Voorbeschouwing G.V.V.V. – CVV De Jodan Boys

8 mei 2013

“It Ain’t Over ‘Til It’s Over”

 

De Amerikaanse muzikant Lenny Kravitz schreef en componeerde het liedje met deze titel al in 1991 voor zijn album Mama Said. Het bleek een schot in de roos want de single die van dat album werd getrokken behaalde de tweede plaats in de US Billboard Hot 100 en dat heeft Kravitz daarna niet meer weten te overtreffen, hoewel hij nog diverse andere mooie nummers heeft gecomponeerd zoals o.a. Let Love Rule en Always On The Run. Maar goed in de muziek gaat het niet alleen om de hoeveelheid verkoop, maar wat zegt een liedje en wie spreekt het aan.

“Het is nog niet voorbij, tot het echt voorbij is”, want zo zou je de titel kunnen vertalen, heeft door haar impact en de ondersteuning van een balladeachtige Motown sound ervoor gezorgd dat de titel alleen al een gevleugelde uitspraak is geworden in het Engelse taalgebied. En aangezien we in Nederland sterk worden beïnvloed door het Engels is dit ook in ons taalgebruik, in het origineel of vertaald, een staande uitdrukking geworden.

 

Aanloopje

Na deze introductie zult u waarschijnlijk zeggen, dit moet toch een voorbeschouwing zijn over een voetbalwedstrijd en niet een heel klein college muziek en taal? Gelijk heeft u, maar dit aanloopje was even nodig om de laatste competitiewedstrijd van het topklasse seizoen ‘12–‘13 te duiden. Want komende zaterdag spelen G.V.V.V. en het uit Gouda afkomstige De Jodan Boys beide hun laatste wedstrijd en kan de definitieve ranglijst worden opgemaakt.

Voor G.V.V.V. is het daarna dan over, want het kampioenschap is vergeven aan Katwijk, een periodetitel zit al in de knip en een nieuwe deelname aan de topklasse in seizoen in ’13–’14 is allang veilig gesteld. De enige uitdaging die rest, is om zo hoog mogelijk te eindigen en daarvoor is winst tegen Jodan Boys een mooi hulpmiddel.    

 

Bekerfinale

Gisterenavond speelde G.V.V.V. de halve finale in de districtsbeker van West I tegen zondaghoofdklasser De Zouaven. Na negentig minuten stond er 1-1 op het scorebord en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. De Zouaven hadden al eerder in dit bekerseizoen tweemaal een beslissing geforceerd in de penalty serie en zij leken dus de ervaringsdeskundigen, want G.V.V.V. had alle voorgaande duels in deze zogenaamde ‘kleine beker’ met winst afgesloten na de reguliere speeltijd en hadden dus geen ervaring daarin. Sterker nog, op maandagavond nadat de training al beëindigd was, had Bart Hulsbos nog aan assistent trainer Jan Diepeveen gevraagd of de staf niet wat vergeten was. Namelijk het oefenen op strafschoppen.

Het maakte, achteraf gezien dus niets uit, oefenen of niet, want de vijf elfmetertrappen werden feilloos benut door de blauwen en doelman Niels Willemse stopte in z’n 100ste officiële duel de vijfde strafschop van de opponent en bezorgde daarmee zijn ploeg een plaats in de finale.

Die zal aanstaande woensdagavond 15 mei worden gespeeld op sportpark De Westmaat te Spakenburg tegen zondaghoofdklasser s.v. Argon. Mocht die finale ook gewonnen worden, dat gaat het programma nog verder door want dan wacht er op 1 juni de halve finale van de landelijke districtsbeker en bij winst daarin op 8 juni de finale. “It Ain’t Over ‘Til It’s Over”

 

Op 24 november 2012 maakte Maurice van der Wilt de 0-1 in Gouda, in blessuretijd bepaalde Roy Terschegget de eindstand op 0-2. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Van debutant tot degradant?

Maar datzelfde zou kunnen gelden voor opponent De Jodan Boys. Alleen strijden die misschien door op een geheel ander front. De Goudse formatie van trainer Patrick Akerboom verraste vorig seizoen vriend en vijand door het behalen van het kampioenschap in de hoofdklasse A, ten koste van gevestigde namen als Quick Boys, Huizen, Sparta Nijkerk, Bennekom en onze ‘rode buren’ DOVO.

Daarmee werd de promotie en het debuut naar de topklasse een feit. De start op die trede hoger was meer dan uitstekend voor een nieuwkomer, want na 10 duels (1ste periode) waren de mannen uit de kaasstad een keurige middenmoter. Maar gedurende het vervolg van het seizoen kwam de klad in de prestaties van De Jodan Boys. In de tweede en derde periode werd alleen, medenieuwkomer en het al gedegradeerde DETO, onder zich gehouden. En nu aan het (bijna) einde van het liedje “It Ain’t Over ‘Til It’s Over” is dat voor de Gouwenaren ook de kwestie.

 

Moeilijk parket

Samen met SC Genemuiden en Spakenburg is de tegenstander van G.V.V.V. gedoemd tot het rechtstreeks degraderen, of het vege lijf nog zien te redden via de promotie/degradatie nacompetitie. Twee van de drie degraderen direct en de overgebleven mag dus via een omweg proberen het topklasserschap veilig te stellen.

De Jodan Boys heeft evenals haar hierboven genoemde concurrenten 32 punten verzameld, alleen is het doelsaldo minus 19 tegen en van de beide anderen minus 9. Nu telt voor directe degradatie dat saldo niet, maar wel voor de bepaling van de p/d plek. Kortom de debutant verkeert in een razend moeilijk parket en zal daarom er ook alles aan doen om de winst mee naar huis te nemen en dan maar afwachten wat de resultaten worden van SC Genemuiden – HHC Hardenberg en Spakenburg versus Kozakken Boys.

Wat na negentig minuten voetbal tegen G.V.V.V. dan zeker is, is dat de topklasse competitie voorbij is. Maar of het seizoen dan echt voorbij is? Dat wordt zaterdagmiddag zo omstreeks ca. 16.15 uur pas duidelijk voor De Jodan Boys.  

 

Opnieuw geen wedstrijd om des keizers baard, maar een met de nodige belangen, mede daarom wordt u van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis waar om 14.30 uur voor de aftrap zal worden gefloten.