Voorbeschouwing G.V.V.V. – De Zouaven (update)

4 mei 2013

Komende dinsdagavond gaat G.V.V.V. een poging wagen om voor de vijfde keer in haar ruim 65-jarig bestaan de finale van de districtsbeker te bereiken. Driemaal eerder werd deze finale verloren, namelijk in 1989 tegen ADO ’20 (1-0), in 1995 tegen Argon (1-5) en in 1996 tegen IJsselmeervogels (2-1). De vierde keer was het, eindelijk wel raak. Op het neutrale terrein in Almere werd in 2006 Spakenburg met 3-1 verslagen en daardoor mocht de zogenaamde ‘kleine beker’ mee naar Veenendaal om aldaar een plaatsje te krijgen in de prijzenkast.

( Dit alles onder voorbehoud, omdat vooral over de begin jaren, zeker v.w.b. de bekerwedstrijden het G.V.V.V.-archief helaas (nog) niet compleet is.)

 

Bijzondere naamgeving

In deze halve finale krijgen de Veenendalers bezoek van zondag hoofdklasser De Zouaven uit Grootebroek. Om even uw topografische kennis op te frissen, Grootebroek, Bovenkarspel en Lutjebroek vormen sinds januari 1979 samen de gemeente Stedebroec en is gelegen onder de rook van Enkhuizen. En om het nog preciezer te maken, het deel van de provincie Noord Holland waar o.a. Stedebroec en Enkhuizen deel van uitmaken, heet dan weer West Friesland.

De Zouaven, een bijzondere naam zult u wellicht zeggen. En gelijk hebt u, want waar voetbalverenigingen vaak afkortingen als naam hebben, zoals natuurlijk onze eigen club, of de naam van de plaats van herkomst, zijn de West-Friezen een witte raaf onder de ‘voetbalvogels’. Dat verdiend natuurlijk een nadere verklaring.

 

Katholieken – Protestanten en Zouaven

De Zouaven of Zoeaven (zoals oorspronkelijk geschreven) waren geronselde soldaten in het pauselijk leger die vochten tegen de Italiaanse vrijheidsstrijders (Garibaldisten). Een van die soldaten was de in 1842 in Lutjebroek geboren Pieter Janszoon Jong, bijgenaamde ‘de reus van Lutjebroek’. Deze reus sneuvelde in 1867 in Italië. Lutjebroek e.o. was toentertijd een zeer katholieke enclave in een hoofdzakelijk door protestanten bewoonde streek. En daarom was het zeer logisch dat de in de strijd, onder de noemer van de katholieke kerk, gestorven Pieter Jzn. Jong als een held werd vereerd in zijn geboortedorp en dat daar tevens een standbeeld voor hem werd opgericht. Even logisch is daarom dat toen Lutjebroek in 1931 een voetbalvereniging werd opgericht, deze de naam De Zouaven kreeg, wat dus het beste als synoniem kan worden gezien voor het woord krijgers. Grappig in dit verband is dat de van oorsprong katholieke krijgers nu naar Veenendaal komen. Want Veenendaal is niet alleen ‘randje randstad’ maar ook randje ‘bible belt’. Deze gordel loopt van de westen van Overijssel naar de Zeeuwse eilanden en hierin wonen relatief veel bevindelijk gereformeerden, ook wel aangeduid als zwartekousen en veelal aanhangers van politieke partijen als SGP en Christen Unie.

 

Vanuit de marge naar de subtop

Maar goed na dit stukje aardrijkskunde en geschiedenis terug naar waar het om gaat, namelijk een potje voetbal. De Zouaven en G.V.V.V. zijn volledig onbekende tegenstanders voor elkaar, want nog nooit eerder stond er een ontmoeting tussen de beide vlaggenschepen van de verenigingen op het programma. Deze halve finale van de districtsbeker in West I is daarom dan ook uniek. Maar dit alles wil niet zeggen dat De Zouaven als voetbalclub onbekend is. Na jarenlang in de spreekwoordelijke marge te hebben gespeeld (2de t/m 4de klasse) promoveerde men in 2007 naar de 1ste klasse, en dat bleek duidelijk naar meer te smaken. Want na een vierde en tweede plek op de ranglijst was het in 2010 raak en via een kampioenschap werd de hoofdklasse bereikt. En op dat niveau krijg je landelijke bekendheid, zeker als je je als debutant moeiteloos handhaaft (7de) en het jaar daarop dat even moeiteloos evenaart. Afgelopen september begonnen De Zouaven dus aan haar derde seizoen op het één na hoogste amateurniveau. Dit nu onder leiding van een nieuwe trainer Rowdy Bakker, die de succesvolle Juan Fernandez Coto (nu opnieuw kampioen met ASV De Dijk) was komen opvolgen. Maar ook Rowdy Bakker, die in G.V.V.V.-kringen bekend zou moeten zijn van zijn vorige club ODIN ’59 die hij maar liefst vijf seizoenen diende, kreeg zijn nieuwe club prima aan het voetballen. Hoewel een hoofdprijs uit het zicht is, en troostprijs zo goed als, staat de rood-wit gestreepte formatie, met nog twee duels te gaan, op een meer dan keurige derde plek en lijkt een verbetering van de eerdere twee ingenomen eindposities op de ranglijst er meer dan dik in te zitten. Dat is voor zo’n jonkie op hoofdklasse niveau natuurlijk een uitstekende prestatie.

 

Familie De Boer

Maar naast deze uitstekende voetbal wapenfeiten zal de club ook haar bekendheid genieten doordat twee geweldige internationale voetbalcoryfeeën hun eerste stappen daar zetten. Als dit een quizvraag zou zijn, veronderstellen we dat zeker 80% of meer, deze goed zou beantwoorden. Want iedere beetje voetbalkenner weet dat de tweeling Frank en Ronald de Boer hun jeugdjaren bij De Zouaven doorbrachten. En nog leuker is te vermelden dat vader Cees de Boer, zelf ook ex-betaald voetballer van Alkmaar ’54, de voorloper van het huidige AZ, nog steeds als vrijwilliger bij de club betrokken is als lid van de ‘stadionploeg’. Elke dag is hij er te vinden, met kruiwagen en bloemkoolmes. En elke vrijdag hijst hij de 27 vlaggen op het complex.

Clubliefde, het bestaat gelukkig nog steeds, want ook zijn zonen geven zo nu en dan acte de presence zoals o.a. bij de opening van het hoofdveld van de jeugd, wat hoe kan het ook anders, hun naam draagt.

 

 

 

Cupfighter

In de competitie is het voor De Zouaven, net als voor G.V.V.V., dus een kwestie van zo hoog mogelijk proberen te eindigen. Maar eveneens hebben beide clubs toch al een prijsje op zak. De gastheren mogen door het veroveren van de eerste periodetitel dus bij start van het volgende KNVB-beker toernooi starten in de tweede ronde en hoeven zich daarvoor dus niet via een andere amateurclub te plaatsen, zoals afgelopen seizoen toen Groene Ster in eigen huis werd verslagen en ze in tweede ronde FC Groningen op het Panhuis ontvingen, dat maar ternauwernood met 1-2 won.

Doordat onze gasten deze halve finale haalden is de prijs daarvan deelname aan de eerste ronde van de ‘grote beker’, die uitsluitend amateursclubs bevat. Maar dat is natuurlijk al een mooi avontuur, want daarmee gaan de West-Friezen op herhaling. Want ook vorig seizoen toonden zij zich ware cupfighters en werd deze halve finale behaald en daardoor ook deelname aan de KNVB-beker. Daarin werd in de eerste ronde competitiegenoot van G.V.V.V. DETO op het eigen complex De Kloet met een 3-2 nederlaag naar Vriezenveen gezonden en werd men in de ronde daarop uitgeschakeld door de thuiswedstrijd tegen zondaghoofdklasser EHC met 0-1 te verliezen.

 

Reuzendoders

In het vorige seizoen werd de poule fase samen met Volendam, door G.V.V.V. uit deze halve finale gehouden, overleefd. Daarna moesten DSO/Ultrajectum (11-0) en Zwaluwen ’30 (0-2) eraan geloven, dat was niet zo’n verrassing, maar daarna ontpopten De Zouaven zich als reuzendoders, en dat ook nog eens op vreemde bodem. Want na IJsselmeervogels (1-2) moest toen ook toenmalig topklasser Argon (0-1) de sterkte van de Noord Hollandse formatie erkennen.

In de halve finale kwam er eind aan dat succes want daarin was toenmalig zaterdag topklasser Montfoort te sterk (3-1). Montfoort op haar beurt verloor de finale van FC Chabab en de huidige Amsterdamse zondag topklasser, toen nog hoofdklasser, schakelde in de kwartfinale …. juist ja, G.V.V.V. met 0-2 uit.

Zo is het voetbalwereldje soms klein, want als De Zouaven met de winst aan de haal gaan op het sportpark Panhuis,  treffen ze in de finale op 15 mei in Spakenburg, opnieuw het Mijdrechtse Argon wat afgelopen week de finale al bereikte door een 1-0 winst op Hollandia uit Hoorn en daarmee is de kans op een West-Fries onderonsje in de finale dus al verkeken.

 

Hoe bereikte De Zouaven deze keer de halve finale?

In de poulefase trof het AFC ’34, ODIN ’59 (de oude club van trainer Bakker) en Zwaluwen ’30. Alleen van de Heemskerkers werd verloren en de overige twee duels leverden winst op en daardoor ging men samen ODIN ’59 door naar de KO-fase. Via Medemblik (8-0), DVVA (2-2 en w.n.s.), een monsterscore van 10-0 tegen ’t Vliegdorp trof men in de 1/8 finale ZAP, dat buurman DOVO had uitgeschakeld. Ook daar moesten er strafschoppen aan te pas komen na een eindstand van 2-2, en opnieuw waren de Bakker-pupillen de sterkste. Voor G.V.V.V. misschien een goede waarschuwing om het niet zover te laten komen. Tenslotte werd in de kwartfinale met 0-1 gewonnen bij het Amsterdamse JOS/Watergraafsmeer, waarbij de Zouaven doelman een hoofdrol vervulde door een aantal wonderbaarlijke reddingen te verrichten.

 

Hoe het begon in 1931. Het eerste veld bevond zich achter de RK-kerk in Lutjebroek.

 

Kortere weg

Voor G.V.V.V. was de tocht naar deze halve finale een stuk korter omdat zij als topklasser waren vrijgesteld van de poulefase en gelijk in de KO-ronde 1 instroomden. Eerst werd Saestum met 0-6 opgerold, maar de volgende tegenstander, zondag topklasser AFC, bleek een stuk taaier. Gelukkig was een doelpunt van Roy Terschegget voldoende voor de winst. Daarna ging G.V.V.V. op bezoek bij HFC EDO een competitie genoot van De Zouaven, en daar vielen op een regenachtige en zeer winderige avond de doelpunten als rijpe appelen van de bomen. Gelukkig raapte de Assink-brigade de meeste op en stond het telraam na 90 minuten op 3-7.

De tot nu aan toe eerste thuiswedstrijd in deze ‘kleine beker’ bracht een oude bekende naar Veenendaal, namelijk HSV De Zuigvogels. In de zestiger jaren vaak tegenstander in de competitie. Het werd voor de Huizenaren geen onverdeeld genoegen deze hernieuwde kennismaking, want ze gingen met een 6-0 nederlaag terug naar het Gooi. En als laatste schakelde G.V.V.V. op 17 april jongstleden in Volendam de gelijknamige club uit. Na een 1-0 achterstand bij rust drukte G.V.V.V. in de tweede helft het klassenverschil pas uit, ook nadat de gastheren door een rode kaart met 10 man verder moesten.

 

Kans op revanche

Voor G.V.V.V. dus nu opdracht om het thuisvoordeel en het verschil van één klasse uit te drukken door De Zouaven met lege handen naar Grootebroek terug te sturen, want op basis daarvan is de favorietenrol duidelijk toebedeeld aan de gastheren. Ook zullen aanvoerder Simon Brouwer en zijn manschappen moeten bewijzen dat de meer dan uitstekende resultaten, vorig seizoen geboekt in de KNVB-beker tegen Excelsior- en Sparta Rotterdam en het heroïsch ‘zeer koude’ gevecht in Alkmaar tegen AZ, geen eendagsvliegen waren en dat ze de wil om te winnen ook kunnen en willen etaleren op een bekerniveau lager. Bovendien krijgt G.V.V.V. bij winst dan de kans om revanche te nemen voor de eerder in deze voorbeschouwing genoemde finale. Want in 1995 verloren de Veenendalers de finale op eigen terrein tegen Argon.

 

G.V.V.V. – De Zouaven wordt dinsdagavond 7 mei gespeeld op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis en begint om 20.00 uur.

Deze bekerwedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. E. van Os, die wordt geassisteerd door Dhr. A.B. Stroobach en Dhr. R.W. Henneke.

 

De bijgevoegde afbeeldingen zijn afkomstig van de website van De Zouaven, waarvoor dank.

(Update) Ook staat daar nu een voorbeschouwing van het Noordhollands Dagblad

 

Gerelateerde artikelen:

Vervolg bekertoernooi G.V.V.V. 1

s.v. Argon eerste finalist districtsbeker