Voorbeschouwing G.V.V.V. – HSV De Zuidvogels

3 maart 2013

 

Vanaf 1959 tot 1970 stonden G.V.V.V. en de Huizer Sport Vereniging De Zuidvogels 14x tegenover elkaar in competitie verband, dat was in de toenmalige tweede klasse, tevens het hoogste zaterdag niveau. Maar in het seizoen ’70-’71 deed de eerste klasse haar intrede en G.V.V.V. plaatste zich daar moeiteloos voor, en dat lukte Zuidvogels niet.

Sterker nog, vanaf die tijd was het afgelopen met de Huizense Veenendaalse confrontaties, want het lukte de rood-groene formatie daarna nooit meer het hoogste platform te bereiken.

Toch ook is er hier weer een uitzondering op de regels. Want in 2004 moest G.V.V.V. roemloos afscheid nemen van de hoofdklasse en degradeerde naar een trede lager en daarin kwam men Zuidvogels weer tegen in competitieverband. De Huizenaren bliezen toen hun partijtje flink mee in de 1ste klasse A, ze eindigden als derde, maar op de Veenendalers stond toen geen maat. G.V.V.V. werd toen op 26 februari 2005 als eerste kampioen van Nederland van alle standaardelftallen gekroond en daarmee waren ze weer terug bij de elite troepen van de zaterdagamateurs.

 

Sinds de ‘scheiding’ in 1970 voetbalden de Wolfskamerbewoners hoofdzakelijk in de tweede en derde klasse, maar van begin tot halverwege de jaren negentig daalden ze zelfs af naar de vierde klasse. Pas in 2001 keerde Zuidvogels weer terug naar de 1ste klasse, waar men nu nog steeds in bivakkeert. In die 11 seizoenen speelde Zuidvogels wel degelijk een rol van betekenis en waren ze een aantal keren dichtbij promotie. Want in acht seizoenen van die elf eindigden ze in het linkerrijtje waarvan zes jaargangen bij de eerste drie. Ook staan er een aantal periodetitels op de CV, maar het lukte telkens niet om die zo graag gewenste stap te maken.

En ook dat zal dit seizoen niet gaan gebeuren want de mannen van trainer Jorg Smeets, die onlangs voor twee seizoenen bijtekende, verkeren in de onderste regionen van 1A en zullen nog de nodige moeite moeten doen om hun hachje te redden en zich zo voor de dertiende achtereenvolgende keer eerste klasser te mogen noemen. In deze klasse zijn o.a. de ons bekende verengingen SDV Barneveld, Zwaluwen ’30, Valleivogels en plaatsgenoot De Merino’s tegenstrevers van Zuidvogels.

 

In de beker werd de poulefase overleefd ten koste van FC Hilversum (zo.) en DWV en ging Zuidvogels als tweede samen Zeeburgia over naar de eerste KO-ronde. Daarin werd zondag vierde klasser Forza Almere uitgeschakeld (3-2) waarna het tweede elftal van ADO ’20 tegenstander werd. In Heemskerk werden de reserves van deze zondag topklasser met 0-1 aan de zegekar gebonden en was de KO 3 een feit. Opnieuw moesten de Huizenaren de bus nemen, nu naar Amsterdam waar zaterdag tweede klasser OSV tegenstander was. Overtuigend werden de hoofdstedelingen met 1-4 afgeserveerd en daarmee plaatste Zuidvogels zich dus voor de 1/8 finale en daarom komen ze dinsdagavond op bezoek op het sportpark Panhuis.

 

Naast de eerder genoemde 16 competitie ontmoetingen waarin G.V.V.V. achtmaal de sterkste was en onze gasten vijfmaal, troffen de beide clubs elkaar eenmaal eerder in deze zogenaamde ‘kleine beker’. Dat gebeurde in het seizoen ’79-’80 en ook toen kwam Zuidvogels op bezoek in Veenendaal. De thuisploeg bereikte toen via een 2-0 overwinning de volgende ronde. En om dan toch maar helemaal compleet te zijn, ook stonden er voor zover ons bekend, ooit twee oefenduels op de rol, beide vonden plaats op de Wolfskamer, de thuishaven van Zuidvogels. In ’87-’88 won G.V.V.V. met 0-2 en diezelfde uitslag stond op het scorebord in jaargang ’01-’02, alleen toen in het voordeel van Zuidvogels.

De laatste keer dat de beide teams elkaar ontmoeten dateert van 11 december 2004 toen Zuidvogels er als enige deelnemer van eerste klasse A in slaagde om op het Panhuis punten te pakken van het toen ongenaakbare G.V.V.V. Beide teams troffen geen doel en dus eindigde het duel zoals het was begonnen. Het enige 1-tje wat u in de bijgaande thuiswedstrijden eindstand ziet staan werd dus veroorzaakt door de rood-groene brigade.

G.V.V.V. hoefde als topklasser geen poulefase te spelen en stroomde in, in de eerste KO-ronde, waarin Saestum in Zeist met 0-6 klop kreeg. Net als Zuidvogels moesten De Blauwen ook op bezoek in de hoofdstad alleen heten hun tegenstander zondagtopklasser AFC. Op sportpark Goed Genoeg was een doelpunt van Roy Terschegget voldoende voor het bereiken van de volgende ronde. En ook voor KO 3 werd in de bus gestapt richting Haarlem om daar zondag hoofdklasser HFC EDO te bestrijden. Door een doelpuntrijke bekerconfrontatie met 3-7 in hun voordeel te beslechten bereikte de Assink-pupillen de 1/8 finales.

 

Voor dinsdagavond zal het de vraag zijn hoe de beide trainers hun pupillen gaan voorbereiden en wie er zullen gaan spelen. Want het zal duidelijk zijn dat de competitie prioriteit nummer een is voor zowel G.V.V.V. als Zuidvogels. De ‘onzen’ zijn nog steeds in de race om het kampioenschap en onze gasten zullen zoals reeds eerder geconstateerd alle zeilen moeten bijzetten om klassebehoud af te dwingen. Wellicht geven de beide oefenmeester hun sterkhouders wat extra rust en willen ze kijken wat de niet altijd basisspelers kunnen brengen in een toch wel serieuze wedstrijd. Want het behalen van deze ‘kleine beker’ is toch uiteindelijk een mooie toevoeging op het palmares van een vereniging. Wie ons inziens sowieso moet spelen is Roy Terschegget. Niet alleen natuurlijk om zijn bijzondere voetbalkwaliteiten, maar onze middenvelder moet de kans krijgen om zijn record aan te scherpen. Want niet alleen is Roy topscoorder in alle tot nu toe gespeelde bekerduels, maar ook pikte hij in alle wedstrijden zijn doelpuntjes mee en daarom moet hij zeker op het wedstrijdformulier staan.

 

De winnaar van dit duel moet in de kwartfinale in een uitduel aantreden tegen de winnaar van Volendam – IJsselmeervogels die ook komende dinsdagavond zal plaatsvinden. De speeldatum daarvan zal in een later stadium worden vastgesteld, maar zal vermoedelijk door de week plaatsvinden, gezien de huidige krapte in het speelschema van de competitie.

 

Maak uw komst naar het sportpark wereldkundig via onze facebookpagina