Voorbeschouwing G.V.V.V. – SVV Scheveningen

26 september 2012

Een primeur op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis

 

De Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen - het is een beetje dubbel deze naamgeving, maar zo staat de komende opponent van G.V.V.V. nu eenmaal te boek -  komt voor het eerst in haar drieënnegentig jarig bestaan op bezoek in Veenendaal en daarom mogen we dus spreken van een primeur.

Scheveningen, zoals de club in de volksmond bekend staat, promoveerde door een kampioenschap in de hoofdklasse B in het vorige seizoen, voor het eerst in haar geschiedenis naar de topklasse. Dit alles wil niet zeggen dat ze geen ervaring hebben op het hoogste amateurniveau, want dat is zeker niet het geval.

In het begin van de jaren negentig werd het debuut gemaakt in de toenmalige 1ste klasse, later gewijzigd in hoofdklasse, en op vier seizoenen na, stond de ‘groen-zwarte’ formatie vanaf die tijd dus altijd op de hoogste trede.

 

Sterker nog, Scheveningen stond mede aan de basis van het huidige ADO Den Haag. Want in 1954, toen het betaald voetbal haar intrede deed in Nederland, werd besloten om te fuseren met Holland Sport. Dit alles kreeg, na lang onderhandelen, haar beslag in januari 1955 en daarmee was Scheveningen Holland Sport een feit. Het werd een avontuurlijke tijd voor S.H.S. met alleen al veel publiciteit omtrent de oprichtingsperikelen.

Bij de trainingen kwamen veel bezoekers kijken om kennis te maken met bekende spelers als o.a. Bertus de Harder ‘de goddelijke kale’, Mick Clavan en keeper Piet Kraak.

Spelend in de Eredivisie kwamen ook topclubs als Ajax en Feyenoord met angst en beven op bezoek in stadion de Houtrust, een begrip, zeker voor de oudere voetballiefhebber.

Dit heeft ongeveer 10 jaar geduurd, waarna op 24 juli 1964 werd besloten om afzonderlijk verder te gaan en daarmee werd de amateurvereniging SVV Scheveningen herboren. Met zowel een zaterdag als een zondagafdeling ging men in 1970 het Houtrust complex bespelen. Voor G.V.V.V., als later in dit seizoen als de uitwedstrijd tegen Scheveningen gaat plaatsvinden, dan een duel op historische grond.
De betaald voetbalafdeling ging verder onder de naam Holland Sport en is in 1971 gefuseerd met ADO. Er werd gespeeld in het befaamde Zuiderpark onder de naam FC Den Haag, in later stadium dus gewijzigd in de huidige naamgeving en ondertussen is de BVO dus verhuisd naar het Kyocera stadion.

 

Hoogtepunt in de amateurperiode van Scheveningen is zonder twijfel het afdelings- zaterdag- en algeheel amateur kampioenschap behaald in het seizoen 1995 – 1996. Onder leiding van de rasechte Hagenezen Martin Jol en z’n broer Cock, regen de successen zich in dat seizoen aaneen. De huidige trainer John Blok was toen als speler actief, en een nog zeer jonge Sjaak Polak maakte met zijn optreden daarin een begin aan een 15-jarige betaald voetbal carrière. Die hij trouwens de afgelopen twee jaar weer in dienst stelde van de club waar hij ooit begon, voordat hij nu in de USA zijn loopbaan definitief gaat afsluiten.

 

Een jaar later leek dat succes voor Scheveningen zich te herhalen, FC Lisse en de Jol-brigade eindigden beide met 54 punten op de eerste plaats in de hoofdklasse A. Er was daarom een beslissingswedstrijd nodig om te bepalen wie er met de kampioens eer mocht gaan strijken. Voor 7500 toeschouwers werd het in een zinderende wedstrijd uiteindelijk 3-4 voor de ‘bollenboeren’ en daarmee greep Scheveningen naast haar tweede titel in successie. Als het Scheveningen toen wel was gelukt om kampioen te worden hadden we komende zaterdag geen primeur gehad. Want in datzelfde seizoen won G.V.V.V. de titel in de hoofdklasse B en moest dus toen samen met FC Lisse en V.V.O.G gaan strijden om het zaterdagkampioenschap. Dat werd uiteindelijk een prooi voor de Harderwijkers op doelsaldo voor FC Lisse. ‘De blauwen’ verloren toen alle vier de duels.

Als debutant kende Scheveningen een aardige start in de topklasse, want uit zeven duels werden negen punten veroverd. De gastheren presteerden iets beter, want het totaal van G.V.V.V. staat uit hetzelfde aantal duels op twaalf. Met die resultaten verkeren beide kemphanen in de middenmoot. Voor dit duel zou de vraag kunnen zijn; hoe verteren beide clubs de 2de ronde in de KNVB-beker?

Scheveningen kwam daarin afgelopen dinsdagmiddag/avond, op de eigen Houtrust, uit tegen FC Oss en G.V.V.V. speelde gisteravond op het Panhuis tegen FC Groningen. Voor de Assink-brigade, op papier althans, een veel zwaardere tegenstander dan voor Scheveningen die bovendien een dag langer rust hebben. Wilt u antwoord op deze vraag? Dan nodigen wij u van harte uit om daar komende zaterdag zelf getuige van te zijn.

Een prachtige nostalgische foto uit het seizoen '69-'70 van de Scheveningen selectie