Voorbeschouwing G.V.V.V. – R.K.S.V. Groene Ster

17 augustus 2012

Nauwelijks is de competitie ouverture van het seizoen 2012 – 2013 achter de rug, of er staat al weer een nieuwe uitdaging te wachten voor de Assink-pupillen. Deze keer betreft het een wedstrijd in het kader van de beker, om preciezer te zijn, de KNVB-beker. Ook wel de ‘grote beker’ genoemd. Een groot deel van voetbalminnend Nederland weet ongetwijfeld nog dat G.V.V.V. daarin vorig seizoen, zonder twijfel, de grootste verrassing was.

Na o.a. (uit)overwinningen op de BVO’s Excelsior en Sparta werden ‘de blauwen’ in de kwartfinale met een zeer eervol 2-1 verlies uitgeschakeld door de toenmalige koploper in de Eredivisie, AZ. Ook dat betrof een uitwedstrijd.

Iedere G.V.V.V.-er die bij die bekeravonturen betrokken was krijgt nog steeds een grote smile op zijn gezicht als daaraan wordt terug gedacht. Maar ook dat is geschiedenis, de realiteit is dat er aanstaande woensdag een nieuwe eerste ronde te wachten staat, met een volledig onbekende tegenstander, namelijk zondag hoofdklasser R.K.S.V. Groene Ster uit het Limburgse Heerlerheide. Op z’n Limburgs: Heëlehei of G’n Hei, is een stadsdeel in het noorden van de gemeente Heerlen.

 

Groene Ster, met de in Brabant en Limburg bekende voorvoeging, R.(ooms) K.(atholieke) S.(port) V.(ereniging), is een echte dorpsclub uit de vroegere kolenmijnstreek en opgericht in november 1926. Omdat er veel kompels deel vanuit maakten werd de voetbalclub ook wel vereenzelvigd met de gelijknamige mijn, de Oranje Nassau III, die in 1973 werd gesloten. Over de naamgeving bestaan een tweetal versies. De ene vertelt dat er een eerdere vereniging in die streek was met de naam Sportieve Ster. En omdat de oprichters kozen voor een groene broek en wit shirt (met ster) kwam bijna automatisch de naamgeving Groene Ster bovendrijven. De andere anekdote geeft aan dat er toentertijd een bekend tabaksmerk was van Niemeijer met diezelfde naam en de keuze daarop viel. Die laatste verklaring zou in de huidige anti-rook tijd volstrekt onmogelijk zijn, maar toen kon dat zonder problemen.

 

Zoals gebruikelijk bij een vereniging met zo’n lange staat van dienst zijn er vele hoogte-, maar ook dieptepunten te noemen. Om met het laatste te beginnen, halverwege de jaren vijftig, was het de vraag of Groene Ster nog wel bestaansrecht had. Sportief ging het bergafwaarts en de steun van de vrijwilligers kalfde af. Maar twee bestuursleden zetten de schouders eronder en met hulp van buitenaf werd de boel in no-time weer op de rails gezet.

Ondanks de diverse promoties en andere successen staat er één gebeurtenis met vette stip op bovenste plaats. Waar G.V.V.V. dus afgelopen seizoen de kwartfinale behaalde in deze beker, kan Groene Ster verhalen van het feit dat zij al eens aantraden in de finale. We moeten daarvoor wel ver terug in de geschiedenis, maar in 1944 behaalden de Limburgers na elf ronden spelen de finale van de KNVB-beker. De kwartfinale was al een groot feest, waar in eigen huis voor maar liefst 6000!! toeschouwers D.W.V. Amsterdam met 6-0 werd ingepakt. De halve finale moest op neutraal terrein worden gespeeld en daardoor ontstond er een ware volksverhuizing richting De Goffert, het huidige NEC stadion. Tegenstander was L.S.C. Sneek, en ook de Friezen moesten er aan geloven, vijf minuten voor tijd viel de winnende treffer, 1-2. Daarmee was de bekerfinale een feit en uiteraard ook een stunt die niemand had durven dromen daar in de Limburgse dreven.

 

De andere halve finale ging tussen Willem II en P.S.V. waarbij de Tilburgers aan het langste eind trokken en daarmee stond de finale Willem II – Groene Ster op het affiche. De wedstrijd werd gespeeld in Eindhoven bij E.V.V., het huidige FC Eindhoven. Natuurlijk ontstond er weer een ware volksverhuizing vanuit Heerlerheide richting lichtstad, maar ondanks de ondersteuning van een kleine 4000 man/vrouw, moesten ‘De Sterren’ tegen het één klasse hoger spelende Willem II, het onderspit delven. Het werd uiteindelijk 9-2, maar die geweldige ervaring, het spelen van een NVB-finale, want toen was de bond nog niet Koninklijk, kon niemand Groene Ster meer afnemen.

 

Die finale heeft er wellicht voor gezorgd dat al de ‘nakomelingen’ bij club zijn besmet met het ‘bekervirus’. Want in de geschiedenisboeken kunnen we lezen dat er na die tijd verschillende malen successen zijn geboekt, vooral in de districtsbeker. Helaas lukte het hen zelden om de finale te winnen. Toch moest het er een keer van komen, en in seizoen ’08 – ’09 lukte dat. In de finale werd JVC Cuijk met 3-1 verslagen. In de week daarop verloor men in de landelijke bekerfinale met 4-1 van het ons bekende L.R.C. Leerdam.

Dat Groene Ster een cupfighter eerste klas is bewijzen de resultaten die zijn behaald in de net voorbije jaren. Want met de deelname van dit jaar meegerekend, zijn de Grüne – Limburgs dialect voor de clubnaam – voor de zesde achtereenvolgende keer vertegenwoordigd bij de ‘grote beker’ en dit meestentijds door het minimaal bereiken van de halve finale van de ‘kleine beker’. Een prestatie van zeer groot formaat, die maar zeer weinig amateurclubs hen na kunnen zeggen.

 

Meestal duurde het verblijf in die ‘grote beker’ maar één of hooguit twee ronden, zoals bij de meeste amateurclubs, maar met een beetje geluk hadden ze in 2009 zomaar Feyenoord op bezoek kunnen krijgen. Nu moesten de Limburgers het in de eerste ronde wel afleggen tegen een Friese tegenstander. Harkemase Boys, ook geen onbekende van onze club, won in Heerlerheide met 2-4 en mocht dus de strijd aangaan met de Rotterdamse profs.

Nog enkele uitslagen die R.K.S.V. Groene Ster heeft neergezet in deze zijn beker zijn:

2007 Groene Ster – Quick Boys 1-2

2008 Groene Ster – FC Lisse 1-2 (na verlenging)

2010 Zwaluwen ’30 – Groene Ster 1-1 (na verlenging en strafschoppen wint Groene Ster)

2010 Dijkse Boys – Groene Ster 2-2 (na verlenging en strafschoppen wint Dijkse Boys)

2011 Staphorst – Groene Ster 4-2

V.w.b. de eerste wedstrijd in dit rijtje, die tegen de Katwijkers, is nog wel een leuke anekdote te vertellen. Quick Boys nam die wedstrijd zo serieus, dat twee spelers die door tentamenperikelen niet op tijd in Limburg konden zijn, met een chartervlucht vanuit Amsterdam naar Maastricht werden vervoerd. De flinke onkosten loonden dus, want beide spelers konden meedoen en verzekerden hun ploeg met de winst van de volgende ronde.

 


Een prachtig historisch plaatje van het vlaggenschip van R.K.S.V. Groene Ster uit 1929.
Er waren toen heel veel 'Jannen met de Petten'. 


 

De bekersuccessen, maar ook de hernieuwde promotie naar de hoofdklasse in 2011, kunnen op het conto worden geschreven van de huidige trainers Ed Hendriks – die al eens eerder vier seizoenen de leiding had – en zijn voorganger Silvio Diliberto. Die laatste naam zal de voetbalkenners wel bekend in de oren klinken, want deze ex-prof speelde voor Sparta, Roda JC, Haarlem en Eindhoven en maakte later nog furore als kicker bij de Amsterdam Admirals (American Football). Langstzittende trainer in de geschiedenis is zonder concurrentie Adam Fisher. Deze oud-speler die ook deel uitmaakte van het team wat de bekerfinale speelde, diende zijn club in totaal maar liefst 16 seizoenen lang, in twee tijdsbestekken. Bovendien was deze zeer geprezen speler/trainer ook nog twee seizoenen leidsman bij Roda JC.

 

 

 

Met dit kleine ‘geschiedenislesje’ zal het duidelijk zijn dat G.V.V.V. absoluut geen gemakkelijk varkentje te wassen krijgt. We mogen er op rekenen dat Groene Ster alles zal doen wat in haar vermogen ligt om de volgende ronde te halen en daarin dan een thuiswedstrijd te spelen tegen FC Groningen. Want de loting van de eerste en de tweede ronde, die tegelijkertijd werd uitgevoerd, heeft dat bepaald.

 

Wie met die verwachtte ijver en inzet van de Limburgers niet blij zal zijn, is onze wedstrijdsecretaris van de senioren, Jan Huizeling. Want nog veel meer dan iedere andere G.V.V.V.-er hoopt Jan erop dat FC Groningen een bezoek mag komen afleggen aan het sportpark Panhuis, en daarvoor is dus winst nodig van zijn club.

De reden daarvan? Jan Huizeling is al bijna z’n hele leven lang supporter van deze BVO uit Groningen. In zijn huis kun je dan ook diverse FC Groningen merchandise spulletjes aantreffen. Zijn contacten daar in het hoge noorden gaan zelfs zover, dat hij toen deze loting bekend werd, al gelijk afspraken heeft gemaakt om met het team van Robert Maaskant op de foto te gaan als ze naar Veenendaal moeten komen voor de tweede ronde in deze KNVB-beker. Uiteraard zal Jan dan in zijn FC Groningen ouftit verschijnen en zal hij zeker ook nog handtekeningen en verdere foto’s van z’n favorieten willen verzamelen. Dus als Erik Assink en zijn mannen deze super vrijwilliger, en natuurlijk niet te vergeten zijn lieftallige echtgenote en tevens steun en toeverlaat bij G.V.V.V. Hannie, een zeer groot plezier willen doen, dan zal er gewonnen moeten worden van R.K.S.V. Groene Ster. Het enige nadeel wat er aan kleeft als dit bekerduel in winst wordt omgezet, is het feit dat G.V.V.V. dan in dat thuisduel tegen FC Groningen minimaal een supporter minder heeft. U raadt het vast wel wie dat is….. juist ja, Jan Huizeling. Want hoewel zijn liefde, ijver en inzet voor G.V.V.V. onmetelijk groot is, gaat in de onderlinge ontmoeting van zijn beide favoriete clubs toch de voorkeur uit naar FC Groningen.

Bij voorbaat zullen we Jan’s ‘slippertje’ voor deze ene keer door de vingers zien, want zijn altijd tomeloze inspanningen voor de club zijn dat zeker wel waard. Maar eerst moet G.V.V.V. met dezelfde instelling als Jan Huizeling Groene Ster gaan bestrijden, want alleen dan is er kans dat de droom van Jan uitkomt.

 

G.V.V.V. – R.K.S.V. Groene Ster begint om 20.00 uur op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis.

De bijgevoegde plaatjes zijn afkomstig van de website van R.K.S.V. Groene Ster, die, zeker historisch gezien, absoluut een bezoekje waard is.