Voorbeschouwing G.V.V.V. – vv Capelle

14 september 2012

Kan de Assink-brigade koers houden in het duel met vv Capelle?

 

We hebben vandaag, want het is woensdagmiddag 12 september wanneer uw wedredacteur deze woorden uit z’n computer laat rollen, weer kunnen bepalen wie de winnaar is geworden van de Tweede Kamerverkiezingen, en daarmee (voorlopig) de politieke macht gaat uitoefenen in ons land. Uw stem op het stembureau heeft dat bepaalt, want als u deze voorbeschouwing leest zal dat hoogstwaarschijnlijk wel bekend zijn.

 

Maar winnen, en daardoor macht, heeft zowel positieve als negatieve kanten, dat werd mij afgelopen zondag nog maar weer eens duidelijk bij het bekijken, van het in mijn ogen zeer interessante, TV-programma ‘Gesprek op 2’, waarin Daphne Bunskoek de Ierse neuropsycholoog Ian Robertson ondervroeg over zijn boek; ‘Het winnaareffect’.

Het einde van het programma had direct te maken met de Tweede Kamerverkiezingen, waar de professor inging op analyses die hij had gemaakt van de persoonlijke machtbehoeften van enkele Nederlandse politici. Maar het eerste deel ging over de chemische processen die in de hersenen ontstaan als mensen veel macht uit kunnen oefenen en zich daardoor als winnaar beschouwen. Dat kan in de politiek zijn, maar bij sport wedstrijden draait het bijna altijd uitsluitend om winnen en ook daarvan werden dus voorbeelden gegeven.

Hoogstwaarschijnlijk bent u als lezer van deze voorbeschouwing liefhebber van voetbalwedstrijden en daar gaat het nu eenmaal om winnen. Maar tussen winnen en winnen zit verschil. Winnen kan net zo verslavend werken als cocaïne of alcohol is de conclusie van prof. Robertson. De kunst is dan ook om deze verslaving niet toe laten slaan en een juiste balans te vinden in de chemische processen die daarbij plaatsvinden in ons brein. Het voert uiteraard veel te ver om daar hier nader op in te gaan, daarvoor raad ik u aan om op de link te klikken en via ‘uitzending gemist’ dit interview integraal te bekijken. Maar op voorhand zal duidelijk zijn dat winnen absoluut een heerlijk gevoel geeft, maar niet ten kostte van alles, want dan slaat de balans de verkeerde kant op en ligt machtwellust, verslaving etc. op de loer en krijgen we persoonlijke macht i.p.v. sociale macht.      

 

Met deze lange inleiding in het achterhoofd kunnen we ons dan toch waarschijnlijk en hopelijk gelukkig prijzen met het feit dat G.V.V.V. er (bijna) altijd alles aan zal doen om een potje voetbal tot een winnend einde te brengen, maar niet ten koste van alles. Dus mogen we onze vereniging associëren als sociale club- en niet als persoonlijke clubmacht. Winnen en verliezen, dat hoort erbij, net als in het normale leven, daarvan leest u hierna de voorbeelden. Maar om nu toch in balans te komen, zou het mooi zijn als de Assink-brigade de vv Capelle aan de zegekar bindt, ook dat zal hieronder wel duidelijk worden.

Al betwijfel ik persoonlijk zeer of Ian Robertson dié balans bedoelde in zijn onderzoek. Aan u, als u de uitzending hebt bekeken, de beoordeling of ik gelijk heb. Zo ja, beschouwt u mijn ‘balans’ dan maar als een soort van metafoor. Zo niet, dan hebt u in onze democratie gelukkig het recht om te vinden wat u zelf wilt.   

 

In haar debuut seizoen (2011-2012) waren er vijf ploegen waarvan G.V.V.V. niet wist te winnen, te weten: Katwijk, Noordwijk, Rijnsburgse Boys, Capelle en H.H.C. Hardenberg. Van deze vijf werd er alleen van laatstgenoemde één puntje afgesnoept door een gelijkspel in het uitduel. De overige vier toonden zich zowel in de uit- als thuisduels de sterkste en lieten daarmee G.V.V.V. met nul punten achter.

Komende zaterdag komt Capelle op bezoek op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis en dat is dus één van de topklasse deelnemers, die er vanaf het begin bij is was, die een heerlijk moyenne hebben behaald in de duels tegen de Simon Brouwer c.s.

Zowel in Capelle aan den IJssel als in Veenendaal stond er na negentig minuten 3-1 en 1-3 op het scorebord. Voor G.V.V.V. dus zaak om hier, in dit nog prille nieuwe seizoen, verandering in aan te brengen.

 

 

In de laatste ontmoeting op het Panhuis won Capelle met 1-3. Het onderschrift bij deze foto was toen:
Dennis van Meegdenburg symboliseert de onmacht van G.V.V.V. in een verloren luchtduel.
Kunnen Dennis en kornuiten dit komende zaterdag omdraaien? Foto: Herman  Stöver

Het behalen van meer punten tegen eerder genoemde tegenstrevers is dus één van de missies deze jaargang. De eerste poging, in en bij Katwijk, mislukte helaas. Ondanks meer dan prima spel van de Veenendalers waren de ‘badgasten’ net wat uitgekookter en mistte G.V.V.V. te veel kansen om met een goed resultaat huiswaarts te keren, het werd 3-1.

 

De tweede inspanning, anderhalve week geleden, bij de thuiswedstrijd tegen H.H.C. Hardenberg bracht wel het gewenste resultaat. De Sallanders kregen nauwelijks uitgespeelde kansen en de 2-1 winst was eigenlijk een zwakke afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het veld.

Aanstaande zaterdag krijgen de pupillen van trainer Erik Assink een nieuwe kans om het negatieve resultaat van het vorig seizoen tegen Capelle recht te zetten en daarmee op koers te blijven voor een subtoppositie in de zaterdag topklasse.

Want de andere missie voor deze competitie is om het resultaat van vorig seizoen te evenaren, of nog liever te verbeteren. Door de keurige 1-3 winst van afgelopen zaterdag, in en bij Spakenburg, klom G.V.V.V. op tot de vijfde positie op de ranglijst en dat is precies dezelfde plaats waarop ze in de vorige jaargang eindigden.

 

Uit de vijf tot nu gespeelde duels werden 9 punten veroverd, dat is een gemiddelde van 1,8 per wedstrijd. Vorig seizoen stond dat gemiddelde aan het einde van de competitie op; 30 : 53 = 1.76 Als ‘de blauwen’ erin zouden slagen om revanche te nemen op Capelle wordt dat moyenne opgevijzeld naar 2 punten per wedstrijd en lopen ze dus lekker voor op dat rekenkundige schema.

Nog even ter vergelijking, in 2011-2012, veroverde G.V.V.V. na zes duels 10 wedstrijdpunten. Dus mochten Panhuisbewoners er niet in slagen om Capelle te verslaan, dan zal er toch minimaal gelijk moeten worden gespeeld om dezelfde cijfers te kunnen overleggen als vorig jaar.

 

Wij hopen dat u G.V.V.V. wilt ondersteunen bij het maken van deze ‘rekensommen’.

 

Bas van Capelleveen.