Voorbeschouwing G.V.V.V. – SC Genemuiden

11 oktober 2012

Blijft G.V.V.V. meedoen om de bovenste plaatsen in de Topklasse?

 

Voor de Veense blauwkousen staat komende zaterdag een tegenstander te wachten die al voor derde seizoen deel uitmaakt van de topklasse en er dus vanaf het begin is bij geweest.

Sport Club Genemuiden is de naam van de opponent die op bezoek komt op de ‘blauwe zijde’ van sportpark Panhuis. In de voorgaande twee seizoenen waren de ‘groen-witten gestreepten’ een prima middenmoter. Beide keren eindigden de mannen van trainer Richard Karrenbelt in het zogenaamde linkerrijtje, om preciezer te zijn, tweemaal eindpositie zeven was hun deel. Kortom een tegenstrever die het klappen van de zweep uitstekend kent.

 

Want dat SC Genemuiden tot de kanjers mag worden gerekend in het zaterdagvoetbal lijdt geen twijfel. In het seizoen ’82-’83 maakten de mannen uit de tapijtstad haar debuut op het hoogste zaterdagniveau, de toenmalige 1ste klasse. En sindsdien zijn zij altijd vertegenwoordigd geweest. Nooit degradeerde SC Genemuiden in die tijd. Sterker nog, in die 29 seizoenen die volgden eindigden ze, op zes jaargangen na, altijd in het linkerrijtje.

Dat is op zich al een prestatie van formaat, maar daarnaast ging ook tweemaal de vlag in top op sportpark De Wetering, de thuishaven van SC Genemuiden. De eerste keer geschiedde dat in ’88-’98 en in het seizoen ’03-’04 herhaalde de geschiedenis zich. Beide keren werd de titel veroverd in de eerste- c.q. hoofdklasse C.

Maar tevens is SC Genemuiden een cupfighter van formaat. De districtsbeker was viermaal een prooi voor ze. En vorig jaar troffen ze in de derde ronde van de ‘grote beker’ FC Twente. In de Grolsch Veste verkocht SC Genemuiden haar huid zo duur mogelijk. Ze namen zelfs brutaalweg een 1-2 voorsprong, maar moesten uiteindelijk met een 4-3 nederlaag genoegen nemen, maar ondanks het verlies keerden Martijn Jansen c.s terecht zo trots als een pauw terug naar de tapijtcity. Genemuiden stond daarmee op voetbalkaart van Nederland en net als G.V.V.V. hebben zij bijzonder goede reclame gemaakt voor het voetbal in de topklasse.

 

Dit seizoen gaat nog niet crescendo met de Karrenbelt-boys. Met een nauwelijks gewijzigde selectie t.o.v. vorig seizoen kan het verwachtingspatroon nog niet geheel worden waargemaakt. Dat blessures van sterkhouders Patrick Lip en Willem Lanjouw en nog een paar andere spelers daar debet aan zijn, lijdt geen twijfel. Eerstgenoemde heeft al wel weer de nodige speelminuten gemaakt en lijkt op de weg terug, maar voor spits Lanjouw, vorig seizoen goed voor 15 goals, wordt het hoogstwaarschijnlijk wel na de winterstop, voordat zijn kruisbandblessure geheel genezen is. En hoewel het missen van zoveel scorend vermogen natuurlijk best een flinke aderlating is, lijkt het er toch op dat daar het probleem momenteel niet zit bij SC Genemuiden. Want met 14 doelpunten voor laten ze  vijf clubs achter zich die er minder scoorden. Nee, het ‘lek’ lijkt aan de ‘achterkant’ te zitten, want alleen promovendus Jodan Boys moest vaker de gang naar het net maken.

Terugkijkend op het vorige seizoen kan worden geconstateerd dat G.V.V.V. een 100% score heeft behaald in wedstrijden die de ploeg in de Topklasse tegen Genemuiden afwerkte. Thuis was een goal van Simon Brouwer genoeg voor de drie punten, op ‘verplaatsing’ schoten de Assink-boys vijf maal raak en moest doelman Jansen drie maal zijn netten legen.

 

G.V.V.V. kwam afgelopen weekeinde niet in actie omdat het duel bij DETO Twenterand na zware regenval werd afgelast. Een welkome vrije zaterdag voor de mannen van trainer Assink, die zodoende wat extra tijd hebben gekregen om het lichaam te laten herstellen van de intensieve periode die reeds de agenda vulde. Genemuiden kwam wel in actie. Op het kunstgras van het eigen sportpark speelde de ploeg ‘dubbel blank’ tegen Noordwijk, ook al een gevestigde naam die dit seizoen nog niet in een positieve flow terecht is gekomen. Voor G.V.V.V. is het behalen van een periodetitel nog steeds mogelijk, al moet het dan wel zelf winnen van Genemuiden en in een later stadium ook van DETO, tevens is de ploeg nog afhankelijk van de resultaten bij Noordwijk - Barendrecht  en HHC Hardenberg – Kozakken