Voorbeschouwing G.V.V.V. – FC Lisse

22 augustus 2012

Het zal de liefhebbers van het topklasse zaterdagvoetbal vast niet zijn ontgaan dat de competitie jaargang 2012 – 2013 afgelopen zaterdag haar ouverture kende. De blauwe formatie van trainer Erik Assink, die aan zijn derde seizoen is begonnen bij de Veenendalers, kende jammer genoeg een valse start. Waar vorig seizoen in Rijssen bij Excelsior ’31 nog met 1-3 werd gewonnen, was de uitslag nu andersom en moest G.V.V.V. puntloos huiswaarts keren. Een zogenaamde valse start dus.

Maar gelukkig volgen er vanaf het moment van schrijven van deze voorbeschouwing, woensdag 22 augustus, t/m zaterdag 1 september gerekend, nog een viertal duels waarin dit verlies hopelijk recht gezet kan worden.

Want gisteravond speelde ons vlaggenschip in de eerste ronde van de KNVB-beker tegen R.K.S.V. Groene Ster, daarna volgt dan aanstaande zaterdag de thuiswedstrijd tegen FC Lisse, waar we dus nu op gaan voorbeschouwen. Op dinsdag 28 augustus moet G.V.V.V. op bezoek in en bij v.v. Katwijk en zaterdag 1 september komt H.H.C. Hardenberg het sportpark Panhuis met een bezoek vereren. Kortom gelegenheid genoeg om zich te revancheren.

 

 

Doelman Mark de Vries vloert Simon Brouwer, Dennis van Meegdenburg ontfermt zich over de strafschop en zet G.V.V.V. op 1-0 op 28 januari 2012.

De eerste thuiswedstrijd van deze nog zeer prille competitie jaargang gaat dus zoals gezegd tegen FC Lisse. De mannen uit de Bollenstreek gaan voor het derde opeenvolgende seizoen aan de slag in de topklasse en lijken daarmee dus een zogenaamd ‘zekerheidje’ te worden. Daar leek het bij de start van het vorig seizoen niet op. Want de eerste paar maanden verbleven de Lissenaren bijna continu in de gevarenzone. Maar zoals dat zo mooi op z’n Vlaams wordt uitgedrukt, men panikeerde niet bij FC Lisse. Er bleef vertrouwen in trainer Misha Salden – nu voor het 4de seizoen leidsman bij de club - en zijn selectie. Dat bleek ook geheel terecht, want vanaf 5 november t/m 3 december van het vorige jaar boekten de ‘geel-blauwen’ vijf overwinningen op rij en daarna volgden ook nog drie gelijke spelen. Daarmee speelde FC Lisse zich in één grote klap uit de problemen en hield men dat vol tot het einde van de competitie. Een 11de plek, net zoals in het debuutseizoen op topklasse niveau, was de beloning.

 

 

Maar nu, in dit nieuwe seizoen, zal FC Lisse de lat ook wel een streepje hoger willen leggen. Men leek zich versterkt te hebben met de smaakmaker van A.R.C. vorig seizoen, Selmo Kurbegovic en bovendien was Melvin Holwijn bij Telstar vandaan gekomen om de aanval een impuls te geven. Helaas komen beide namen niet voor in de selectie van FC Lisse. Kurbegovic kreeg een profcontract in Montenegro en speelt zelfs Champions League met zijn nieuwe club en Holwijn ging op het laatste moment toch naar Blauw Wit Amsterdam. Een flinke tegenvaller voor de technische commissie van de bollenploeg. Maar gelukkig kwam Edwin de Graaf kort geleden terug op het oude nest. Deze, nu dus voorlopige ex-prof, kreeg z’n opleiding in Lisse, maar vertrok op 21-jarige leeftijd naar RBC en vervolgde zijn profloopbaan bij o.a. Feyenoord, NAC, ADO en als laatste bij Excelsior Rotterdam. Daar was hij een van de spelers die het moest afleggen tegen G.V.V.V. in de KNVB-beker wedstrijd.

Maar zolang er geen uitzicht is voor De Graaf op een nieuw profcontract speelt hij voor zijn oude liefde. En daar heeft hij zich al bijna onmisbaar gemaakt, want in een paar oefenpotjes was De Graaf al trefzeker en afgelopen zaterdag zorgde hij er persoonlijk voor dat er één punt op sportpark Ter Specke bleef door de gelijkmaker (1-1) te scoren in de streekderby tegen Noordwijk en hij tevens werd benoemd tot man van de wedstrijd.

 

Vooraf zou FC Lisse tegen Noordwijk, wat samen met G.V.V.V. toch de verrassing van vorig seizoen was, vast en zeker hebben getekend voor dit gelijke spel. Maar na het verloop van die streekderby was dat zeker niet het geval en kregen de Salden-boys gezien het speloverwicht veel te weinig. Voetballend stak het elftal prima in elkaar en werden er voldoende kansen gecreëerd om de winst in eigen huis te houden. Maar helaas voor hen werden diverse mooie kansen om zeep geholpen en was men achteraf toch nog gelukkig dat het allereerste doelpunt in deze nieuwe voetbaljaargang van Noordwijker Kees ‘Pier’ Tol die reeds na vier minuten spelen op het bord stond, geen overwinning opleverde door de late (85ste minuut) gelijkmaker van De Graaf.

 

Hoewel ze in Lisse vast wel terug verlangen naar ‘oude tijden’, want sinds hun debuut in ’89-’90 op de hoogste voetbaltrede, mochten er drie kampioenstitels en maar liefst zes vice-kampioenschappen worden genoteerd, achten ze zelf de tijd nu nog niet rijp om een rol van betekenis te spelen in de huidige topklasse. Maar dat is op termijn natuurlijk wel de bedoeling, want grote successen smaken altijd naar meer. Het streven zal zijn om gewoon lekker mee te blijven te doen en de twee elfde posities in de beide eerdere topklasse seizoenen ruimschoots te verbeteren. En misschien volgt er wel net zo’n periode als vorig jaar toen de punten zich aaneenregen en FC Lisse in de tweede periode op een mooie vierde plek eindigde. Nu leveren die periodetitels, in tegenstelling tot vorig seizoen, ook nog wat op, dus nog een extra motivatie om het beste beentje voor te zetten.

 

De resultaten uit de oefenperiode geven al een kleine vooruitblik op positief denken. Want in zeven duels werd niet verloren. Zondag topklassers VVSB en AFC werden o.a. met respectievelijk een 4-0 en 3-0 nederlaag naar huis gezonden en Jong FC Utrecht moest er ook aan geloven, 3-2. Trainer Cees Bruinink van Katwijk liet al weten dat hij in FC Lisse een zeer gevaarlijke outsider ziet dit seizoen, dus is het aan Misha Salden c.s. om te bewijzen dat deze zeer ervaren trainer er wel kijk op heeft.  

 

Ook FC Lisse kwam gisteravond in actie voor de KNVB-beker. Tegenstander daarin was zondag hoofdklasser RKHVV uit Huissen die door het behalen van de halve finale in de districtsbeker zover waren gekomen. Die tegenstander doet vast wel een belletje rinkelen bij veel G.V.V.V.-ers. In het verleden werden tegen Huissenaren diverse oefenduels gespeeld, maar nu zullen zij toch het meest bekend zijn om hun oefenmeester. Want wie zwaait daar nu voor het derde seizoen de scepter? Juist ja, Frans Koenen. En deze man hoeft eigenlijk geen nader betoog, want hij speelde en trainde lange tijd bij G.V.V.V.

We zijn dan ook benieuwd hoe Frans en z’n ploeg het er vanaf gaan brengen daar op sportpark Ter Specke. Ongetwijfeld zullen ‘spionnen’ van G.V.V.V. daarvan getuige zijn, zoals andersom ook analisten van FC Lisse aanwezig zullen zijn bij de wedstrijd tegen Groene Ster.

 

We zullen komende zaterdag dan ook maar eens gaan bekijken op welke wijze ‘de spionnen’ hun ‘bazen’ hebben

Tonnie Cusell, die op 28 januari zijn eerste hele competitie wedstrijd speelde voor de blauwen, kopt in kansrijke positie over.
Kwam het door zijn hoofdverband, die een scheurtje in zijn wenkbrauw bedekte?

voorgelicht en wat voor soort wedstrijd er zich gaat ontwikkelen. Het zal wellicht wat minder voorzichtig zijn dan de laatste wedstrijd tussen de beide kemphanen, want die vond op 28 januari van dit jaar plaats en eindigde in 1-1. Dat daarbij van G.V.V.V.-zijde voorzichtigheid troef was, was logisch want drie dagen daarna stond, zo bleek achteraf, een groot hoogtepunt uit de geschiedenis van de club te wachten. Dit was op 1 februari het kwartfinale duel om de KNVB-beker in Alkmaar tegen AZ en die wilde geen enkele speler missen door in het duel tegen FC Lisse een schorsing en/of een blessure op te lopen.

 

Dat gelijke spel was terecht, gezien de spelverhoudingen, zoals ook de heenwedstrijd in Lisse voor G.V.V.V. een zeer verdiende 0-4 overwinning opleverde. Bij FC Lisse spreken ze over die wedstrijd als een van de slechtste van vorig seizoen. Ja, en zo heeft welke vereniging dan ook wel eens een hele echte off-day.

 

Hopelijk heeft G.V.V.V. die vorige week in Rijssen al gehad, want op de nederlaag tegen Excelsior ’31 viel niet zo heel veel af te dingen. Ja, het was zeer warm, waarbij zelfs door toeschouwers de opmerkingen werden gemaakt als: “bij zulke temperaturen zou het voetbal afgelast moeten worden en het is zelfs veel te warm om geconcentreerd te kijken”, dus laat staan hoe de heren voetballers zich op het nog warmere kunstgras voelden. Maar daar had ook de tegenstander last van, het waren diverse forse fouten, zowel individueel als als team, die de blauwen de das omdeden.

Natuurlijk kunnen we nog meer verzachtende omstandigheden aanvoeren voor het verlies, zoals de afwezigheid van Michiel van der Valk – zijn (rug)revalidatie duurt nog minimaal drie á vier weken zoals hij afgelopen zaterdag zelf aangaf – en Wouter Bonke die nog één wedstrijd schorsing van vorig seizoen moest uitzitten. Maar bijna iedere G.V.V.V.-er is ervan overtuigd, dat hun favoriete team met de komst van Wouter van Hoof (IJsselmeervogels), Karim Elkaddouri, Maurice van der Wilt (beide van Sparta Nijkerk) Mitchel Bottenheft (v.v. Montfoort) en Peter van de Pol (G.V.V.V. 2) erin de breedte sterker op is geworden.

Het is dan ook nu de taak aan de ‘lijdende voorwerpen’ en de oudgedienden om dat te gaan bewijzen, te beginnen in de wedstrijd tegen FC Lisse.