Voorbeschouwing G.V.V.V. – BVV Barendrecht

6 maart 2013

 

Voorbeschouwing G.V.V.V. – BVV Barendrecht

 

Kan G.V.V.V. het maximale aantal punten pakken van Barendrecht?

 

Voor de Veenendalers opnieuw een tegenstander met zo’n officiële lange naam. Want afgelopen zaterdag speelde De Blauwen in Scheveningen tegen SVV Scheveningen, en net als bij die club is het bij de wit-roden uit de regio Rijnmond een beetje dubbelop. Want BVV staat voor Barendrechtse Voetbal Vereniging en daarna nogmaals de plaats van herkomst. In de volksmond gaat deze opponent gewoon door het leven als Barendrecht en intern wordt er vaak gesproken over BVV.

 

Geschiedenis

Als je BVV en G.V.V.V. een beetje snel uitspreekt (waarbij dan bij de Veenendalers ook nog weleens de laatste ‘V’ wegvalt), dan hoor je bijna geen onderscheid. En op sommige vlakken is dat ook nog eens waar. Want Barendrecht, zo zullen de komende opponent toch maar blijven benoemen, afficheert zichzelf op haar website bij de historie van de club: ‘van dorpsclub tot topklasser’.

En dat zal veel G.V.V.V.-ers bekend in de oren klinken, want ook wij hebben zo’n soort credo staan in de geschiedenis van de vereniging: ‘van klein buurtclubje tot landelijk bekende top amateur vereniging’.

 

Het zal duidelijk zijn dat de strekking gelijk is, alleen deed Barendrecht daar 87 jaar over, want die verjaardag vierde men afgelopen 12 februari, tegenover G.V.V.V. nu ruim 65 jaar. Maar natuurlijk zijn er veel meer verschillen dan overeenkomsten, niet alleen de clubkleuren, maar ook de grote van de clubs verschilt nogal. Barendrecht is met haar 2100 leden een van de grootste van Nederland. G.V.V.V. met minder dan de helft daarvan, zal tot de middelmoot behoren.

 

Al drie seizoenen topklasser

Maar goed, jong of oud, groot of klein, rood of blauw, overeenkomsten of verschillen,  beide voetbalclubs timmeren dit seizoen behoorlijk aan de weg in het derde seizoen van de topklasse. Bovendien was Barendrecht de allereerste tegenstander van G.V.V.V. in de topklasse, en die wedstrijd in augustus 2011 op sportpark De Bongerd, die in een 3-3 gelijkspel eindigde, kreeg een heel vervelend staartje voor de thuisploeg. Door een administratieve fout met een speler kreeg de ploeg van trainer Jack van den Berg, na heel veel geharrewar uiteindelijk 6 punten in mindering, en dat heeft ze vorig seizoen gedurende een groot deel van de competitie parten gespeeld. Maar op knappe wijze slaagden ze er uiteindelijk in om zich op topniveau te handhaven en daardoor is Barendrecht nu aan haar derde seizoen topklasse bezig.

 

In het debuut seizoen eindigde Barendrecht op plaats negen en vorig jaar dus precies boven de fatale streep, op twaalf. Mede daarom, en ook vanwege vele wisselingen van de wacht in de A-selectie, er moest meer regionaal talent in worden opgenomen, waren de verwachtingen niet zo hoog gespannen. Proberen simpel te handhaven was de opdracht aan coach Jack van den Berg, de langstzittende trainer van alle huidige topklasse deelnemers, die komend seizoen aan zijn 8ste termijn gaat beginnen.

Maar tot verrassing van iedereen, alle Barendrecht liefhebbers incluis, speelde de gemiddeld qua leeftijd jonge ploeg, bijna vanaf acquit een dominante rol in de bovenste helft van de ranglijst. Vanaf speeldag drie belande men in de top vijf en die range werd tot nu toe nu meer afgestaan.

 

Kampioen van de gelijke spelen

Dit komt mede doordat Barendrecht, op Katwijk na (3) , de minste nederlagen leed (4). Hier staat dan wel weer tegenover dat ze ranglijst aanvoerder zijn als we kijken naar het aantal behaalde gelijke spelen (8). En omdat draws nu eenmaal niet zoveel zoden aan de dijk zetten is daarmee de huidige vierde plek te verklaren. Maar het zal duidelijk zijn dat ze daar in Rijnmond regio meer dan tevreden over zijn, het is een ploeg in opbouw en als die dan al zulke mooie resultaten kan neerzetten, dan lijkt er in de toekomst nog meer in het verschiet te liggen. Zeker nu ook al bekend is dat de selectie voor zo goed als 100% intact blijft. Vertrekkers zijn er tot nu toe niet en 1 nieuwe speler is aangetrokken, dus daarmee lijkt de continuïteit gewaarborgd en kan Van den Berg, opbouwtrainer bij uitstek, zijn pupillen opstuwen naar nog betere prestaties.

 

Thuis of uit, een verschil

Ook opvallend is dat Barendrecht in dit seizoen, de vorig jaar ingezette trend nu nog veel meer door trekt v.w.b het behalen van meer punten buitenhuis dan op de eigen Bongerd. In ’11-12 werden, zonder rekening te houden met de 6 strafpunten, thuis 17 punten behaald tegen uit 19. Nu staat de teller in de wedstrijden op vreemde bodem op 22 uit elf wedstrijden. In Barendrecht staat dat aantal uit evenveel duels op ‘slechts’ 16. Daarmee vormen aanvoeder Bob Vermunt c.s. samen met Excelsior ’31 en DETO Twenterand, tot nu aan toe, de uitzondering op de regel, dat normaliter thuis de meeste punten worden gepakt. Al moeten we voor de twee staartploegen nog wel vermelden dat hun aantal uit- en thuiswedstrijden op dit moment niet gelijk loopt. Dus eigenlijk is Barendrecht daarin de enige echte witte zwaan.


  Thuis en uitranglijst. Seizoen 2012-2013 tot en met 02-03-2013


Voor de mannen van trainer Assink de schone taak om dat geringe aantal nederlagen van Barendrecht met een fractie te verhogen. Want door de dik verdiende 0-3 winst, afgelopen zaterdag op Scheveningen en het puntverlies van de directe concurrenten, HHC Hardenberg en FC Lisse die in hun onderlinge wedstrijd de punten deelden, hetzelfde deed Barendrecht tegen Rijnsburgse Boys, kwam G.V.V.V. vaster in het zadel op de tweede plek achter koploper Katwijk. En als aanvoeder Simon Brouwer en zijn kompanen de druk op de kustbewoners hoog willen houden is winst tegen Barendrecht puur noodzakelijk. Op sportpark De Bongerd in Barendrecht lukte dat afgelopen september uitstekend, want met een 1-4 uitslag gingen de drie punten mee naar Veenendaal. Nu maar hopen dat G.V.V.V. in herhaling zal vallen.

 

Hoofdrol voor defensie of aanval?

Net als tegen Scheveningen gaf de generale repetitie afgelopen dinsdag in de achtste finale van de districtbeker weer aanknopingspunten dat het scorend vermogen van G.V.V.V., wat een tijdje op een laag pitje stond, weer op de weg terug is. Want eersteklasser Zuidvogels moest met een 6-0 nederlaag terug naar Huizen en De Blauwen bereikten daarmee de kwartfinale waarin ze het op gaan nemen tegen hoofdklasser Volendam. Opponent Barendrecht lukte op dinsdagavond 27 februari niet. Want tegenstander SHO, wat uitkomt in de eerste klasse, zorgde voor een daverende verrassing door op bezoek op sportpark De Bongerd, met 4-5 te winnen. En niet alleen de winst was verrassend, maar ook dat de Oud-Beijerlanders er in slaagden, een van de beste defensies uit de topklasse, maar liefst vijfmaal te passeren. En datzelfde gebeurde ook de zaterdag daarvoor toen Kozakken Boys, er in slaagde om Barendrechtse doelman Marc Zegers vijfmaal te laten vissen op de eigen Bongerd. Dus leek de sterke defensie in een keer gatenkaas, of geitenkaas zoals onze eigen voetbalgoeroe JC, dat eens verkondigde. Maar afgelopen zaterdag werd de ‘kaas’ weer dicht geplamuurd, want het treffen met Rijnsburgse Boys eindigde dubbelblank.

 

G.V.V.V. heeft met 20 goals tegen nu de minst gepasseerde defensie terwijl de Van den Berg-brigade zeer lang eerste was. Maar met 22 doelpunten tegen is Barendrecht nog steeds een zeer goed tweede. Dus zou de vraag voor dit duel kunnen luiden wie heeft de sterkste aanval? En ook dat ontloopt elkaar niet zoveel, de gastheren hebben 36x doel getroffen en de bezoekers op 33x. In z’n totaliteit heeft G.V.V.V. qua doelsaldo dus toch een heel licht voordeel, of zou toch het eerder genoemde aantal behaalde punten in de uitwedstrijden voor Barendrecht de doorslag gaan geven? Wie het weet mag het zeggen.

 

Busje komt zo!!

We hebben al diverse keren kunnen lezen in de diverse media dat de voetballiefde van supporters voor hun club op soms bijzondere manieren worden geuit. We willen op deze plaats ons even beperken tot het vervoer, want dat levert al voldoende stof op. Onze eigen club kwam in mei 2011 in het landelijke nieuws toen de zogenaamde G.V.V.V.-auto het levenslicht zag. Een ideetje geboren aan de bar werd toen werkelijkheid. Een Rover 25 met het kenteken 47-GV-VV werd door een groepje aanhangers opgespoord en de eigenaresse wilde deze voiture best verkopen. Helaas was de originele kleur rood. Maar ook dat probleem werd snel opgelost. Schadenet Janssen spoot de auto gratis in de clubkleuren blauw en wit. En sindsdien toeren een aantal G.V.V.V. supporters langs ’s heren wegen om hun club te ondersteunen bij wedstrijden op vreemde bodem.

 

 

Maar vanavond, 7 maart, hoopt G.V.V.V. letterlijk en figuurlijk nog groter in het nieuws te komen. De supportersvereniging De Blauwen heeft dan namelijk een perspresentatie georganiseerd waarop een eigen dubbeldeks supportersbus zal worden onthuld. We denken dat dit een tamelijke unieke gebeurtenis is, waar iedereen die een blauw hart heeft, bij zou moeten zijn. Want voor zover wij weten is er geen enkele topklasse club, en wellicht zelfs geen enkele amateurclub in Nederland, die een eigen supportersbus heeft. Dat deze presentatie een geweldig feest zal worden met heel veel media aandacht staat als een paal boven, en geeft onze club nog wat meer uitstraling. Met de bovengenoemde 47-GV-VV auto voorop zal vanaf volgende week, wanneer de bus in gebruik zal worden genomen bij de uitwedstrijd naar SC Genemuiden, ’s lands wegen een bezienswaardigheid erbij hebben. Maar er zijn door collega voetbalverenigingen ook leuke en ludieke initiatieven ontplooid.

 

Want huidig hoofdklasser Montfoort kreeg aan het begin van vorig seizoen de beschikking over een eigen Oranje spelersbus en dat is ook tamelijk uniek. Bij winst rijdt deze bus bij binnenkomst in Montfoort altijd een paar extra rondjes over de rotonde.

De mooiste ‘spelersbus’ is die van Harkemase Boys. Want daar rijdt supporter Lieko Helmus in een Smart, met achterop in koeienletters ‘SPELERSBUS HARKEMASE BOYS’. Dat karretje was ook al eens op het sportpark Panhuis te bewonderen en haalde zelfs De Telegraaf.

 

De 5de colonne

En nu krijgen we zaterdagmiddag alweer zo’n uniek voertuig met inhoud te gast. Een vriendenclub bestaande uit een man of achttien, die al dertien jaar lang de uitwedstrijden van Barendrecht bezoeken, schaften in het kampioensjaar 2010 een eigen bus aan. Deze club Barendrecht supporters, staan binnen de vereniging bekend als de ‘5de colonne’. Normaal gesproken heeft deze uitdrukking een negatieve betekenis, zoals het gekrakeel binnen Ajax over Van Gaal of Cruijff, werd veroorzaakt door de 5de colonne van de Amsterdamse voetbalclub.

Maar de Barendrechtse 5de colonne mag je daar absoluut niet onder scharen. Het zijn weliswaar kritische volgers, maar (bijna) altijd in opbouwende zin. Het is niet voor niets dat er twee ex-voorzitters deel van uitmaken alsmede een oud eerste elftalspeler. En voor de rest bestaat de club uit mannen en een enkele vrouw met een echt Barendrecht hart, zowel in goede als in slechte tijden. Kortom trouwere fans zijn er bijna niet te bedenken. Zoals u op de foto kunt zien zijn diverse leden uitgerust met een fraaie stetson hoed. Dus mocht u zo iemand zaterdagmiddag tegen het lijf lopen, dat is het meteen duidelijk dat het een 5de colonne lid is en kunt u misschien met een aantal van hen een boom opzetten over de wedstrijd tussen G.V.V.V. – BVV Barendrecht. Uit eigen ervaring kan uw schrijver zeggen dat het met deze heren goed toeven is, wellicht wel een klein beetje chauvinistisch en dat mag natuurlijk ook, maar ook altijd heel reëel in hun oordeel over het op de mat gelegde spel van hun eigen favorieten en dat van de tegenstander. Want in het duel op De Bongerd, wat G.V.V.V. met 1-4 won, kregen de Assink-pupillen alle lof en eer toegezwaaid en werden ze ook beoordeeld als de beste ploeg waar tegen Barendrecht toen tegen had gespeeld.

 

Hoewel we dus best veel sympathie koesteren voor deze 5de colonne, uw scribent gaat over niet al te lange tijd zelfs met een aantal van hen naar een concert van Neil Young, hopen we toch dat de punten niet mee teruggaan in de bus naar Barendrecht.

Op voorhand zijn ze er ook niet gerust op. Een van hen meldde afgelopen week, “Wij doen het nu al in de broek, maar nemen voldoende verschoning mee….”