Gwedelidze heeft al een tipje van zijn visitekaartje laten zien, want in het oefenduel tegen Ruinerwold nam hij beide treffers voor zijn rekening.

 

Al met al mogen we de conclusie trekken dat er voor G.V.V.V. een interessante sparring partner staat te wachten in dit eerste oefenduel van het seizoen 2012 – 2013. Op voorhand zullen de mannen van trainer Erik Assink de favorieten rol krijgen toebedeeld, dit vanwege het klasse verschil en het thuisvoordeel.
Of De Gelderlander journalist Eit Hendriks er ook zo over denkt is de vraag. Hoezo zult zeggen …. Hendriks is toch al diverse jaren 'G.V.V.V.-watcher' voor dit dagblad? Dat klopt en hoewel hij als sportjournalist natuurlijk wel (bijna) altijd zijn objectiviteit blijft bewaren, stroomt er ondertussen toch een klein beetje blauw bloed door de aderen van deze geboren Drent en zou hij dus hetzelfde kunnen denken.

Maar juist ja, zijn afkomst …., daar zit het probleem bij Eit. Want in zijn jonge jaren heeft hij als actief voetballer menig uurtje versleten op sportpark Ezinge en later toen zijn veldcarrière was afgelopen heeft Hendriks zijn capaciteiten ingezet als bestuurslid van de geel-zwarten. Sinds hij Veenendaler is, gaat hij toch nog ieder seizoen een paar maal zijn oude liefde bezoeken, want oude liefde roest nu eenmaal niet.
Voor Eit Hendriks wordt de keuze om dan toch een favoriet te kiezen waarschijnlijk ook moeilijk. Zeker is in ieder geval dat hij vast wel een aantal bekenden uit zijn geboortestreek zal tegenkomen en daarbij zullen vast wel weer een aantal anekdoten worden opgehaald.

We zullen het maar op houden dat het Hendriks niet uit maakt wie er met de winst aan de haal gaat, hij wint altijd. Een puntendeling is dan, in zijn ogen, misschien wel het beste compromis.

 

G.V.V.V. – Alcides start om 14.30 uur op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis.