Voorbeschouwing G.V.V.V. – H.H.C. Hardenberg

29 augustus 2012

Afgaande op de eerste drie wedstrijden ronden belooft topklasse seizoen 2012 – 2013 een heel bijzondere jaargang te worden. Want wie durfde te voorspellen dat onze opponent van komende zaterdag H.H.C. Hardenberg in de ouverture van dit seizoen met maar liefst 4-2 zou winnen van vice-kampioen Rijnsburgse Boys? En afgelopen dinsdag bij de enige doordeweekse speeldag vielen er ook een flink aantal zeer verrassende uitslagen te noteren. Debutant DETO Twenterand, afgelopen zaterdag in eigen huis nog verslagen door onze gasten (0-1) speelde dinsdagavond kampioen Spakenburg op de eigen Westmaat omver (1-4). En om dan nogmaals bij onze Hardenbergse vrienden te blijven, wat te zeggen van H.H.C. Hardenberg – Noordwijk, 4-4?

Vreemd deze uitslagen? Ja, aan de ene kant wel, maar aan de andere kant ook weer niet. Als je een blikt werpt naar voorgaande resultaten en/of eindstanden zou je dit soort uitslagen niet verwachten. Maar deelnemers aan de topklasse lijken zich in deze derde editie allemaal op het personele vlak goed te hebben uitgerust zodat het niveau wat naar elkaar toe groeit en uitblinken of boven de rest uitsteken eerder uitzondering dan regel wordt.

Misschien is deze conclusie wat voorbarig, maar gezien bovengenoemde feiten en andere hierbij nog niet eens vermeldde verrassende uitslagen, lijkt het toch een beetje die kant op te gaan.

 

Want neem nou onze ‘eigen jongens’. Van Excelsior ’31 werd vorig seizoen het maximaal te behalen punten in de tas gestopt. Nu zijn er daarvan al drie afgestaan. FC Lisse nam in ’11-’12 op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis één punt mee, afgelopen zaterdag lieten ze er drie achter. Jammer genoeg kunnen we niet spreken van een soort van omkering in de wedstrijd van dinsdagavond in en tegen Katwijk, althans qua resultaat. Vorig seizoen werd er twee keer kansloos, dat is misschien niet helemaal het juiste woord, maar in ieder geval verdient verloren van de Katukkers, beide keren 3-1. Dinsdagavond had dat ook maar zo andersom kunnen zijn, als er wat beter af was gewerkt. Maar ook was eenzelfde 4-4 zoals H.H.C. tegen Noordwijk, of 5-4 of 4-5 een reële mogelijkheid geweest, gezien de kansen en mogelijkheden van de beide opponenten. Conclusie daarvan mag dan ook zijn dat G.V.V.V. de kustbewoners dit keer veel meer pijn kon doen dan in de vorige jaargang. Kortom op basis van dat duel waren de beide kemphanen op sportpark De Krom veel meer aan elkaar gewaagd dan een jaar geleden. Wij en u weten dat je er niets voor koopt, als je verliest door goed en aantrekkelijk spel, maar het is wel een mooi uitgangspunt om op voort te borduren.

 

En met dat voortborduren zullen Simon Brouwer c.s. dan komende zaterdag een begin moeten maken in het vierde competitieduel tegen H.H.C. Hardenberg.

Ook tegen de Sallanders hebben de Assink-pupillen uit het vorig seizoen een negatief saldo staan. In Hardenberg was het best een aardige wedstrijd, met zowel letterlijk als figuurlijk regen en zonneschijn. G.V.V.V. vergat toen in de beginfase de score te openen en kreeg daarna het deksel op de neus. Penterman en Mulderij zorgden, ruimschoots voordat er een uur was gespeeld, voor vrolijke gezichten bij de oranjehemden door ieder eenmaal te scoren. Maar gelukkig gaven de Veenendalers de moed niet op en bleven strijden voor een beter resultaat. Het duurde lang, maar toch bezorgden Simon Brouwer en de ingevallen Tom Oostinjen in de laatste 10 minuten hun ploeg nog een 2-2 gelijkspel. Gezien het volledige duel, een terechte uitslag en daarmee bleef G.V.V.V. toen koploper.

 

Dit is zeker geen 'gefotoshopt' plaatje. Vorig jaar op 8 oktober regende het in Hardenberg echt pijpenstelen. Toch ging ook echt de zon weer schijnen en voor G.V.V.V. figuurlijk door de late gelijkmaker van Tom Oostinjen.


In Veenendaal was het duel ook zo goed als gelijkwaardig, maar toen ontbrak het de thuisploeg aan scherpte voor de goal en die had de Verdonkschot-equipe toen wel huis. Via een 0-2 voorsprong (goals van Renco van Eeken en Martijn Berger) kon G.V.V.V. pas in blessuretijd de eer redden door Thijs van Tent Beking (nu Babberich). Maar de gifbeker moest volledig leeg toen Gersom Klok een minuut later er 1-3 van maakte. Op die winstpartij voor de bezoekers viel uiteindelijk ook niets af te dingen, want voetbal gaat nu eenmaal om het maken van de meeste goals en als je tegenstander dat wel doet en je dat zelf nalaat valt er niets te klagen, hooguit op teamgenoten die de kansen om zeep hielpen.

 

 

Die makke van toen en van afgelopen dinsdag zal dus aanstaande zaterdag moeten worden uitgebannen en daarom zal er in de training van vanavond vast nog wel extra aandacht worden besteed aan de diverse vormen van afwerking. Want de defensie van H.H.C. Hardenberg kreeg net als die van G.V.V.V. als zes goals om haar oren, dus die is niet onpasseerbaar. Aan de andere kant krijgt de laatste linie van ons team te maken met jongens die wel raad weten met een beetje ruimte. Hielke Penterman (3), Björn Zwikker (2) en Thijs Houwing (2) hebben gezamenlijk al bijna de gehele score voor hun rekening genomen, want totaal hebben de Hardenbergers nu al 9 doelpunten op hun conto staan. Dus naast accuratesse voor de goal van de aanvalslinie zal ook het middenveld en de achterhoede op haar tellen moeten passen als H.H.C. Hardenberg de aanval zoekt. En het is haast zeker dat ze dat zullen doen. Want zowel trainer Erik Assink van de thuisploeg als zijn evenknie bij de Hardenbergers, Ted Verdonkschot, die is begonnen aan zijn vierde seizoen, zijn hartstochtelijke aanhangers van voetballers die vooruitdenken en ook vooruit willen spelen.

We mogen dan ook verwachten dat er twee aanvallend ingestelde ploegen op de ‘blauwe zijde’ van het Panhuis zullen verschijnen die er alles aan zullen doen om het publiek te vermaken, maar zeker, zo niet meer belangrijk, om toch ook de winst in eigen gelederen te houden.