Voorbeschouwing G.V.V.V. – DETO Twenterand

21 maart 2013

Is het doek definitief gevallen?

 

Deze vraag moet je voor wat de komende tegenstander van G.V.V.V. betreft, met ja beantwoorden. Want voor D(oor) E(endracht) T(ot) O(verwinning), met daar achter nog de toevoeging Twenterand, de gemeente waaronder de plaats van herkomst Vriezenveen valt, was het vorige week zaterdag zover. Een 0-1 thuisnederlaag tegen Rijnsburgse Boys zorgde ervoor dat zowel praktisch als theoretisch gezien er geen ontsnappingsclausule meer voorhanden was om de degradatiedans te ontspringen. Het optreden op topklasse niveau voor de Vriezenveners blijft daarmee dus beperkt tot één seizoen.

 

Hartstikke jammer voor deze zeer sympathieke club uit de Overijsselse dreven die de laatste jaren juist zo lekker bezig was om zich omhoog te werken. Van halverwege de jaren zeventig tot halverwege de jaren negentig deed DETO mee om de prijzen op het hoogste zaterdag niveau. Maar in 1994 ging het mis en daalde men af naar de tweede klasse. Het verval zette door en ze belanden zelfs nog een trede lager. Pas in 2001, toen ondertussen de hoofdklasse was ingevoerd, haakte DETO weer aan in de eerste klasse. Daarin streden ze dapper mee om weer de weg omhoog te vinden, maar het duurde tot 2010 voordat, via een periodetitel en de daarbij behorende nacompetitie, de hoofdklasse werd bereikt. Door de invoering van de topklasse in datzelfde jaar, helaas dus niet de elite bij de zaterdagvoetballer, maar het streven om daar toe te behoren was in ieder geval ingezet.

 

Onder leiding van trainer Anton Wennemars behaalde de nieuwkomer in de hoofdklasse een keurige zevende positie en werd de basis gelegd voor de verdere groei. En wat voor groei!! Want in het seizoen 2011 – 2012 leek WHC lange tijd de favoriet voor de titel met DETO als achtervolger. Maar op de laatste speeldag achterhaalden de Vriezenveners de Wezepers en eindigden beide opponenten in puntenaantal gelijk op de bovenste plaats. Doelsaldo telt dan niet en dus was er een beslissingswedstrijd nodig om de kampioen van de hoofdklasse C aan te wijzen. Op sportpark De Boshoek, de thuishaven van HHC Hardenberg, werd het een thriller van jewelste tussen DETO en WHC en kwam er zelfs een verlenging aan te pas om de strijd te beslissen. Ruud Bruns maakte, op het veld waar hij twee jaar actief was voor HHC voordat hij de gelederen van DETO ging versterken, uiteindelijk de winnende treffer (2-1) en daarmee was de promotie naar de topklasse een feit. Twee promoties in drie jaar, een prestatie van formaat.

Helaas heeft deze prestatiecurve nu dus een deukje opgelopen door de officiële degradatie afgelopen zaterdag.

Op 20 oktober 2012 won G.V.V.V. met 1-2 van DETO Twenterand en behaalde daarmee de eerste periodetitel binnen. Matchwinner was toen Tom Oostinjen (r.), die hier een flinke knuffel krijgt van zijn teamgenoten. Helaas kan de jonge verdediger komende zaterdag dat kunstje niet herhalen, want door zijn vierde gele kaart bij Genemuiden zal hij komende zaterdag een wedstrijd schorsing uit moeten zitten.

 

Maar de vraag in de koptitel geldt ook voor de gastheren. Alleen dan gelukkig niet v.w.b. degradatie, maar voor het meespelen om de titel. Op basis van praktische overwegingen zou je kunnen zeggen dat G.V.V.V. door het 4-3 verlies in en tegen Genemuiden daarin is uitgeschakeld. Want met nog zeven duels te gaan is de achterstand op koploper Katwijk opgelopen tot acht punten. De Oranjehemden moeten dus al twee faliekante misstappen, lees verliezen, maken en nog een potje gelijkspelen, wil G.V.V.V. die achterstand nog weg kunnen werken. Maar die voorwaarde is alleen natuurlijk nog niet genoeg, want zelf zullen Assink-boys dan het restant van alle competitie wedstrijden moeten winnen om nog een barrageduel uit het vuur te kunnen slepen. Of met nog meer misstappen van de Kattukkers zelf met de eer aan de haal te gaan. Mathematisch gezien zeker mogelijk, maar in de normale voetbalpraktijk een utopie.

 

Daarom kunnen we het vraagteken in de kop eigenlijk met een gerust hart weghalen en vaststellen dat het doek voor de beide kemphanen gevallen is. DETO Twenterand kan zich gaan voorbereiden op de hoofdklasse en G.V.V.V. moet gewoon proberen de vijfde plaats uit haar debuutseizoen te gaan verbeteren. Daarvoor zijn ze goed op weg, maar iedere overwinning is daarbij van harte welkom.

 

PS.

Wie het heel erg betreuren dat DETO Twenterand een stapje terug moet doen zijn ‘onze eigen Jannen’. Oftewel assistent trainer Jan Diepeveen en materiaalman Jan Nagel. Want die twee vormen een soort van testpanel welke topklasser de beste ballen gehakt serveert. En zonder enige concurrentie staan de gehaktballen van DETO Twenterand met vlag en wimpel op nummer 1. Die zullen deze heren dus komend seizoen moeten missen.

En jammer genoeg kan de toezegging die Henk Nijen Twilhaar van DETO deed eerder dit seizoen, ook hoogstwaarschijnlijk niet waargemaakt worden. Want Henk kampt met een chronische ziekte die hem vooral de laatste weken ernstig parten speelt en daarom is zijn komst naar ’t Veen allerminst zeker.

Vanaf deze plaats wensen wij Henk heel veel beterschap toe en hopen dat zijn uiterst gastvrije, vriendelijke en zeer sportieve vereniging op niet al te lange termijn mag terugkeren naar de topklasse.